Alpa jako dezinfekce | Moje zdraví

Alpa je všelék, všichni ji znají, všichni ji mají, ale na co vše je možné ji využít, určitě nevíte!

Alpa je všelék, všichni ji znají, všichni ji mají, ale na co vše je možné ji využít, určitě nevíte!
Autor: istock.com
4. května 2020 • 15:12

Francovka jako dezinfekční a léčivý přípravek je u nás využívána již více než 100 let. Brand Alpa se sice za tu dobu hodně změnil, přibylo spoustu nových přípravků, jako jsou nejrůznější krémy, masážní gely a hojivé emulze, ale původní receptura zůstala.

Základem je optimální kombinace alkoholového roztoku éterických olejů, silic a vonných bylin, a především přírodního mentolu. Přesněji řečeno francovka obsahuje 60% alkoholu (ethanol), mentol ze silice máty peprné, ale také vodu, esenciální oleje a aromatické látky. Mezi další složky patří ethylacetát (je to bezbarvá tekutina dodávající sladkou chuť) a ethylester kyseliny mravenčí (charakteristický rumovou vůní a chutí lehce po malinách). Právě toto unikátní složení dodává Alpě její dezinfekční a antiseptické účinky.

Mezi další přednosti Alpy patří chladivý účinek či podpora zdravého prokrvení kůže. Francovka má díky těmto vlastnostem mnoho využití. Používá se při masážích, přidává do koupelí, obkladů a také kloktadel. Ve svém okolí jistě nenajdete nikoho, kdo by Alpu neznal.

V současné době existuje na trhu sedm druhů známé francovky. Kromě Alpy Originál můžeme koupit též Alpu Lesana (s přídavkem výtažku z borovicového jehličí), Kaštan (obsahuje navíc extrakt z kaštanů), Kostival (lihový roztok s přidaným kostivalovým kořenem), Arnika, Hřebíček a francovka Konopí. Každý z těchto přípravků má specifické využití zaměřené na konkrétní původ a místo bolesti Vašeho těla (svaly, klouby, ...). Lze ji taktéž použít přesně tak, jak Vám vyhovuje, ve formě gelu, lihového roztoku, krému, spreje či balzámu.

Dezinfekční účinky francovky využijeme např. při drobných oděrkách a poraněních kůže, jako antiseptický výplach úst, někteří muži ji aplikují na tvář po holení, ženy naopak užívají jako pleťovou vodu. Potírání Alpou Vám uleví od bolesti zubů, kloubů, při nachlazení můžete francovku kloktat, a pokud si trochu nakapete na obklad, odlehčí Vám od bolesti hlavy.

Ve vyhrocené době spojené s nemocí COVID-19 spousta lidí řešila, zda může Alpa posloužit jako dezinfekce rukou namísto antibakteriálních gelů, které byly často nedostatkovým zbožím. Ano, Alpa sice obsahuje alkohol, ale není v takové koncentraci, jež by koronavirus 100 % zničil. Ale rozhodně v kombinaci s důkladnou hygienou rukou poslouží velmi dobře. Společnost Alpa, a.s. již dnes ale vyrábí také speciální antimikrobiální čisticí gely či spreje na ruce, které lze používat každý den dle potřeby. Oblíbeným trikem je i domácí výroba dezinfekčních ubrousků. Pokud nejsou zrovna k dostání ty antibakteriální, kupte si obyčejné a Alpu do nich přidejte. Promněte a máte první pomoc na cesty.

Mezi lidmi léta kolují i další způsoby využití staré známé francovky, tyto babské rady a lidové poučky ale nejsou nijak medicínsky potvrzené, nicméně jsou členy jednotlivých rodin předávány dál po generace. Mimo jiné se radí nakapat Alpu na kostku cukru proti žaludeční nevolnosti, dezinfikovat a odstranit pomocí francovky klíště nebo ji smíchat s olejem k likvidaci vší. Naše babičky do ní např. nakládaly hřebíček a citronovou kůru a výsledným produktem byl domácí repelent, jímž si potíraly zápěstí, aby odlákaly komáry. Někteří Alpu užívají jako tzv. „všelék“ dokonce vnitřně a konzumují ji jako alkoholický nápoj v kombinaci s jiným destilátem, zejména „Zelenou“. To však lékaři důrazně nedoporučují!

Babské rady v domácnosti

To stále není vše a Alpu oceníme i v domácnosti. Např. nalijete-li Alpu do horké vody a umyjete touto směsí okna, budou zářit. Stejně tak zažloutlý límec u manželovy košile, pokud jej před vypráním potřete Alpou. Nemůžete se zbavit zápachu v botách – nakapejte do nich pár kapek Alpy a je pryč. A co třeba skvrny od inkoustu či pryskyřice, ano, i tady Vám Alpa věrně poslouží jako kvalitní a ještě poměrně levný čisticí prostředek.

Alpu máme doma my, používali ji naši rodiče, ale její přednosti znaly již naše babičky, a dokonce i prababičky. Francovka, jak ji známe pod značkou Alpa, byla uvedena na trh v roce 1913. Ochrannou známku si nechal zaregistrovat brněnský rodák Josef Veselý a až do roku 1948 byla Alpa v Brně i vyráběna. Poté se výroba přesunula do Velkého Meziříčí, kde sídlí dodnes.

Historie výroby však sahá až do roku 1805, kdy ve Vídni okupované Napoleonovými vojáky zůstaly sudy s francouzským koňakem. Tamní obyvatelé mu na chuť nepřišli, ale zjistili, že je velice příjemné si ho vtírat do kůže... následovalo využití těchto sudů, kdy vídeňští obyvatelé naložili do alkoholu mnoho bylin podle vlastní fantazie a tomuto „léku“ začali říkat „francovka“.

 

Autor: haf
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.