Rakytníkový olej léčí afty i poranění kůže a popáleniny | Moje zdraví

Rakytníkový olej léčí afty i poranění kůže a popáleniny

Rakytníkový olej léčí afty i poranění kůže a popáleniny
Rakytníkový olej pomáhá například i na léčbu bércových vředů. • Autor: iStock.com
7. července 2017 • 06:00

Nejcennějším produktem z oranžových kuliček rakytníku je olej, který se získává z plodů a semen. Rakytník řešetlákový obsahuje více než 200 biologicky aktivních látek. 

Ve 100% rakytníkovém oleji je až 40 % zastoupena kyselina palmitoolejová. Patří mezi prospěšné nenasycené mastné kyseliny, na které je tento olej bohatý, přičemž ostatní známé přírodní oleje ji téměř vůbec neobsahují. Spolu s vitaminy E, A, C a celým komplexem vitaminů B má výrazné regenerační účinky na kůži a sliznice.
Absorbuje škodlivé ultrafialové záření, proto ošetření olejem z rakytníku dokáže ochránit pokožku před nadměrným slunečním zářením. V jiných zemích, převážně v Rusku a v Číně, se běžně používá k hojení poraněné kůže, k léčbě proleženin, popálenin, omrzlin, různých zánětů kůže a poškozené kůže po radiačním záření. Protizánětlivý účinek oleje se osvědčil i při jeho lokálním podání na afty v ústní dutině u dětí i dospělých.

Oslabuje bakterie i viry

Rakytníkový olej má antibakteriální účinek na různé druhy bakterií. Ničí zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka a další mikroorganismy. Zvláště zajímavý je jeho vliv na Helicobacter pylori – bakterii, která způsobuje zánět sliznice žaludku a vede k tvorbě žaludečních vředů. Jeho podávání zpomaluje růst této bakterie a napomůže k eliminaci zánětu na sliznici žaludku. Stejně tak přínosné je jeho antivirové působení (proti virům chřipky, cytomegaloviru, herpes simplex viru, adenoviru ad.).

Rakytník chrání srdce a cévy

Přírodní flavonoidy, které rakytník obsahuje ve velkém množství, účinkují hlavně na cévní systém. Zpevňují cévní stěnu, čímž snižují propustnost kapilár a své uplatnění tak nacházejí při léčbě bércových vředů, křečových žil, hemoroidů a také zabraňují tvorbě otoků. Beta-sitosterol obsažený v rakytníku snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi a přispívá k prevenci aterosklerózy
Autor: red
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.