Krátkozrakost: Co to je a pomohou s ní oční cviky? | Moje zdraví

Krátkozrakost

Krátkozrakost neboli myopie je oční onemocnění projevující se zhoršeným viděním do dálky a dobrým viděním na blízko. Jedná se o jednu z nejběžnějších očních vad postihující až třetinu populace.

Krátkozrakost je vrozená vada, která se odhalí většinou během dospívání. Její stav se postupně zhoršuje až do zhruba pětadvaceti let, pak se její stav už obvykle nemění. Lehká a střední myopie se projevuje ve školním věku, nejvíce se zhoršuje v pubertě a po dokončení růstu se její vývoj zastaví. Těžká myopie se projeví už v raném dětství a může vést až k degenerativním poškozením oka. Při krátkozrakosti dopadá ostrý obraz okolí před sítnici. Na sítnici se paprsky již opět rozbíhají, a proto je obraz na sítnici rozostřený.

Příznaky krátkozrakosti

Myopie se projevuje mhouřením očí, kterým se pacient snaží zlepšit vidění do dálky. Vidění do dálky může být mlhavé nebo neostré.

Postihuje

muži
ženy
děti

Projevuje se

oči

Léčba krátkozrakosti

Krátkozrakost se nedá vyléčit léky, ale tuto oční vadu lze korigovat brýlemi, kontaktními čočkami nebo zcela odstranit laserovou operací oka. Při laserové operaci dochází k odstranění tenké vrstvičky rohovky oka.

Bylinky

Na oči je vhodnou bylinou světlík lékařský, budete potřebovat půl litru vroucí vody, ve které vylouhujete 30 g této byliny a pak scedíte. Na oči dávejte obklady z vychladlé tekutiny 3krát denně.

Dobré vidění můžete podpořit výtažky z borůvky, doporučuje se konzumace vyššího množství zeleniny obsahující lutein a zeaxanthin (patřící mezi karotenoidy). Lutein působí podobně jako ochranný filtr, absorbuje ultrafialové záření a chrání tak buněčnou strukturu před oxidačními změnami. Přírodním zdrojem luteinu jsou především špenát, kapusta a mangold, hrách, cuketa, brokolice, mrkev, kukuřice a vejce.

Vyšetření

Vyšetření probíhá čtením písmen nebo obrázků z tabule ze vzdálenosti šesti metrů nebo refraktometrem, který promítá obraz na sítnici a automaticky analyzuje počet dioptrií nutný ke korekci vady.

Autor: redakce Mojezdravi.cz
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.