Padání vlasů | Moje zdraví

Padání vlasů

Padání vlasů může mít zcela přirozené příčiny, může být ale i signálem nedostatku vitamínů nebo minerálů, případně příznakem onemocnění.

Na lidské hlavě roste asi 100 000 vlasů. Za den jich vypadne v průměru kolem 30–100, po umytí klidně až 300 kusů.

Příčiny

Následek stresu nebo nemoci

Pokud vám vlasy padají rovnoměrně po celé hlavě, bez ohraničených lysých ložisek, pak se jedná o tzv. difuzní alopecii. Může jít o následek infekčních onemocnění s vysokými teplotami, nadměrného stresu nebo drastických diet.

Nedostatek vitamínů

Vlasy začnou padat člověku v souvislosti s nedostatkem vitamínů a minerálů (především vitaminy skupiny B, vitamin C, selen, zinek a hořčík) a bílkovin. Zvláště důležitý je dostatečný příjem železa – jeho nedostatek bývá velmi častou příčinou padání vlasů a může vést až k anémii.

Léky

Padání vlasů ovlivňují některé typy léků (léky na snížení krevní srážlivosti, antiepileptika – léky na léčbu epilepsie nebo chemoterapeutika – používané k léčbě rakoviny).

Mechanické příčiny

Vypadávání vlasů může být způsobeno také vnějšími vlivy (např. nevhodným účesem, nošením příliš těsné pokrývky hlavy, přílišným fénováním, kulmováním a podobně). V tuto chvíli hovoříme o alopecii traumatické, po odstranění příčiny ale dochází znovu k zarůstání vylysalého ložiska.

Ohraničené vypadávání (ložiskové)

Pokud vlasy vypadávají v ohraničených ložiscích, jedná se o takzvanou alopecii ložiskovou (ohraničenou). Nejčastější bývá alopecia areata (objevují se okrouhlá lysá ložiska s rychlým výpadem), jejíž přesný důvod není znám, ale předpokládá se, že se jedná o autoimunní onemocnění. Tento typ může postihnout kterékoli ochlupené místo na těle.

Trichotillomanie

U specifické formy úbytku vlasů – trichotillomanie – je v první řadě nutné pomoci psychoterapií, protože si člověk vlasy vytrhává sám, nejčastěji na spáncích a nad čelem.

Nemoci

Alopecie může být projevem závažnějších onemocnění, jako je například dysfunkce štítné žlázy (hypotyreóza i hypertyreóza).

Potíže s vlasy mohou mít lidé trpící cukrovkoulupenkou, onemocněním lupus erythematosus nebo s nádorovým onemocněním.

Hormony

Na padání vlasů mají také vliv hormony. U mužů jde o testosteron a k padání vlasů může dojít v podstatě kdykoliv po pubertě. Je to dáno geneticky.

U žen dochází k padání vlasů po porodu. Během těhotenství se ovšem vlasová kštice zhušťuje, takže po porodu jde spíše o návrat k normálu než o nějaký větší úbytek. K úbytku ovšem může docházet v období po přechodu. Někdy může dojít k padání vlasů i v důsledku užívání hormonální antikoncepce.

Mám jít k lékaři

Pokud vám začnou vypadávat vlasy ve zvýšené míře, konzultujte problém s lékařem.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.