Vysoký krevní tlak mají už i děti. Na vině je nadměrné solení, stát chce zasáhnout | Moje zdraví

Vysoký krevní tlak mají už i děti. Na vině je nadměrné solení, stát chce zasáhnout

Vysoký krevní tlak mají už i děti. Na vině je nadměrné solení, stát chce zasáhnout
Přílišné solení je časté u dětí • Autor: istock.cz
15. února 2024 • 05:00

Sůl škodí cévám, ale bez soli se lidský organismus neobejde. Většina lidí jí ale konzumuje mnohem více, než je třeba. Ohrožují tím své srdce a cévy. Na druhou stranu je ale třeba říct, že omezení solení nepomůže všem.

Kuchyňská sůl čili sloučenina sodíku a chloru (NaCl) dává jídlu chuť a také ho konzervuje. Pro zdraví je ale přílišná konzumace soli nevhodná. Na vině je sodík, jeden gram tohoto prvku je obsažen zhruba ve 2,5 gramu soli. Zvýšená hladina sodíku pak má souvislost s vyšším krevním tlakem. Ten zatěžuje srdce, nepříznivě působí na cévy a může také způsobit mozkovou mrtvici a srdeční selhání. Škodí také lidem s nemocemi ledvin.

Jak si správně sestavit jídelníček? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Andrea Jakešová: Co jíst při hubnutí?VIDEO 

Pro správnou funkci chemických pochodů probíhajících v lidském těle se za dostatečný považuje příjem soli kuchyňské v množství jeden gram denně. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) by celkový denní příjem soli u dospělého člověka neměl přesáhnout 5 gramů, což je pro lepší představu jedna čajová lžička. U rizikových pacientů (diabetici, lidé s vysokým tlakem) je optimální dávka dokonce jen tři gramy soli za den.

 

Spotřeba soli v České republice však doporučené hodnoty překračuje více než trojnásobně – na osobu a den v průměru připadá alarmujících 13,4 g soli.

Většinu soli přijímáme ve zpracovaných potravinách (75 až 80 %). Proto odborníci připravili nový Národní program snížení příjmu soli s heslem: „30 % do roku 2030.“ Měly by se například vytvořit nové standardy o doporučeném obsahu soli v potravinách, měl by být tento obsah vždy označován na obalech.

Sůl zvyšuje tlak až o pět bodů

Vysoký tlak, který vzniká jako důsledek nejen solení, ale i celkového nezdravého životního stylu a následné obezity, vede k tomu, že srdce je přetížené a dochází k jeho poškození. Souvislost mezi příjmem sodíku a výší krevního tlaku je vědecky prokázána.

U populací s denním příjmem soli do 3 gramů je průměrný tlak velmi nízký a nestoupá s věkem. Naproti tomu u populací s příjmem soli nad 6 gramů je vzestup tlaku přímo závislý na množství soli. U pacientů s vysokým krevním tlakem vede snížení příjmu soli o tři gramy denně ke snížení tlaku až o pět bodů a snížení rizika mozkových příhod o 13 procent. Pacient s hodnotou horního tlaku 150 se tedy může i bez léků dostat na hodnotu 145.

Vysoká spotřeba soli, respektive vysoký krevní tlak poškozuje zdraví dospělých, ale i dětí. „Už jsme si skoro zvykli považovat hypertenzi za nezbytnou součást stárnutí, jako by se s tím nedalo nic dělat. Problém vyššího krevního tlaku je ale založený již v dětství, v období dospívání. I dospívající již mají problémy s vyšším tlakem a musí užívat tablety. A to není situace, kterou bychom si přáli,“ upozorňuje MUDr. Ivan Peychl, primář Pediatrického oddělení Nemocnice Na Bulovce v Praze.

Slané chuti se dá odvyknout

Se snižováním procenta soli v potravě je přitom nejlepší začít hned u malých dětí. Návyk na slanou chuť se totiž vyvíjí postupně. Pokud není v rodině zvykem solit hodně, děti si tento zvyk neosvojí a k uspokojivému pocitu slané chuti jim potom postačí daleko menší dávka soli než dětem, které od malička dostávaly často uzeniny, u televize s rodiči jedly solené oříšky nebo chipsy a po vzoru dospělých si polévku solily, ještě než ji ochutnaly.

Sůl je obsažena v mnoha potravinářských výrobcích, z nich přijímáme 80 procent veškeré soli. Je zejména v uzenářských a v konzervovaných potravinách. Velkým zdrojem kuchyňské soli jsou samozřejmě také veškeré slané pochoutky typu chipsů, slaných tyčinek a solených oříšků.

Jak snížit spotřebu soli?

Myslete na to, že při konzumaci výrobků potravinářského průmyslu se do organismu dostává 50 procent doporučeného denního množství soli. Sůl obsahují základní potraviny, jako jsou obiloviny, mouka, brambory, rýže, zelenina, mléko, maso. Vařte co nejvíc domácích jídel, používejte čerstvé suroviny, omezte polotovary. Jezte doma nebo si vlastní jídlo připravte do krabičky. Vyhýbejte se fast food občerstvení, nekupujte instantní omáčky a nudlové polévky asijského typu, kečup, solené oříšky a brambůrky. 

Omezte konzumaci uzenin, obsahují dva až tři gramy, ale mnohdy až 10 gramů soli ve 100 gramech výrobku. Sýry mají dva až čtyři gramy ve 100 gramech, chléb a pečivo 0,4–0,7 gramu ve 100 gramech výrobku.

Značné množství soli obsahují zeleninové konzervy a zeleniny v kyselých nálevech. Velký obsah sodíku je také v dochucovadlech, jako je glutamát sodný. Proto raději tato ochucovadla nahraďte cibulí, česnekem, kořením a bylinkami. Nesolte ani vodu na vaření například těstovin nebo brambor.

Zařaďte do svého jídelníčku více čerstvého ovoce a zeleniny (tím zvýšíte příjem draslíku, který působí proti negativním účinkům sodíku). Syrovou zeleninu nikdy nesolte. Snížení solení přizpůsobte i stolování, nedávejte slánku na stůl a dětem vysvětlete, proč je to pro ně důležité. A hlavně jim jděte příkladem.

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.