Nejčastější problémy, které trápí zuby, a jak jim předejít | Moje zdraví

Nejčastější problémy, které trápí zuby, a jak jim předejít

Nejčastější problémy, které trápí zuby, a jak jim předejít
Autor: istockphoto.com
30. července 2019 • 06:00

Jestliže chcete mít zdravé zuby až do stáří, nechcete mít protézy ani trpět parodontózou, musíte si je dobře čistit a hlavně chodit pravidelně každých půl roku k zubaři a minimálně jednou za rok na dentální hygienu.

Co zubům kromě špatné hygieny nejvíce škodí? Především cukr, ten sice jako takový zuby nikterak neničí, ale poškozují je bakterie, které cukr využívají jako zdroj energie a přitom jej štěpí na organické kyseliny. Pokud je chrup správně vyčištěný, negativní úloha cukru se neprojevuje. Proto je tak důležité si zuby čistit například po konzumaci cukrovinek. Ideální je, když cukrovinky sníte naráz a pak si vyčistíte zuby nebo alespoň dáte žvýkačku.

Sladké nápoje by se každopádně neměly pít kontinuálně v průběhu dne. To je problém zejména u malých dětí, kterým rodiče v iluzi, že jim dopřávají vitamíny, dávají různé nápoje plné cukru. Sladké potraviny a kyselé nápoje je zcela nevhodné pít bezprostředně po vyčištění zubů, kdy je potřeba, aby se na dokonale očištěném povrchu zubu nejprve vytvořila ochranná vrstvička ze slinných bílkovin. Poškození skloviny také přispívá kyselina fosforečná, kterou najdete zejména v kolových nápojích.

Zubní kámen

Mnoho lidí má problémy se zubním kamenem, který je zjednodušeně řečeno ztvrdlým zubním plakem. Vzniká usazením iontů kalcia ze sliny do měkkého zubního plaku. Plak pak vzniká působením bakterií, které metabolizují cukry z potravy  správné a důkladné čištění našeho chrupu by měl být základ veškeré dentální péče. Pokud si budeme každý den zuby dobře čistit, tak kámen nemá šanci.

Kromě pravidelného čištění je v prevenci proti zubnímu kamenu důležité nezapomínat na mezizubní kartáčky či zubní nitě, které dokáži vyčistit ty „nejzapadlejší“ místa v ústech. Jak na to vás naučí dentální hygienisté. Pravidelně také vyměňujte kartáček. Ideální dobou je jednou za měsíc až dva. Na dlouho používaném kartáčku se mohou množit bakterie.

Rentgen ukáže počínající kazy

To, že si zuby zejména v mezizubních prostorech správně nečistíte, ukáže velmi dobře právě rentgenový snímek. Pomocí něho se mohou v těchto místech zjistit počínající zubní kazy. Neošetřený kaz se rozšiřuje a to může s postupem let vést ke ztrátě zubu.

Proto je tak dobré mít dobrého zubaře s dobrým vybavením. Pokud vám nikdy neudělal rentgen, pokud se nezabývá tím, zda si zuby dobře čistíte, najděte si raději jiného.

Zubní kaz

K velmi častým a bolestivým problémům patří samozřejmě i zubní kaz, který vzniká nejen ze špatné a nedostatečné zubní hygieny, ale mohou za ním částečně být i špatné stravovací návyky. Zubní kaz přichází postupně a nenápadně  dlouhou dobu totiž nebolí. Pokud se ale začne projevovat, tak je to například větší citlivostí na sladké, kyselé, teplé i studené. V prevenci je důležité samozřejmě pravidelné čištění.

Paradentózu urychluje kouření

Po zubním kazu patří paradentóza k nejčastějším onemocněním, která se v zubních ordinacích řeší. Jedná se o chronické onemocnění, které probíhá poměrně nenápadně, protože ze začátku vůbec nebolí, a v tom je největší zákeřnost. Čas od času se mohou příznaky zesílit a v tuto chvíli může být onemocnění velmi bolestivé. „Paradentózu doprovází typické známky zánětu: zčervenání, zteplání, bolest a někdy i hnisání. Na zánět dásní a parodontitidu by nás měl vždy upozornit lékař či dentální hygienista, protože právě on je schopen zavčasu zachytit toto onemocnění. Prevence je v tomto případě klíčová, v případě řádné hygieny jsme schopni onemocnění téměř na sto procent předejít,“ vysvětluje Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská. Paradentózou jsou ohroženi více kuřáci, protože tabák snižuje proudění krve do tkání dásní a zároveň urychluje tvorbu zubního plaku, který spouští záněty. Kouření nemoc celkově velmi urychluje.

Zuby moudrosti často musí ven, špatně se čistí

K dalším „evergreenům“ zubních ordinací patří i zrádné osmičky. „Většina lidí za svůj život řeší problém s takzvanými zuby moudrosti, které umí pěkně potrápit. Osmičky mohou potrápit jednak tím, že se zub moudrosti do úst "nevejde", je překrytý dásní, a okolo jeho korunky se tak začnou vytvářet záněty, které mohou přejít až v otok s horečkou, tento stav se nazývá dentitio difficille a může být velmi bolestivý,“ říká Ondřej Šrámek.

Druhý problém může vzniknout, pokud se zub zkazí, následně může dojít k zanícení "nervu" a opět vzniká bolest, kterou je třeba řešit. Společným jmenovatelem obou problémů je špatná hygiena v oblasti třetích molárů, pokud je zub přerostlý dásní a je okolo něho kapsa, tak v podstatě nejde zub správně očistit. Nejsnazší řešení je tedy vytrhnutí zubu.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.