Jak na krásné, dlouhé a pevné vlasy? Známe ty nejlepší tipy | Moje zdraví

Jak na krásné, dlouhé a pevné vlasy? Známe ty nejlepší tipy

  • Jak na krásné, dlouhé a pevné vlasy? Známe ty nejlepší tipy
    Autor: iStock.com
    2. srpna 2019 • 06:00

    Možná máte pocit, že se vaše kamarádka s tou hřívou už narodila. Možná ale dělá pár věcí, které na první pohled s délkou a kvalitou vlasů nesouvisejí, a přitom jsou klíčové. Které to jsou?

    Vyživujte zevnitř

    "Kvalita vlasů nezávisí jen na tom, kolik výživy jim dopřejete z šamponu a stylingových prostředků. Chcete-li podpořit růst vlasů, musíte vlasy krmit zevnitř,“ vysvětluje americká dermatoložka Francesca Fusco. "Zaměřte se na dostatečný příjem bílkovin, které najdete hlavně v rybách, luštěninách a v ořeších."

    Důležité jsou také vitamíny A, C a E a minerály, především zinek a železo. Mezi potraviny bohaté na zinek patří dýňová a slunečnicová semínka, hovězí maso, játra a ryby, ale také pivovarské kvasnice. Železo hledejte zase v luštěninách (nejvíce v čočce, vhodný je také hrách nebo cizrna), v rybách (zkuste tuňáka, tresku nebo lososa), ze zeleniny mají vysoký obsah železa červená řepa, brokolice, chřest, celer, zelí, pórek, hlávkový salát i proslulý špenát. Ten ho má však podstatně méně, než se od něj očekává. Jste-li milovníkem sushi, pak vás jistě potěší, že vysoký podíl železa najdete i v mořských řasách.

  • Zastřihávejte konečky

    Opravdu. Samotné zastřihávání tedy nijak nepomůže s rychlostí růstu vašich vlasů, to je pravda. Pokud ale ustřihnete narušený nebo roztřepený vlas na konci, ten poroste dál a později vám neupadne třeba celá jeho třetina. Důsledkem pak budou vlasy pevnější a na konci hustší, protože prostě nebudou prořídlé.

  • Odolejte touze po světlých vlasech

    Ačkoliv jsou krabičky na barvy na vlasy plné ujištění, jak je barva „pečující“ a „posilující“, ve skutečnosti žádné chemické barvení vlasům neprospívá. Samozřejmě, že jsou rozdíly v konkrétních barvách a také v profesionalitě péče. Nejhorší je v tomto směru zesvětlování, které může vlasy poškodit, roztřepit a ty se pak budou následně lámat. Pokud se svého oblíbeného odstínu nechcete vzdát, svěřte se do rukou profesionálů.

    Video se připravuje ...
    Osm věcí, které škodí vašim vlasům. Přestaňte s nimi!VIDEO 

  • Nemyjte si vlasy každý den

    Zkuste občas odolat touze umýt si vlasy ihned, jakmile se zdají jen trochu mastné. Ona totiž ta mastnota funguje jako výživa. Nemyjte si proto vlasy každý den. Naopak si je ale každý večer vykartáčujte po celé délce a maz z pokožky na ně přirozeně nanesete. Hřeben navíc vaši pokožku u hlavy promasíruje a prokrví, což umožní snáze dostat výživu a potřebné látky tam, kam je potřeba. Vlasy sice neporostou rychleji, budou ale silnější a zdravější.

  • Začněte při mytí s vodou

    Víte, že jedním z nejdůležitějších procesů celého mytí vlasů je prvotní propláchnutí vodou? Tím se zbavíte většiny nečistot, aniž byste použila šampón. Některé šampony mohou vlasy zbytečně vysušovat a zbavovat přirozené ochrany. Pokud začnete vodou, vlasy se navíc díky neutralizaci pH otevřou, krásně změknou, a samotné použití šampónu bude tak mnohem efektivnější.

  • Nepřehánějte to s horkem

    Máme na mysli především styling. Horký fén, kulma i žehlička kvalitě vlasů nepřispívají. Zkuste si s kadeřnicí vymyslet takový účes, který podobných zásahů potřebuje co nejméně. A pokud žehlit, tak rozhodně ne každý den a vždy za použití ochranných stylingových přípravků. A nepřekračovat teplotu 180 stupňů.

  • Pořiďte si saténový nebo hedvábný polštář

    Nešetrné rozčesávání vlasů může být příčinou jejich zvýšeného vypadávání. Proto se snažte, aby se vám zacuchávaly co nejméně, a to i v noci. Zkuste vyměnit bavlněný povlak na polštář za saténový, který nezpůsobuje takové tření.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.