Astigmatismus | Co je to za oční vadu a jaké má příznaky? | Moje zdraví

Astigmatismus

Astigmatismus označuje oční vadu, která vzniká v důsledku nepravidelného zakřivení rohovky nebo nepravidelného tvaru čočky. Lidé trpící astigmatismem vidí svět okolo sebe rozmazaně a nemohou zaostřit. Jak astigmatismus poznat a jak se léčí?

Příznaky astigmatismu

Jedná se o běžně rozšířenou oční vadu, trpí jí až polovina populace a není určená věkem. Mírný astigmatismus člověk ani nezaznamená. Ve větší míře se projevuje rozmazaným viděním, které může vést až k šilhání, bolestem hlavy nebo k migrénám. Lidé postižení touto vadou se mohou i hůře prostorově orientovat nebo špatně vnímat kontrasty.

Bolestí hlavy je 10 druhů. Který máte vy?

Není zcela zřejmé, proč k astigmatismu dochází. Nejčastěji je astigmatismus vrozený, ale ke špatnému zakřivení rohovky může dojít i vlivem úrazu, operace nebo nadměrného mnutí. Dalším rizikovým faktorem jsou oční záněty. Proto je není radno podceňovat a svěřit se raději do péče očního lékaře.

Jak lidé s astigmatismem vidí? Podívejte se na naší fotogalerii ⇓

 

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

oči

Čím je astigmatismus způsoben

Astigmatismus je způsoben nepravidelným zakřivením oční rohovky. Ve zdravém oku je rohovka pravidelného kulatého tvaru. Když pak přes ni přechází světlo, láme se ve všech směrech stejně.

U astigmatismu je rohovka v jedné nebo obou rovinách nějakým způsobem zakřivena (podobá se např. míči na rugby), a světlo na ni dopadající se tak láme do různých směrů, což vede k tomu, že se paprsky světla míjí a v sítnici se nespojí do jednoho obrazu.

Vedle tohoto astigmatismu rohovky existuje ještě druhý typ, astigmatismus čočky, za kterým stojí nepravidelný tvar čočky a který je podstatně vzácnější. Úplně nejvzácnější formou je astigmatismus sítnicový.

Typy astigmatismu

Je možné diagnostikovat de facto 5 druhů astigmatismu. Základní dělení rozeznává dva typy – astigmatismus jednoduchý a astigmatismus složený. Oba tyto druhy mohou mít ještě poddruhy v podobě astigmatismu myopického (odvozeno od slova myopie, tedy krátkozrakost)  a hypermetrického (ze slova hypermetrie, které znamená dalekozrakost). Vedle stojí astigmatismus smíšený.

  • Jednoduchý astigmatismus - světlo se láme do dvou ohnisek v jedné rovině
    Myopický - jeden paprsek se láme na sítnici a druhý před sítnici
    Hypermetrický - jeden paprsek se láme na sítnici a druhý za sítnici
  • Složený astigmatismus – světlo se láme do dvou rovin
    Myopický – oba paprsky se lámou před sítnicí
    Hypermetrický – oba paprsky se lámou za sítnicí
  • Smíšený astigmatismus - světlo se láme do dvou rovin, kdy jeden paprsek je před sítnicí a druhý za ní

Vedle tohoto dělení je možné rozlišovat ještě astigmatismus pravidelný, který je častější a je dán tvarem oka, a astigmatismus nepravidelný, který vzniká v důsledku úrazu, onemocnění rohovky, zjizvení oka a jeho degenerace.

Léčba astigmatismu

U většiny lidí je astigmatismus natolik mírný, že tato oční vada nezpůsobuje žádné potíže, a proto není potřeba přistoupit ke korekci ani léčbě. Vyšší stupeň astigmatismu, který je symptomatický a znepříjemňuje také život, vyžaduje řešení.

Torické a cylindrické čočky

Pro korekci astigmatismu se používají cylindrická skla nebo torické kontaktní čočky. Cylindrické neboli torické čočky fungují na principu zvětšeného úhlu odrazu v určitém směru. Označení cylindrické vychází z pojmu cylindr, což je jeden z parametrů uváděných na torických čočkách pro korekci astigmatismu. Cylindrická skla, cylindrické čočky, respektive torické čočky pomohou k lepšímu vidění, vadu však neodstraní.

