Bolest při stolici | Moje zdraví

Bolest při stolici

Bolest při vyprazdňování může způsobit zánět v břišní dutině, zánět prostaty, dělohy, vejcovodů a vaječníků. Stejně tak ji může zavinit ulcerózní kolitida, Crohnova nemoc a píštěle.

Příčiny bolesti při stolici

Hemeroidy

Hemeroidy jsou něco jako křečové žíly. Žíly v konečníku s oslabenou stěnou, kde vzniknou sraženiny, mohou způsobovat bolest při vyprazdňování. Jedná se o poměrně častý problém.

Trhlina

Natržení konečníku se zpravidla samo zahojí, výjimečně je potřeba chirurgický zákrok. Natržení může způsobit tuhá stolice, zácpa, tvrdý toaletní papír nebo anální sex.

Nádor

Nádor tlustého střeva se dá nahmatat prstem při vyšetření konečníku. Při vyprazdňování se spolu s bolestí objevuje ve stolici krev. Bolest se však projevuje pouze, pokud je rakovina v pokročilejším stádiu nebo pokud je nádor velký a zasahuje do konečníku.

Jak vyléčit bolest při stolici?

Bolest při stolici může mít mnoho důvodů, a pokud přetrvává nebo se dlouhodobě opakuje, určitě by nebylo od věci navštívit svého obvodního lékaře, který odhalí, co se za ní skrývá a vy se budete cítit daleko lépe.

Kdy jít k lékaři?

Lékaře byste měli navštívit v případě, že se bolest opakuje, anebo zhoršuje, nebo také v případě, že máte podezření na poranění například při sportu.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.