Zlobí vás zažívání? Na vině může být potravinová intolerance | Moje zdraví

Zlobí vás zažívání? Na vině může být potravinová intolerance

Zlobí vás zažívání? Na vině může být potravinová intolerance
Autor: istock.com
23. února 2020 • 06:00

Bolí vás břicho, jste nafouklí, unavení a hubnete? Pokud s těmito příznaky zajdete k lékaři, může vás překvapit neobvyklým závěrem: potravinová intolerance. Řekneme vám o ní vše, co potřebujete vědět.

Jedna zajímavá statistika na úvod: potravinovou intolerancí trpí až 45 % procent lidí, ale zdaleka ne všichni o ní vědí. O co tedy vlastně jde? Za zapeklitým názvem se ukrývá snížená nebo žádná schopnost strávit určitý druh potravy nebo její část. Trávicí enzymy si zkrátka nedokáží poradit s některými složkami jídla, které konzumujete, a to pak může nadělat ve vašem těle pěknou paseku. Mezi nejčastější intolerance patří nesnášenlivost pšenice (lepku), laktózy, můžete být ale přecitlivělí i na jiné druhy potravin.

V lékárnách je dnes k dispozici diagnostický test FOOD DETECTIVE, který dokáže během hodiny z kapky krve zjistit intoleranci až na 49 druhů různých potravin. Podle stupně zabarvení se zjistí i míra potravinové nesnášenlivosti.

Příznaky můžou klamat

Intolerance potravin se projevuje pomalu v časovém rozmezí až tří dnů po konzumaci nevhodného jídla. Pacient tak velmi těžko pozná, která potravina jeho potíže způsobila. Mezi nejčastější příznaky intolerance patří bolesti břicha, nadýmání, nevolnosti, kručení v žaludku, zvracení nebo průjem, hubnutí, chudokrevnost, slabost a únava, ale také bolesti hlavy nebo nepravidelný tep. Jak sami vidíte, vyjmenované potíže můžou snadno zmást i zkušeného lékaře. V případě, že potíže přetrvávají delší dobu a krevní testy stejně jako například ultrazvuk neodhalí žádné problémy, měli byste se důkladněji zaměřit na to, co jíte.

Řešení je v životosprávě

Pokud máte podezření na potravinovou intoleranci, měli byste kromě návštěvy lékaře a vedení záznamů o jídle vyloučit ze svého jídelníčku potraviny, o kterých si myslíte, že vám škodí, a jíst více zeleniny, ovoce, bobulovin, semen, klíčků a ořechů. Porce si rozdělte na několik menších za den, jídlo jezte pokud možno syrové a při jeho konzumaci řádně žvýkejte. Jezte v klidu, bez spěchu a všímejte si, co s vámi jídlo dělá.

Intolerance vs. alergie

Přestože oba pojmy zní podobně, neměli byste si plést potravinovou intoleranci s alergií. Zatímco v prvním případě má vaše tělo problém strávit některé složky potravy, ve druhém jídlo určí jako cizorodou látku, které je potřeba se okamžitě zbavit. Následky alergické reakce jsou mnohem závažnější a v některých případech mohou končit anafylaktickým šokem až smrtí. Při silné alergické reakci dochází často a velice rychle k otokům krku, zčervenání kůže, silným bolestem břicha a zvracení. S takovým stavem si poradí jen zkušení zdravotníci, proto při podobných reakcích neváhejte volat záchranku. Mezi nejčastější alergeny patří pšenice, mléko, vajíčka, korýši, ořechy, ryby, sója, ale také koření nebo některé druhy ovoce.

Když je na vině celiakie

Nesnášenlivost pšeničného lepku označujeme za nemoc zvanou celiakie a její jedinou účinnou léčbou je celoživotní bezlepková dieta. Na celiakii by vás měl lékař v případě přetrvávajících zdravotních problémů nechat otestovat. Bohužel pro nemocného je cesta za touto diagnózou často velmi zdlouhavá. Celiakie má stejně jako ostatní intolerance desítky příznaků a bolest břicha, nadýmání a průjmy, které se uvádějí jako ty nejčastější, má jen asi 10 % pacientů. „Příznakem můžou být třeba zdánlivě nesouvisející vyšší lámavost nehtů, deprese, únava, podvýživa, neplodnost, chudokrevnost nebo zvýšené hodnoty jaterních testů. Existuje dokonce i takzvaná silentní celiakie, která je zcela bez příznaků,“ popisuje nemoc MUDr. Pavel Kohout, gastroenterolog z Thomayerovy nemocnice v Praze.

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.