Jak vytáhnout klíště? Zaručený návod na odstranění klíštěte! | Moje zdraví

Jak vyndat klíště? Vytočit, nebo vykývat? Podrobný návod krok za krokem

Jak vyndat klíště? Vytočit, nebo vykývat? Podrobný návod krok za krokem
Klíště může svého hostitele nakazit už po dvou hodinách od přisátí. • Autor: iStock.com
12. dubna 2023 • 06:00

Použijete repelent, na procházku lesem si vezmete dlouhé rukávy a nohavice, ale přesto si domů přinesete drobného parazita. Poradíme vám, jak rychle a hlavně bezpečně vyndat přisáté klíště a minimalizovat tak riziko přenosu boreliózy a dalších závažných nemocí.

Nejdůležitější je odstranit klíště co nejdříve po přisátí. Po každé procházce do lesa, ale i kamkoli jinam do přírody nebo i po práci na zahradě, si pečlivě prohlédněte celé tělo od hlavy k patě a zkontrolujte, zda jste si nepřinesli domů nevítaného hosta (zaměřte se na třísla, podpaží, podkolenní jamky, kůži za ušima).

Video se připravuje ...
Jak vyndat klíště?VIDEO 

Základem je odhalit ho a odstranit včas, abyste co nejvíce snížili riziko přenosu infekce (nejobávanějšími jsou nákazy klíšťovou encefalitidou a lymeskou borreliózou).

Jak přisáté klíště správně vytáhnout?

1. Nasaďte si jednorázové gumové rukavice a připravte si speciální pinzetu nebo kleštičky (seženete bez problémů v lékárně).

2. Zakousnuté klíště a okolní kůži potřete nebo zakápněte důkladně dezinfekčním prostředkem. V žádném případě nepoužívejte olej nebo jakýkoli jiný tuk či mast. Podle posledních výzkumů se klíště kvůli tuku začne dusit a vyvrhne do rány veškerý svůj obsah, tedy potenciálně také viry encefalitidy nebo bakterie, které způsobují onemocnění boreliózou. Tím se zvýší pravděpodobnost nákazy člověka.

Jaké nemoci klíšťata přenášejí? Čtěte zde:

3. Podle lékařů a hygieniků se již upustilo od metody „vytočení“ klíštěte proti směru hodinových ručiček, což často způsobuje přetržení parazita a následně je k úplnému odstranění klíštěte třeba navštívit lékaře. K vytažení klíštěte použijte pinzetu či kleštičky, a to tak, že ho jemně uchopte a kývejte jím ze strany na stranu. Po chvíli se pustí. Na trhu se objevily také speciální karty se zářezy pro bezpečné odstranění klíštěte. Pomocí této karty ho pevně podeberete těsně u kůže a snadno vytáhnete ven.

4. Po vyjmutí postižené místo na kůži znovu pečlivě potřete nebo postříkejte dezinfekcí. Pokud vám v ráně zůstala kusadla, nelekejte se, z nich už se nenakazíte. Tělo si s nimi samo poradí, časem se vydrolí nebo vyhnisají. Místo na kůži ale sledujte, zda nedochází k zanícení.

5. Jak se zbavit vytaženého klíštěte? Rozhodně ho nerozmačkávejte nebo nedrťte mezi prsty či nehty, zabalte ho do ubrousku a spláchněte do záchodové mísy.

6. Během následujících tří týdnů sledujte pravidelně místo, kde jste měli klíště přisáté. Může se objevit menší červený flíček nebo zarudlá boulička, která svědí. To je normální reakce. Pokud se ale skvrna začne zvětšovat nebo uprostřed vybledne, vyhledejte co nejdříve lékaře a nechte se vyšetřit.

7. Chcete vědět, zda bylo klíště infikované? Vložte ho do igelitového pytlíku a odešlete do specializované laboratoře k rozboru. Existují i domácí testy na boreliózu, které seženete v lékárně.

Autor: Simona Procházková, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.