Jak se zbavit počůrávání? | Moje zdraví

Inkontinence: Jaký máte stupeň a jak ji léčit?

Inkontinence: Jaký máte stupeň a jak ji léčit?
Inkontinence způsobuje velké psychické problémy. • Autor: iStock.com
20. října 2018 • 06:00

Inkontinence trápí zhruba desetinu populace. Nekontrolovaný únik moči přitom nastává při zvýšení břišního tlaku, například když zakašlete, zasmějete se, zvednete těžký předmět nebo uděláte nějaký prudší pohyb, například při sportu. Nemoc postihuje častěji ženy.

Inkontinenci lze přitom rozdělit do dvou skupin. První  urgentní inkontinence přichází nečekaně. Člověk cítí tak silné nucení běžet na záchod, že prostě musí utíkat. Velká část nemocných vůbec netuší, že jejich potíže s močením může způsobovat hyperaktivní močový měchýř. Znamená to, že postižení mají nutkavou potřebu močit i ve chvíli, kdy jejich močový měchýř ještě zdaleka není plný. Příčinou potíží je nesprávná funkce svaloviny močového měchýře a část případů souvisí s psychikou.

S urgentní inkontinencí si ví medicína už docela dobře rady. K dispozici je dostatek léků, které zklidňují svalovinu močového měchýře a upravují jeho vyprazdňování. Nemocným pak lékaři doporučují zkoušet prodloužit dobu mezi jednotlivými návštěvami toalety. Rozhodně by ale neměli omezovat příjem tekutin, mohou se však vyhýbat těm, co jim problémy způsobují, jako jsou káva či pivo.

Stresová inkontinence

Druhý typ  stresová inkontinence nastává při náhlém zvýšení tlaku v břišní dutině, který vznikl námahou nebo stresem. Příčinou je oslabený uzávěr měchýře, zevní svěrač. To se stane většinou po těžkém porodu, porodech vícečetných nebo dlouhotrvající namáhavé fyzické práci.

Vznik nemoci také způsobují záněty močových cest, obezita a s ní související ochablost svalů nebo může být následkem zranění. Inkontinence je prostě varováním, že v lidském těle není něco v pořádku. Svůj vliv může mít také psychika.

Stupně inkontinence

Inkontinence přitom mívá různé stupně, prvním a nejčastějším je lehká, kdy moč uniká občas a po kapkách, a to zhruba jednou či dvakrát denně v objemu zhruba 100 ml za čtyři hodiny, při dvojnásobném množství jde o střední inkontinenci, nad 200 ml o formu těžkou.

Při stresové inkontinenci se doporučuje mimo jiné cvičení svalů pánevního dna, říká se jim Kegelovy cviky, najdete je například na webu www.moliklub.cz. Jejich vliv na posílení pánevního dna je opravdu zásadní.

Část problémů lze řešit operativně, používá se metoda, kdy se ze speciální látky neboli síťky vytvoří podpora pro močovou trubici. Páska drží v těle sama a tělo ji dobře snáší. Operace trvá necelou půlhodinu. Provádí se v celkové narkóze, ale jinak není náročná a má velkou úspěšnost.

Těžká forma inkontinence

Zatímco lehčí formy se objevují u mladších ročníků, těžší jsou typické pro populaci starší 65 let. Za těžkou považujeme inkontinenci, která dotyčného trápí prakticky neustále. Je charakteristická trvalým únikem moči, a to několikrát přes den i v noci. Velmi často postihuje pacienty, kteří se nemohou hýbat.

I s těžkou inkontinencí se dá efektivně bojovat. Řešení se samozřejmě odvíjí od zdravotního stavu inkontinentní osoby, její mobility a užívaných léků. Důležité jsou zejména správné pomůcky. Lidem, kteří řeší těžký únik moči, by měl vhodné pomůcky předepsat lékař.

Pojišťovny pak podle stupně postižení inkontinenční vložky nebo alespoň jejich část proplácejí. Pomůcky je nutné často měnit. Předejde se tak nepohodlí inkontinentní osoby a sníží se tím riziko vzniku opruzenin. Zvláště u pacientů s těžkou inkontinencí je péče o pokožku velmi podstatná. Je proto nutné používat i speciální kosmetiku.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.