Unavené oči z počítače? Sedm tipů, jak je šetřit a zklidnit | Moje zdraví

Sedm tipů, jak chránit oči při práci s počítačem

Sedm tipů, jak chránit oči při práci s počítačem
Autor: iStock.com
2. září 2020 • 14:00

Oči unavené od dlouhého sledování monitoru počítače trápí nejen lidi zaměstnané v kanceláři. Čím dál tím častěji se objevují i u dětí školou povinných. Jak se únava očí projevuje a jak jí předejít?

Níže uvedené příznaky nemusí nutně znamenat, že se u vás jedná o únavu očí způsobenou dlouhým sledováním monitoru. Pokud ale trpíte dvěma nebo více z následujících příznaků a současně v práci trávíte více hodin před obrazovkou, pravděpodobně se o tento problém jednat bude.

Suché oči

Pokud se člověk dívá často na displej telefonu či obrazovku, méně mrká – podle některých výzkumů až třikrát méně – a nevznikají slzy. Člověk cítí suché, jako drsné oči, které snadno zrudnou. Problémy zhoršuje i pobyt v klimatizovaných prostorách a umělé světlo. Pokud problém přetrvává déle, může u člověka vzniknout i takzvaný syndrom suchého oka, který pak nemusí vyléčit jen kapky.

Bolesti hlavy

Unavené oči se mohou hlásit také bolestmi hlavy. Takzvané tenzní bolesti mohou být způsobeny například tím, že sedíte několik hodin ve stejné poloze. Tento typ bolesti hlavy obvykle začíná v zadní části hlavy nebo na horní části krku a postupuje nahoru do oblasti čela a spánků.

Únava očí

Intenzívní sledování monitoru se může projevit například rozmazaným viděním, které přichází zpravidla ve vlnách a na konci dne se zhoršuje. Problém zhoršují i vysoké kontrasty, například na monitoru nebo ve chvíli, kdy je zbytek místnosti ve tmě.

Co tedy dělat, pokud máte unavené oči a musíte pracovat s počítačem?

Upravte jas monitoru

Kontrast monitoru vždy přizpůsobte okolí, neměl by být zbytečně vysoký. Dodržujte také dostatečnou vzdálenost od monitoru, oči by měly být od počítače 50 až 60 cm daleko. 

Upravte světlo v kanceláři

Zaměřte se na to, aby umělé osvětlení v kanceláři bylo spíše tlumenější. Ostré světlo z venku zatemněte roletou.

Zvlhčujte vzduch

Klimatizace a ventilátory sice zajistí příjemnou teplotu, vysušují ale sliznice a navíc víří prach, což také vede k podráždění očí. Zkuste pohnout ventilátorem nebo si sednout tak, aby vám nefoukal přímo do obličeje. Můžete vyzkoušet i stolní zvlhčovače.  

Dělejte si přestávky

Nejen vaše tělo potřebuje protáhnout. Podle studií jsou lidé, kteří pracují s počítači a dělají si přestávky, na konci dne méně unavení. Stačí pět minut několikrát denně. Vstaňte projděte se a protáhněte. Poděkují vám nejen záda a krk, ale i vaše oči.

Mrkejte

Pokaždé, když mrknete, pokryjete oči vrstvou slzného filmu a tím je udržujete hydratované. Při sledování monitoru nebo při čtení ale lidé mrkají méně často než obvykle, to způsobuje odpařování slzného filmu a pocity pálení a suchých očí. V ideálním případě se můžete pokusit zvyknout si vědomě mrkat častěji. To je pochopitelně těžké, i proto je ale dobré dělat si přestávky, během kterých budete mrkat častěji přirozeně.

Dostatečně pijte

Dehydratace ovlivňuje celé vaše tělo včetně očí a každodenní pití dostatečného množství vody, aby vaše tělo a vaše oči byly hydratované, vám umožní vyhnout se suchým očím.

V průměru by měl člověk vypít osm sklenic vody denně. Zdravý příjem vody však vždy závisí na vaší velikosti a hmotnosti a na tom, zda cvičíte každý den. Můžete požádat svého lékaře o doporučený příjem vody, aby vaše tělo bylo hydratované a oči zdravé.  

Používejte umělé slzy

Pokud vás suché a unavené oči trápí častěji, zkuste umělé slzy. Tyto zvlhčující oční kapky můžete koupit v lékárně bez předpisu.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.