Inkontinence trápí často ženy, které rodily pozdě. Čím to je? | Moje zdraví

Inkontinence trápí často ženy, které rodily pozdě. Čím to je?

Inkontinence trápí často ženy, které rodily pozdě. Čím to je?
Autor: istock.com
17. února 2019 • 06:00

Zatímco některé ženy po 40. roce věku začínají pociťovat tíhu příznaků klimakteria, jiné ještě v tomto věku otěhotní a porodí. Věk rodiček se posunul k vyšším číslovkám a s tím také stoupá riziko problémů, které mohou zkomplikovat nejen těhotenství, ale i období po něm. Mezi obávané dlouhodobé následky patří život s inkontinencí. 

Jestliže nejběžnějším urologickým problémem žen mezi třicítkou a čtyřicítkou je stresová inkontinence, pak v kategorii „starších matek“ se její výskyt stává ještě pravděpodobnější. U starších maminek nebo těch po těžkém porodu se obecně neobnoví v plné míře funkce svěrače močového měchýře a žena trpí v menší či větší míře močovou inkontinencí.

Vysvětlení není složité

Nechtěný únik moči bývá důsledkem oslabení svalstva pánevního dna. Souvislost běžného porodu přirozenými cestami a stresové inkontinence prokazují i odborná pojednání. Většinou platí: Čím více porodů, tím větší riziko vzniku a zhoršování příznaků nechtěného stresového úniku moči.

Samovolný únik moči je častým průvodním jevem již v těhotenství. Čím více dítě roste, tím více tlačí i na svaly pánevního dna. Ty se extrémně napínají a výjimkou není ani jejich poškození.

Stačí si kýchnout nebo popoběhnout

Pro takzvaný stresový typ inkontinence je typický únik moči při zvýšení nitrobřišního tlaku například při kašli, běhu, poskoku a podobně.

Příčinou úniku moči může být zvýšená pohyblivost močové roury a hrdla močového měchýře, která vzniká nejčastěji po těžkém porodu i u těžce pracujících žen. Dále se na rozvoji tohoto typu inkontinence podílejí strukturální změny ve stěně močové roury, které vznikají u žen po přechodu.

Ztracené jištění

„Riziko rozvoje inkontinence se významně zvyšuje nejen u žen, které porodily více dětí, ale rovněž u těch, které porodily alespoň jedno dítě o hmotnosti více než 4000 gramů. Natažení svalů a vazů pánevního dna a velmi reálná pravděpodobnost částečného narušení pánevních nervů vznikajícího během porodu přirozenými cestami se považují za hlavní příčiny uvolnění závěsných vazů mezi kostmi stydkými a močovou trubicí a močovým měchýřem. Jejich úkolem je udržovat tyto orgány ve správné anatomické poloze v těsné blízkosti stydkých kostí. Tato poloha se považuje za základní podmínku udržení moči při výše zmíněném zvýšeném nitrobřišním tlaku v průběhu fyzické aktivity,“ vysvětluje MUDr. Roman Chmel, Ph.D., který napsal publikaci určenou laické veřejnosti s názvem Ženská močová inkontinence – nepříjemný, ale léčitelný problém v každém věku.

„Za jakýsi pomyslný ‚ochranný faktor‘ před vznikem stresové inkontinence se zejména v laických kruzích občas považuje porod císařským řezem. Na první pohled by se to sice mohlo zdát teoreticky velmi logické, ale odborné medicínské studie zkoumající vliv císařského řezu na stresovou inkontinenci tvrdí, že tomu tak v praxi není,“ podotýká v uvedené publikaci MUDr. Roman Chmel.

Ženy se nechávají ukolébat pocitem, že jejich problém ještě není závažný. Hygienické pomůcky jim pomáhají fungovat s pocitem nenápadného handicapu. Ovšem jejich potíže samy nezmizí.

„Změny, které nastaly v průběhu porodu, u většiny žen postupně odeznějí. Někdy ale nevymizí a mohou vyústit v trvalou inkontinenci. Správné je proto sdělit svůj problém lékaři a nehledat rady jen po internetu, jak je běžné v dnešní době,“ dodává ženám odvahu nesmířit se s nechtěným únikem moči urogynekolog MUDr. Lukáš Horčička.

Tento článek vyšel v tištěném časopisu Moje zdraví.

Autor: Marie Hejlová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.