Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Problémy s močovým měchýřem mohou úplně zničit psychiku

Problémy s močovým měchýřem mohou úplně zničit psychiku
Autor: istock.com
5. června 2019 • 06:00

Několikrát za noc se budí a musí vstát, a proto se vůbec nevyspí. Každý výlet se u nich nese ve znamení hledání toalety. Není divu, že lidé, kteří mají potíže s močovým měchýřem, mají často i psychické problémy.

Přestože inkontinence už není takové tabu jako dříve, mnoho lidí, u kterých se rozvine, ze studu oddaluje návštěvu lékaře, dokud není pozdě. Při stresové inkontinenci dochází k úniku moči v okamžiku zvýšení břišního tlaku, například když nemocný zakašle, zasměje se nebo udělá při sportu nějaký prudší pohyb.

Lidé s inkontinencí vnímají omezení prakticky ve všech sférách svého života. Nemohou jet na dovolenou, protože se bojí cestování, neradi spí v hotelech a často ani nenavštěvují divadla, kina a veřejné bazény. Bojí se i toho, že budou kvůli neschopnosti udržet moč cítit. 

Každý desátý člověk trpí inkontinencí

V České republice trpí samovolným únikem moči neboli inkontinencí více než milion obyvatel. Lehký únik moči je nejméně závažným stupněm inkontinence. Jedná se však o problém, který znepříjemňuje každodenní život a může postihnout každého bez rozdílu věku. Lehká inkontinence trápí sice více ženy, ale nevyhýbá se ani mužům.

Lehká inkontinence znamená únik moči v objemu do 100 ml za čtyři hodiny. V rozmezí od 100 ml do 200 ml za čtyři hodiny se jedná o střední inkontinencí, nad 200 ml jde už o formu těžkou.

Inkontinence má vždy více příčin. Kromě věku a pohlaví hrají roli zejména genetické sklony nebo ochabnutí svalů pánevního dna. Mezi další ovlivňující faktory patří například zdravotní stav, psychika, obezita, infekce močových cest nebo následky zranění. Inkontinence není nemoc, ale varování, že v lidském těle není něco v pořádku. Obecně je charakteristická poruchou nebo sníženou funkcí uzávěrového mechanismu močového měchýře.

Více o léčbě inkontinence u žen si přečtěte ZDE.

Hyperaktivní měchýř

Vedle toho trápí mnoho lidí takzvaný syndrom hyperaktivního močového měchýře. Od stresové inkontinence se liší v tom, že k úniku moči nedochází tak, že by to pacienta překvapilo. Naopak  má velmi nutkavou potřebu jít močit, a jestliže se mu to nepodaří, nastane únik. Stává se to však ve chvíli, kdy močový měchýř není ani zdaleka naplněn. Jsou v něm třeba jen dva decilitry tekutiny. Přitom normálně fungující orgán zvládne téměř trojnásobek. Nemoc je možné na rozdíl od stresové inkontinence léčit léky nebo i psychoterapií.

Vzhledem k tomu, že syndrom močového měchýře je do jisté míry dán i určitými problémy s psychikou, jsou jednou z možností takzvané behaviorální techniky. Metoda je časově náročná a vyžaduje aktivní přístup pacienta i lékaře.

Druhým způsobem léčení může být trénink měchýře. Cílem je snížit potřebu močit na každé tři až čtyři hodiny. Tato technika pacientům pomáhá, aby se naučili zmírnit či ignorovat nutkání k močení a močový měchýř byl odolnější vůči zvýšenému tlaku moči uvnitř.

Z pojištění máte nárok na pomůcky

Ze zdravotního pojištění přitom máte nárok na vhodné pomůcky. Měsíčně můžete žádat o příspěvek až 450 Kč, a to maximálně do počtu 150 ks. Pomůcky jsou volně k dostání v lékárnách v různých velikostech balení. Vždy používejte speciální pomůcky přímo určené pro únik moči. Zapomeňte na menstruační vložky! Ty jsou určeny k jiným účelům a nejsou schopny neutralizovat zápach moči ani ji pohltit v dostatečném množství.

Zásadním krokem k léčbě je pak pravidelné cvičení, protože pohybová léčba je jednou z nejúčinnějších metod v boji s inkontinencí. „Pokud se únik moči včas diagnostikuje, lze jej vhodnými aktivitami a zdravou životosprávou do značné míry upravit,“ říká rehabilitační lékařka MUDr. Jana Vlková, která se specializuje na pomoc pacientům, kteří mají diagnostikovánu stresovou inkontinenci. Správné a pravidelné provádění posilování svalů pánevního dna může podle ní výrazně pomoci snížit výskyt inkontinence. Velmi však záleží na silné vůli a odhodlání pacienta, jelikož změny je možné pozorovat až po několika týdnech pravidelného cvičení. Je však dobré vyhnout se skákání a větší fyzické námaze, především běhání nebo zvedání těžkých břemen.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.