Jak podpořit imunitu u dětí? | Moje zdraví

Často nemocné dítě ve školce? Zaručené tipy, jak podpořit imunitu

Často nemocné dítě ve školce? Zaručené tipy, jak podpořit imunitu
Dítě bývá nejčastěji nemocné při příchodu mezi další děti • Autor: istockphoto.com
31. října 2021 • 06:00

Nejčastěji nemocné bývá dítě první rok školkové docházky. Pak se četnost onemocnění většinou snižuje. Co ale dělat, pokud to u vás neplatí? Na to se právě teď jdeme podívat.

Většinou si děti nejhorším obdobím časté nemocnosti projdou během prvního roku pobytu v kolektivním zařízení a dále se postupně adaptují během druhého roku ve školce. Každý další rok by pak měl být s ohledem na četnost nemocí a jejich závažnost lepší.

Video se připravuje ...
Jak podpořit imunitu u dětí?VIDEO 

Pokud je dítě nemocné každých čtrnáct dní, nemusí to hned znamenat, že má sníženou imunitu. Častější nemocnost může být způsobena nevhodně nastaveným režimem, nedostatkem pohybu nebo změnou prostředí. Obecně platí, že imunitní systém dítěte se se začátkem školní docházky stává odolnějším a je dostatečně připraven na to bránit se případným nemocem.

Jedináčci jsou náchylnější

Opakované rýmy s kašlem, záněty středního ucha či průdušek nebo spála – to jsou nemoci, kterými si v mateřské školce projdou téměř všechny děti. Náchylnější pak bývají jedináčci či prvorozené děti, které jsou v prvních třech letech více izolované ve své rodině. Mladší sourozenci se pak adaptují lépe, jelikož jejich imunitní systém je díky starším sourozencům lépe připraven.

Co dělat, aby děti tak často nestonaly?

1. Dejte jim vitamíny

Sáhněte po staletími prověřených potravinách: kysaném zelí, jablečných křížalkách, rakytníku s bohatou zásobou vitaminu C a potravinách s obsahem vitaminu B, který umí povzbudit imunitní reakci a posiluje nervový systém. Vhodné jsou například červené papriky, brokolice, kiwi, brambory, jako doplněk se hodí tablety s pivovarskými kvasnicemi nebo B-komplex pro děti a multivitaminy ve formě sirupu či žvýkacích tablet. Preventivně působí probiotika. Proti rýmě pomáhá bojovat zinek či selen.

2. Nakrmte je

Myslíme tím posilující zdravé jídlo, uvařené pokud možno z čerstvých jednoduchých surovin. Ideální v období chřipek a viróz jsou třeba hutné zeleninové polévky, posypané čerstvou natí nebo semínky: chia, sezam, dýně, slunečnice, k zahřívacím potravinám patří jáhly, pohanka či špalda (a jídla z nich, naslano nebo s medem).

3. Nechte je vyspat

Dítě dostatečně odpočaté ve vyvětraném pokojíčku, kde teplota v noci nepřesahuje 18 °C, se vám odmění dobrou náladou a úsměvem. A nejen to – jeho imunitní systém je silnější.

4. Z bytu ven – teď

Dopřejte dětem pobyt venku, co nejčastěji to jde.

5. Zpomalte

Jakmile zpozorujete, že na dítě „něco leze“, je neklidné, protivné, stoupá mu teplota nebo má jen rýmu, zvolněte tempo. Omluvte ho v kroužcích, nechte jej dva, tři dny doma, aby si odpočinulo a nabralo síly.

6. Atmosféra pohody a jistoty pro dítě

Děti se někdy stresují věcmi, které dospělého často ani nenapadnou. Mělo by (od vás) vědět, že jste tady pro něj a pomůžete mu všechny strachy překonat!

7. Očkovat jen zdravé dítě

Vakcinace je opravdu možná a doporučovaná jen tehdy, jestliže je dítě naprosto v pořádku. Takže čeká-li jej očkování, počítejte s tím dopředu a přizpůsobte tomu jeho životní styl.

8. Všímejte si

Některé děti mají zdravotní problémy, jejichž řešení by vedlo ke zmírnění nemocnosti: anemie, alergie, zvětšené nosní mandle nebo astma. Poraďte se se svým pediatrem o vhodném řešení.

9. Inhalujte

Pravidelná inhalace je velmi dobrou prevencí chřipky a nachlazení. Inhalovat se dá ledacos, kromě léčebných látek (třeba k usnadnění kašle nebo antibiotik) může dítě inhalovat minerální vody příznivé pro dýchací cesty. 

10. Teplotu hned nesrážejte

Při teplotě pod 38 °C je užívání léků proti horečce (antipyretik) neopodstatněné, pokud nejde o stav se zvýšenou bolestivostí. Například při viróze, kdy se teplota pohybuje okolo 37,5 °C, ale jsou přítomny bolesti kloubů a svalů, se mohou podat protizánětlivé léky (antiflogistika).

Když už dítě ulehlo

Pokud už dítě ulehlo, dopřejte mu kromě léků na zmírnění potíží především dostatek odpočinku – nemoc je třeba doopravdy vyležet. Není hned potřeba navštívit lékaře, pokud je stav dítě takříkajíc v mezích normy. Pro dítě je rozhodně lepší zůstat doma v klidu, než absolvovat čekání u lékaře s dalšími nemocnými dětmi. 

Jak podpořit imunitu dítěte?

Podle lékařů je vhodné nejprve začít s potravinovými doplňky, například s echinaceou či betaglukany. Pokud se obtíže opakují a dítě je stále často nemocné, doporučuje se návštěva imunologa. 

Ten kromě pečlivého rozboru anamnézy a rodinné situace provede vyšetření z krve. U některých dětí doporučí i kožní testy (prick test). Za některých specifických stavů se vyšetřuje moč, někdy se provádí rentgen.

 

Autor: Markéta Ostřížková, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.