Návštěva psychologa nebolí. Jak probíhá? A na co se máte připravit? | Moje zdraví

Návštěva psychologa nebolí. Jak probíhá? A na co se máte připravit?

Návštěva psychologa nebolí. Jak probíhá? A na co se máte připravit?
Návštěva u psychologa nebolí • Autor: iStock.com
10. října 2021 • 06:00

Na 10. října připadá každoročně Světový den duševního zdraví. Den, kdy si připomínáme, proč je vlastně tak důležité starat se o svou psychickou pohodu, které lidé bohužel z nějakého důvodu věnují menší pozornost. Čím to je? Možná proto, že návštěva psychologa je stále opředena mnoha mýty a předsudky a pro mnohé představuje velkou neznámou. Lidé vlastně úplně netuší, s čím a jak jim psycholog může pomoci. 

Pro dnešní dobu je typické, že se vše zrychluje, a na nás tak začínají být kladeny stále větší a větší nároky. Stres a napětí jsou na denním pořádku. Naše duševní nepohoda se může odrazit na našem těle a také naopak, naše tělesné problémy ovlivňují naši náladu i prožívání. Jedná se zkrátka a dobře o dvě strany téže mince, obojímu je tedy potřeba věnovat dostatek pozornosti. Nedostatek v jedné části se projeví v té druhé.

S rozhodnutím navštívit lékaře, když nás něco bolí, neotálíme, ale s trápením, které nás sužuje měsíce, bojujeme sami. Rozhodnutí navštívit odborníka přes duši padne, až když nejsme schopni normálně fungovat. Cílem Světového dne zdraví je upozornit, že duševní problémy vyžadují stejnou pozornost jako fyzické. Ukázat, že návštěva psychologa není nic ponižujícího, frustrujícího a nic, čeho by se měl člověk bát. Odborníci z oblasti psychologie se proto rozhodli zejména v tento den lidem přiblížit, jak návštěvy u psychologa a následná péče vypadají. A také to, jak člověk o své duševní zdraví může pečovat sám.

Video se připravuje ...
Sebevraždy kvůli pandemii. Jak covid decimuje lidskou psychiku?

Jak vám může pomoci psycholog?

I v dnešní době panuje stále mylná představa, že k psychologovi chodí jen blázni. Lidé si často představují chladné ordinace a bílé pláště. Tak to ale rozhodně není. Na psychologa se obracejí lidé s různými starostmi a nikoho z nich byste určitě neoznačili za blázny. Psychologové pomáhají s širokou paletou problémů a trápení. Díky on-line možnostem je dnes možné vyhledat psychologickou pomoc hned a pomoci člověku v akutní fázi jeho problému a pomoci mu ho ihned řešit. Psychologická on-line poradna Mojra.cz na této možnosti rychlé pomoci staví a vidí v tom pro klienty obrovskou výhodu. On-line pomoc si můžete objednat z domova a vaše sezení s odborníkem probíhá, odkudkoliv potřebujete. U mnohých lidí se tím překonává strach jít do ordinace a kvůli této obavě žádost o pomoc odkládat. Během pandemie pomohl tento způsob on-line pomoci zvládat lidem náročné chvíle i situace. 

S jakými problémy se můžete na psychologa obrátit?

Problémy ve vztazích jsou jednou z nejčastějších oblastí, kterou lidé s psychology řeší, ať už individuálně nebo formou párové terapie. Ať už jde o partnerskou krizi, nevěru, předmanželské poradenství nebo nefunkční komunikaci – s tím vším může psycholog pomoci. Stejně tak se na psychologa můžete obrátit, trápí-li vás cokoli v jiných než partnerských vztazích – hádky v přátelství, sousedské spory, nefunkční vztahy v rodině či výchovné problémy. Další oblastí jsou osobní problémy, jako je dlouhodobé vyčerpání, stres, úzkosti, deprese, prokrastinace, závislosti – paleta osobních témat, které můžete spolu s psychologem probrat, je téměř nekonečná. Žádný problém není příliš malý, pokud vás něco trápí, rozhodně na to nemusíte být sami. A v neposlední řadě problémy v pracovní oblasti, jako syndrom vyhoření, šikana na pracovišti, nespokojenost v práci nebo konflikty s kolegy – také v těchto případech je vám psycholog plně k dispozici.

Co čekat od návštěvy psychologa? 

Objednání: Začněte tím, že si psychologa vyhledáte. Prohledejte internetové stránky, poptejte se známých nebo svého lékaře. Většina psychologů má své vlastní webové stránky, na kterých naleznete všechny potřebné informace. A pak nezbývá nic jiného než se objednat – obvykle telefonicky, mailem nebo přes objednávkový formulář. Psychologové připomínají: S objednávkou určitě neotálejte! Psychické potíže mají tendenci se stupňovat, není-li jim věnovaná pozornost. Čekací doba u většiny psychologů se navíc může pohybovat i v řádech několika týdnů. Při akutních problémech lze využít on-line psychologické poradny. Tam vám poskytnou pomoc hned.

První sezení: Na první sezení se nemusíte nijak speciálně připravovat. Psychologovi nastíníte, s jakým problémem přicházíte, a on se vás poté dle potřeby doptá na další informace a vysvětlí vám, jak bude sezení probíhat. Některá trápení se povede vyřešit v rámci jedné konzultace, jiné problémy vyžadují více času. Počet a častost sezení závisí na vaší domluvě s psychologem.

Na co se bude psycholog ptát?

Každý psycholog má svůj jedinečný styl, proto není možné sepsat seznam všech možných otázek, na které by se mohl zeptat. Avšak mezi ty nejběžnější patří: S čím přicházíte? (Psycholog potřebuje zjistit více o vašem současném problému, pochopit situaci.) Máte už zkušenost s psychologem? (Psycholog mapuje vaše dosavadní zkušenosti, zjišťuje, co už jste vyzkoušela, co (ne)fungovalo.) Co od našeho sezení očekáváte? (Psycholog zjišťuje vaše očekávání, ujasňuje si, na čem přesně budete společně pracovat.) Nad odpověďmi příliš nepřemýšlejte. Mluvte tak, jak k vám myšlenky přicházejí, slovníkem, který je vám blízký. Odpovídejte přirozeně a především upřímně. Je také naprosto v pořádku, že odpovědi na některé otázky třeba neznáte, klidně řekněte, že nevíte.

Video se připravuje ...
Jak dostat ze sebe vztek a přitom neublížit druhým

Péče o duševní zdraví by měla být pravidelná a dlouhodobá. Světový den duševního zdraví tak může být dobrou příležitostí k tomu, abyste s péčí o svou psychiku začali.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.