Mobilní aplikace otestuje, zda máte problémy s inkontinencí | Moje zdraví

Mobilní aplikace otestuje, zda máte problémy s inkontinencí

Mobilní aplikace otestuje, zda máte problémy s inkontinencí
Autor: istock.com
4. srpna 2020 • 06:00

Mikční deník, to je něco, co po vás bude lékař chtít vyplnit, pokud máte problémy s častým močením. Měl by totiž ukázat, jak moc jsou vaše potíže vážné a jak vznikají. Nyní už si ho nemusíte psát na papír, ale přímo do aplikace. 

Pro lékaře je důležité, aby měli přístup k informacím o tom, jak moc závažné jsou problémy s inkontinencí jejich pacientů, proto je dobré se na návštěvu odborníka připravit. Mobilní a webová aplikace UROsoft.cz pomůže zaznamenat podrobné relevantní informace o vašem zdravotním stavu, spojené s problémy s močovým ústrojím a pomůže tak specialistovi snadněji určit diagnózu.

„Projekt Urosoft.cz konečně umožnil reálné využívání mikčního deníku v mé klinické praxi. Díky tomu jsem schopen získat objektivní data pacientek při léčbě inkontinence a hyperaktivního měchýře a hlavně data velmi pohodlně analyzovat. Tak získám jasnou informaci o skutečném zdravotním stavu dané pacientky. A právě to je klíčové pro nastavení následné léčby. A to pak výrazně zlepšuje i spolupráci pacientky na léčebném procesu,“ vysvětluje přínos elektronické aplikace doc. MUDr. Kamil Švabík, Ph.D. z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Ušetříte čas sobě i lékaři

Jak aplikace, která je první na české trhu, funguje? Zaregistrujete se do portálu a prostřednictvím aplikace UROsoft můžete ihned váš zdravotní stav sdílet s ošetřujícím lékařem nebo si před návštěvou lékaře vaše výsledky jednoduše vytisknout. Lékaři tak ušetříte čas s vyšetřováním a zároveň mu pomůžete zkvalitnit péči o vás. Pro vás je pak výhodné, že vše je zobrazeno přehledně graficky, hned vidíte, zda a jak se vaše zdraví zlepšuje.

Projekt byl vytvořen ve spolupráci s předními českými odborníky na problematiku symptomů dolních cest močových v čele s doc. MUDr. Kamilem Švabíkem, Ph.D. a je garantován a podporován Českou urologickou společností a Českou urogynekologickou společností.

Ještě nemáte svého konkrétního lékaře, který by vám pomohl vyřešit vaše problémy s močením? UROsoft.cz umožňuje zvolit si odborníka (urologa, urogynekologa nebo gynekologa), který vaše problémy bude řešit spolu s vámi.

Kdy byste o použití aplikace měli uvažovat? Ve chvíli, kdy močíte častěji než osmkrát za den, kdy na toaletu musíte i v noci, a také ve chvílích, kdy máte neodkladné nucení na močení, které lze jen obtížně oddálit. Znamení, že něco není v pořádku, je i stav, kdy máte slabý nebo přerušovaný proud moči či pocit neúplného vyprázdnění. V případě výskytu alespoň jednoho z výše uvedených příznaků se doporučuje vyhledat odbornou pomoc lékaře specialisty – urologa nebo gynekologa. 

Příčiny inkontinence

Jak vysvětluje Michaela Matoušková z Urocentra Praha, ve většině případů je samovolný únik moči způsoben  oslabením svalstva pánevního dna, které uzavírá močovou trubici. Jakmile svalstvo ztratí svoji pružnost, mohou každodenní činnosti, jakými jsou například smích, kašel, zvedání břemen či běh, způsobit únik moči.

U mladých žen způsobuje inkontinenci nejčastěji porod, kvůli němuž jsou oslabeny právě svaly pánevního dna a podpůrné vazivo močových cest. Úniky moči se však mohou objevit již během těhotenství. Mnoho žen trpí inkontinencí rovněž v období klimakteria. Při něm dochází ke snížení množství hormonu estrogenu v břišním svalstvu, což může vést ke změně polohy močového měchýře a tím k horšímu působení svalstva, které močový měchýř uzavírá.

Inkontinence může vzniknout také důsledkem degenerativních změn v oblasti dolních močových cest. Může rovněž doprovázet pooperační (urogynekologické operace, operace prostaty) a poúrazové stavy. V neposlední řadě může být následkem infekčních či nádorových onemocnění.

Mezi další příčiny samovolného úniku moči se řadí některá onemocnění, jakými jsou například mozková mrtvice, demence nebo cukrovka. Často se tedy jedná o poškození nebo překážky na nervových dráhách, které brání průchodu správných nervových signálů mezi mozkem a močovým měchýřem, případně neschopnost tyto signály rozpoznat. 

Rizikovými faktory inkontinence jsou obezita způsobující zvýšený tlak na břišní svalstvo a svalstvo pánevního dna, kouření, dlouhodobá fyzická námaha nebo například chronický kašel.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.