Myopatie | Moje zdraví

Myopatie

Myopatie je nemoc napadající kosterní svalstvo a způsobující jeho ochablost. Onemocnění má mnoho forem, můžeme ho rozdělit například podle jeho původu.

Myopatie mohou být vrozené, například Duchennova svalová dystrofie a Beckerova svalová dystrofie, které jsou dědičné. Způsobuje je mutace genu kódujícího protein dystrofin (odtud také název svalové dystrofie). Tyto nemoci napadají téměř výlučně chlapce a první příznaky se objevují mezi 1. a 3. rokem života, pacienti se dožívají průměrně 20 let.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

Kosterní svalstvo

Dále existují myopatie získané, například statinová myopatie. Ta je způsobena nadměrným užíváním statinů, léků na vysoký cholesterol. Některé myopatie jsou také autoimunitní, například Myastenia gravis. Dále je to například vzácná myopatie způsobená poruchou štítné žlázy.

Příznaky myopatie

Myopatie má mnoho forem, které se liší závažností a tíží příznaků. Slabší formy poznáme podle únavy a mírné trvalé bolesti svalů. Bolest může být doprovázena i svalovou slabostí. Těžší formy jsou spojené s příznaky rozpadu svaloviny, který označujeme jako rabdomyolýzu.

Kromě silnější bolesti svalů se můžou například u statinové myopatie objevit zvýšená teplota a nevolnost, může vyústit až v akutní selhání ledvin.

Nemocný člověk může mít také potíže s polykáním (u myopatie způsobené poruchou štítné žlázy).  
Nemocní také mívají typicky kachní chůzi a vystrčené břicho při chůzi, mají problém s učesáním nebo chůzí do schodů.

Léčba myopatie

Záleží na původu nemoci. U mírnější formy statinové myopatie stačí vysazení statinů, někdy je nutná dialýza. Svalové dystrofie se léčí kortikosteroidy. Autoimunitní formy nemoci imunosupresivy. Důležitá je dieta, protože kvůli ochablosti svalů je nutné, aby pacient zůstal štíhlý, i když má sklon k obezitě.

Léky

Lékař předepíše imunosupresiva a kortikosteroidy.

Bylinky

Pomáhají semena nebo tinktura z bělotrnu kulohlavého.

Domácí léčba a babské rady

Doporučuje se potírat svaly na noc měsíčkovým olejem. Jako doplňková aktivita při léčbě jsou vhodné plavání a jízda na koni, kde se zapojují i potřebné svalové skupiny. Je důležitá zdravá a střídmá strava jako prevence obezity.

Očkování

ne

Délka léčby

IndividuálníZáleží na formě, většinou doživotní
Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal?

Vyšetření

Lékař diagnostikuje myopatie nejprve podle klinických příznaků, jako potvrzení diagnózy se používají EMG (elektromyogram – napojením svalů na elektrody se testuje jejich funkce), svalová biopsie a krevní testy.

Možné komplikace

Komplikací je rakovina, dysfagie (těžké polykání), střevní a plicní poškození a potíže s autoimunitním systémem. Negativním důsledkem užívání kortikosteroidů je tloustnutí, řídnutí kostí, deprese, vysoký krevní tlak a vyšší riziko infekce.

Trvalé následky 

Některé formy jsou smrtelné, jiné jen nemocnému komplikují život. Může to být kromě snížené pohyblivosti také například doživotní dialýza.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Zdravotní cviky

Je důležitá pravidelná fyzioterapie, používání kompenzačních pomůcek. Jako cvičení je doporučováno plavání a jízda na koni.

Kdy jít k lékaři

Lékaře vyhledejte při ochablosti a zvýšené únavě svalů. U dětí při potížích s chůzí a motorikou v raném dětském věku.

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.