Při inkontinenci pomůže terapie pánevního dna. Postačí jednoduchá sestava cviků | Moje zdraví

Při inkontinenci pomůže terapie pánevního dna. Postačí jednoduchá sestava cviků

Při inkontinenci pomůže terapie pánevního dna. Postačí jednoduchá sestava cviků
Ilustrační foto • Autor: iStock.com
17. prosince 2019 • 12:00

Inkontinence trápí mnoho žen i mužů a i přes snahu lékařů jde o problém, o kterém se mluví zřídka. Mezi lidmi stále převládá stud, pocity trapnosti a nejistota. Přitom jde o potíž, která se dá dobře léčit. Důležité je svěřit se lékaři včas a nechat si léčbu ušít na míru.

Inkontinence trápí v některé fázi života až 50 % žen a 35 % mužů starších 65 let. Ze statistik dále vyplývá, že s nedobrovolným únikem moči zajde za lékařem či fyzioterapeutem v průměru pouhých 10 % pacientů. Ti zbylí se s problémem potýkají doma sami. Často zbytečně dlouho a neúspěšně, přitom léčba může být až překvapivě rychlá a účinná.

Jak najít správnou léčbu?

Fyzioterapeutka Lucie Krejčová z Lékařského domu Praha 7 pracuje se svými klienty metodou Palaščák Pelvic Approach. Při ní se terapeut nejprve soustředí na nalezení nejvhodnějšího postupu rehabilitace pro každého pacienta. Na začátku vyplníte dotazník o vašem životním stylu a podrobně popíšete své potíže. Následuje důkladná kontrola. „Nezbytnou součástí prvního setkání je u žen vyšetření per vaginam, abychom zjistili, zda žena vůbec dokáže svaly pánevního dna záměrně stahovat a uvolňovat. Toto vyšetření se provede vleže, vsedě a vestoje,“ líčí Lucie Krejčová a dodává: „Nemusíte se ale ničeho bát, prohlídka je velice krátká a není nijak náročná.“ Existuje i možnost ultrazvukového vyšetření, které provádí gynekologové nebo některá specializovaná zařízení.

Na základě získaných informací pak terapeut sestaví rehabilitační plán právě na míru. A správně zvolený trénink vám pomůže nejen od inkontinence. Nefungující pánevní dno totiž může i za bolestivou menstruaci, zácpu, neplodnost, bolesti kyčlí nebo zad, opakované záněty či pokles orgánů uložených v pánvi.

Proč věnovat pozornost pánevnímu dnu?

I když ho každý den aktivně využíváte, stejně ho vnímáte spíše jako část někde ukrytou, se kterou přímo nepracujete. Avšak vliv pánevního dna na náš život je výrazný. Je tvořeno jedenácti svaly a rozhodně není stejné u žen a mužů. Do akce se zapojuje v součinnosti se svaly zad, břicha a bránicí. Takže neustále. Jeho dobrá funkce vám zajišťuje i lepší sexuální prožitek. Pozor, je i emočním barometrem – jeho funkci velmi silně ovlivňuje stres.

Co je to metoda Palaščák Pelvic Approach?

Metoda je českého původu a vyvinula ji fyzioterapeutka Ingrid Palaščáková Špringrová na základě své dlouholeté praxe a působení v zahraničí. Tato terapie má jednu velkou výhodu – je rychlá. Většinou stačí asi tři návštěvy, k dalšímu kontrolnímu vyšetření pak půjdete až za rok. I po ukončení terapie je pro dlouhodobý efekt vhodné v nějaké aktivitě dále pokračovat. Už jen proto, že pánevní dno velmi úzce souvisí s fungováním bránice, postavením kyčlí, pánve a chodidel i s nastavením psychiky. Právě tato propojení dopilujete na kurzu jógy pro pánevní dno. „Mám velkou radost, když vidím, že ženy, které na začátku trápilo malé sebevědomí a k němu různé zdravotní problémy, od bolestí při menstruaci přes úniky moči až po bolesti beder, odcházejí na konci kurzu nejen se zlepšením zdravotního stavu, ale také s nově nalezenou energií do života,“ uvádí pro změnu lektorka jógy Věra Vojtěchová.

Jak probíhá cvičení?

V terapii se používají pomůcky, které mají usnadnit správné cvičení a zefektivnit tak trénink pánevního dna. Pomůcky se volí podle toho, zda je pánevní dno ochablé, nebo naopak přetížené. Někdy může dojít dokonce i k tomu, že část svalů je oslabená a jiná ve stejné chvíli stažená. „Klientka se naučí cviky, které bude cvičit doma až do další návštěvy. Plán terapie je u každé ženy jiný a terapie může sledovat odlišný cíl,“ popisuje fyzioterapeutka. Velmi účinné může být také doprovodné cvičení, například jóga nebo pilates, ale i fitness trénink pod vedením trenéra. „Existují kurzy jógy zaměřené přímo na pánevní dno. Prostřednictvím správného postoje, práce s dechem, zapojením hlubších vrstev svalů a cílenými cviky aktivujeme hluboký stabilizační systém, jehož je pánevní dno součástí. A soustředěním mysli se snažíme dosáhnout celkové harmonie těla i psychiky. To je také důležité, protože pánevní dno odráží i duševní napětí,“ uvádí lektorka a zakladatelka center jógy a zdravého životního stylu Dům jógy, Věra Vojtěchová. 

Jednoduché edukátory ukazují, zda cvičíte dobře a zapojujete ty pravé svaly, takže získáte užitečnou zpětnou vazbu při domácím tréninku. Pro pacientky, které mají svalstvo natolik ochablé, že jej samy neaktivují, je určeno zařízení, které do svalů vysílá elektrické impulzy a pánevní dno se pak chová, jako by cvičilo. „Další možností pro zpětnou kontrolu je elektronický biofeedback. Je to přístroj, který zaznamenává aktivitu svalů pánevního dna a reaguje na ni pomocí signálů. Historii cvičení si můžete i ukládat do počítače a vidět na vlastní oči, jaké děláte pokroky,” dodává Lucie Krejčová. Kdo už má pánevní dno v lepším stavu, může využít i různá závaží do pochvy. Úkolem je udržet je uvnitř jak v klidových situacích, tak i v průběhu běžných denních aktivit, při smíchu, stoupání do schodů či třeba smrkání. Tím, jak se naučíte s pánevním dnem pracovat, se úniky moči zmírňují a problém nachází řešení.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.