Když je přemýšlení na obtíž: Co je overthinking a jak se ho zbavit? | Moje zdraví

Když je přemýšlení na obtíž: Co je overthinking a jak se ho zbavit?

Když je přemýšlení na obtíž: Co je overthinking a jak se ho zbavit?
Autor: istock.com
28. února 2021 • 06:00

Řešíte věci pořád dokola a ne a ne se dobrat uspokojivého rozuzlení? Vracíte se ke své minulosti a řešíte, co by se stalo, kdybyste se zachovali jinak? Možná vás trápí nadměrné myšlení, odborně ruminace, anglicky overthinking. Jak poznat, kdy vám přemýšlení škodí, a jak se problému zbavit?

Slovo ruminace má dva významy: U kojenců se tak označuje opakované přežvykování vydávené potravy a její opětovné spolknutí. Psychologové tak nazývají stav, kdy se člověk v mysli neustále vrací k nějakému tématu, dokola něco promýšlí a nemůže to zastavit. Nebo se podobně intenzívně, ale neefektivně, věnuje řešení nějakého aktuálního problému, případně vymýšlení tisíce scénářů budoucích událostí. Někdo se vrací ke svým rozhodnutím a hledá jakýkoliv nedostatek, jiný ve své hlavě vede nekonečné rozhovory s ostatními. Vlastně jde o takové přežvykování myšlenek, které ale už k ničemu nevede.

Více o ruminaci u kojenců čtěte zde.

Ať už vaše přílišné přemýšlení vypadá jakkoliv, podle studie z roku 2013, publikované v časopise Journal of Abnormal Psychology zvyšuje riziko vzniku problémů s duševním zdravím. „Lidé si tak často pletou nadměrné uvažování s řešením problémů,“ říká klinická psycholožka Helen Odessky, autorka knihy „Stop Anxiety from Stopping You“. „Overthinking ale způsobí jen to, že se ve svých myšlenkách zacyklíte. A problém zůstane nevyřešen,“ dodává pro server Headspace.com. Přemýšlení o řešení problémů vede k produktivní akci. Overthinking naopak podporuje nepříjemné emoce a nehledá řešení.

Poznáváte se? Nebudete rozhodně sami. Dobrá zpráva je, že důslednou praxí můžete svůj mozek trénovat a naučit ho přemýšlet jinak.

1. Všímejte si

Může se stát, že jste ve svých myšlenkách zacykleni, ale ani o tom nevíte. Zkuste nejdřív věnovat více pozornosti způsobu, jakým přemýšlíte. Jak dlouho se o věcech rozhodujete? Jak často si znovu a znovu přehráváte minulé události ve své mysli? Jak často si děláte starosti s věcmi, které nemůžete ovlivnit? Kdykoliv si uvědomíte, že se v hlavě zaobíráte myšlenkami, které nikam nevedou, pochvalte se. Tím, že si všimnete, že můžete mít problém, jste na dobré cestě ho vyřešit.

2. Zkuste se rozptýlit

Pokud si uvědomíte, že se vaše mysl točí kolem jednoho problému, situace nebo myšlenky, mozek ne a ne přestat a řešení v nedohlednu, zkuste se na chvíli rozptýlit. Můžete jít cvičit, pracovat na zahradě, zkuste si číst, můžete si lehnout a zkusit spát. Můžete začít luštit křížovku nebo si dělat seznam věcí, které je potřeba nakoupit nebo zařídit, a dát mozku jinou potravu. Krátké rozptýlení vám může dát důležitý odstup. Řada lidí potvrdí, že když mysl zaměří na něco jiného, přijde pak mozek s řešením sám.

3. Vypište se z toho

Psaní rukou posiluje paměť, zlepšuje motoriku a také podporuje kreativní myšlení. Zkuste si tedy své pocity nebo myšlenky napsat. Máte tak lepší šanci si je uspořádat a podívat se na ně z většího nadhledu.

4. Vyhraďte si na přemýšlení čas

Zkuste si vyhradit třeba dvacet minut denně na přemýšlení. Během nich pak myslete na to, co je potřeba. Až čas vyprší, přejděte k něčemu jinému. Pokud se při jiné činnosti přistihnete, že zase něco řešíte, jednoduše si připomeňte, že přemýšlení bude muset počkat na jindy. Chce to trénink, ale možná zjistíte, že vám vaše „myslicí okénko“ pomáhá zbavit se otravných myšlenek v jiných částech dne.

5. Praktikujte všímavost

Mindfulness můžeme přeložit jako všímavost nebo také bdělou vědomou pozornost. Je to technika, která posiluje schopnost mysli zaměřovat se na plné prožívání a přijímání přítomnosti. „Úplně jednoduše a obecně můžeme mindfulness chápat jako prostou schopnost žít právě teď a právě tady, přijímat věci takové, jaké jsou,“ říká Ingrid Reková, lektorka mindfulness kurzu společnosti NICOM.

Vše o pojmu mindfulness čtěte zde.

A právě tato technika vám pomůže třeba zbytečně se nestresovat a neřešit, co bude, až... Chce to ale pravidelnější trénink. Začít můžete tím, že se zastavíte na pět až deset minut denně. Posaďte se na klidné místo a soustřeďte se na dech. Vnímejte každý jeden nádech a výdech a uvědomte si, jak vám samotné dýchání okysličuje mozek.

Více o tom, jak procvičovat všímavost, a návody na další cvičení najdete zde.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.