Operace astigmatismu

Naopak trvalé řešení při problémech s astigmatismem poskytuje další varianta – chirurgická nebo laserová operace. Laserová operace vyhladí rohovku tak, aby byla zakřivena správně. Optický systém oka potom dokáže zobrazovat pozorované předměty na sítnici přesněji.

Kromě astigmatismu se tato varianta využívá také při léčbě krátkozrakosti a dalekozrakosti. V některých případech, kdy jsou k astigmatismu přidružené další problémy jako šedý zákal nebo presbyopie, je lepším řešením chirurgická nitrooční operace, kdy se čočka vymění za umělou torickou. Tento způsob léčby astigmatismu se většinou volí u pacientů starších 45 let.

Bylinky

Astigmatismus se bylinkami vyléčit nedá. Dobré vidění můžete podpořit výtažky z borůvky, doporučuje se konzumace většího množství zeleniny obsahující lutein a zeaxanthin (patřící mezi karotenoidy). Lutein působí podobně jako ochranný filtr, absorbuje ultrafialové záření, a chrání tak buněčnou strukturu před oxidačními změnami. Přírodním zdrojem luteinu jsou především špenát, kapusta a mangold, hrách, cuketa, brokolice, mrkev, kukuřice a vejce.

Vyšetření

Zda trpíte, nebo netrpíte astigmatismem, vám s určitostí řekne pouze odborník. Pokud vás tedy trápí rozmazané vidění, nemarněte čas a objednejte se na vyšetření k očnímu specialistovi. Jedině ten může s přesností určit stav vašeho oka a předepsat vám brýle či kontaktní čočky na míru.

Trvalé následky

Neléčená vada může vést ke vzniku tupozrakosti.

Prevence

Základem prevence je vyvážená strava bohatá na vitamíny A, C, E a další prvky (zinek, selen). V době slunění je důležité se chránit kvalitními slunečními brýlemi a omezit kouření.

Diabetici mají absolvovat i pravidelné kontroly očním lékařem.

Při práci mysleme na vhodné osvětlení, ale také na přestávky a odpočinek očí. To platí také při sledování televize či monitoru. Kromě těchto opatření buďme opatrní také při různých činnostech, u kterých je zvýšené riziko poranění očí. U každé takové činnosti se doporučuje používat ochranné brýle.

Při výskytu zánětu nebo jiných problémů je důležité co nejdříve navštívit lékaře a problém s ním konzultovat.

Samozřejmostí je včas a důsledně zaléčit záněty oka.

Závažnost onemocnění

lehké
střední
vážné

Astigmatismus u dětí

Jak už bylo uvedeno výš, o existenci astigmatismu nemusí člověk vůbec vědět. Co vám může napovědět, že vaše dítě touto oční vadou trpí? Když si dítě stěžuje na bolesti hlavy, únavu očí a rozmazané až zamlžené vidění, přivírá oči při pohledu do dálky, měli byste být na pozoru a navštívit očního specialistu.

Je vhodné podotknout, že ztížené vidění vyžaduje větší úsilí, což může vést ke ztrátě koncentrace a zhoršení školních výsledků. Při prokázání astigmatismu se dětem nejčastěji předepisuje nošení brýlí, u starších dětí je možné astigmatismus řešit také pomocí torických kontaktních čoček.

Rychlá diagnostika:

Zda trpíte astigmatismem, můžete zjistit v rychlosti pomocí tohoto testu. Sedněte si tak, abyste na obrázek koukali z dálky 35 cm. Zakryjte si jedno oko a prohlížejte si čáry. Vidíte čáry stejně, nebo jsou některé rozmazané, zvlněné? Pokud nevidíte všechny čáry stejně, může být příčinou i astigmatismus. Konečný verdikt vám ale potvrdí s jistotou pouze oční lékař.

... • Autor: red

Autor: redakce Moje zdraví, miv
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.