Ženy často trápí záněty močových cest. Dají se ale léčit i doma | Moje zdraví

Ženy často trápí záněty močových cest. Dají se ale léčit i doma

22. února 2021 • 12:00

Mezi nejčastější infekční onemocnění v populaci patří záněty močových cest a ženy jimi v produktivním věku trpí padesátkrát častěji než muži. Velkému procentu žen se záněty močových cest bohužel vracejí.

Příznaky akutního zánětu močových cest se také liší svou intenzitou, ale pro akutní fázi je typické silné řezání a pálení při močení. Je to asi takový pocit, jako byste z těla vylučovali žiletky. Často vás to velmi rychle přivede k lékaři, ale většinou nejdříve zkoušíte samoléčbu. Udává se, že až 70 % zánětů dolních močových cest pacienti úspěšně řeší domácí samoléčbou, ale je nutné vědět, jak na to. Bez prodlení by při urologických potížích měli lékaře vždy vyhledat těhotné ženy, diabetici, pacienti s močovými kameny a s oslabenou imunitou.

Bývá za tím E. coli

Ve střevě, ale běžně také kolem konečníku a poševního vchodu u žen, se nacházejí bakterie E. coli a odtud se vzestupnou cestou ústím močové trubice dostávají do dolních močových cest, kde způsobí jejich zánět, nejčastěji akutní zánět močového měchýře. V 90 % případů infekci v močových cestách způsobuje právě E. coli, zbylých 10 % připadá na streptokoky, stafylokoky, enterokoka a řadu dalších bakterií. Jsou-li potíže opakované, je také třeba vyloučit sexuálně přenosné infekce způsobené například bakterií Chlamydia trachomatis či prvokem Trichomonas vaginalis. Zánět močových cest způsobený nejčastěji střevními bakteriemi E. coli nepatří mezi nakažlivé choroby a není na rozdíl od chlamydiové infekce, trichomoniázy či kapavky přenosný sexuálním stykem.

Brusinky fungují na začátku

Prvním doplňkem stravy, který si lidé při potížích s močovými cestami kupují v lékárně, jsou většinou extrakty a šťávy z brusinek, jenže ty podle urologů pomáhají spíše preventivně snížením pH moči a na akutní zánět vliv prakticky nemají. Popíjí se též urologický čaj, který je však také určený především k prevenci tvorby kamenů v močových cestách či ledvinách. U zánětu močových cest jeho pití příliš vhodné není, protože působí dráždivě. A když, tak se doporučuje pít maximálně jeden hrnek denně.

10 tipů pro zdraví močových cest najdete zde.

Vyplavení bakterií

Hodně pomůže pití obyčejné vody bez bublinek v množství 2–3 litry denně, aby se bakterie z močového traktu vypláchly. K tomu je vhodné i pití slabého odvaru z heřmánku. Při akutních potížích se doporučuje vypít 3 dl tekutiny každých dvacet minut a zůstat v klidu a teple. Příznivě působí suché teplo čili pobyt ve vytopené, nikoli však přetopené místnosti a teplo od nohou. Na akutní bolest pomáhají běžná analgetika (Algifen, Paracetamol, Ibuprofen). Při léčbě zánětů močových cest se doporučuje vyloučit z jídelníčku kávu, silný černý čaj, alkohol, ovocné koncentrované šťávy, ostrá kořeněná jídla, ocet a živočišné bílkoviny (vejce, maso, sýry), neboť zvyšují bolestivost při vylučování moči.

Ne vždy to zvládnete sami

Když se upnete k domácí samoléčbě, měli byste vědět, že má své hranice. Nechceme vás strašit, ale podobné příznaky jako záněty močových cest (krev v moči nebo nucení na močení) můžou totiž doprovázet také třeba nádory močového měchýře u obou pohlaví. Trvají-li potíže déle než sedm dní, objeví-li se horečka nebo zimnice a bolesti v bedrech, je nutné ihned navštívit lékaře...

Celý článek si můžete přečíst v aktuálním čísle časopisu Moje zdraví, který koupíte na stáncích. Předplatné pořídíte z pohodlí vašeho domova na www.ikiosek.cz/mojezdravi nebo přes predplatne.cnc@cpost.cz.

Autor: redakce

 

 

Autor: Věra Keilová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.