Moje zdraví - péče o psychickou i fyzickou pohodu

Pivo, víno i panáky. Češi pijí víc než dřív, na vině je koronavirus

Pivo, víno i panáky. Češi pijí víc než dřív, na vině je koronavirus
Autor: istock.com
28. května 2020 • 06:00

Téměř 18 % Čechů v době nouzového stavu zvýšilo konzumaci alkoholu. Ukázal to nedávný průzkum Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra, který mapoval chování lidí v karanténních podmínkách.

Nadměrná konzumace alkoholu má přitom negativní důsledky pro imunitu, zvyšuje riziko dalších onemocnění a jako prevence proti koronaviru nefunguje. Navíc může vést k alkoholové závislosti.

Více o tom, jak poznat závislost na alkoholu, čtěte zde.

„Téměř 18 % respondentů v průzkumu uvedlo, že se během nouzového stavu zvýšil jejich příjem alkoholu – více u mužů (18,7 %) než u žen (16,4 %). Při srovnání věkových skupin se konzumace nejvíce zvýšila u lidí od 27 do 35 let (22,2 %) a u mladých ve věku 18–26 let, z nichž potvrdil zvýšený příjem alkoholu každý pátý dotazovaný. Nejukázněnější byla starší generace mezi 54 a 65 lety, u níž byl nárůst konzumace nejmenší (12,7 %),“ shrnuje výsledky mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.

Stále zapomínáme na rizika

Pozitivní vztah Čechů k alkoholu není žádnou novinkou – patříme dlouhodobě k jedněm z největších konzumentů na světě. Průměrný Čech vypije ročně kolem 14 litrů čistého alkoholu. A to není jediné alarmující číslo – za hranicí rizikového pití se u nás pohybuje přes milion lidí, tedy zhruba 15 % dospělé populace. Roční spotřeba alkoholu na osobu, která nemá negativní důsledky na zdraví, by přitom neměla překročit 6 litrů.

Mírné zvýšení zdravotních rizik s sebou přitom přináší již překročení úrovně každodenní konzumace jednoho piva nebo dvou deci vína. A s každým dalším požitým alkoholickým nápojem nebezpečí již pouze narůstá. „Alkohol přímo souvisí se vznikem až devíti druhů rakovin, cirhózy jater, řídnutí kostí, infarktem nebo alkoholovou demencí. Nadměrná spotřeba přinášející zdravotní rizika přitom vůbec nemusí a většinou není spojená přímo se závislostí – alkohol může významně škodit, i když člověk není závislý,“ upozorňuje prof. Michal Miovský z Kliniky adiktologie 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice.

Alkohol vs. COVID-19

Mýty o tom, že alkohol ničí koronavirus a pití silného alkoholu zabíjí viry ve vdechovaném vzduchu, jsou zcela nepravdivé. Silný alkohol s koncentrací alespoň 60 % sice funguje dobře jako dezinfekce kůže, avšak nedezinfikuje ústa ani hrdlo. Právě naopak, jeho požívání oslabuje imunitní systém a snižuje schopnost vypořádat se s infekcemi. Zvyšuje rovněž riziko syndromu akutní dechové tísně, což je jedna z nejzávažnějších komplikací nemoci COVID-19.

Vše o onemocnění COVID-19 čtěte zde.

Dalším z rizik nadměrného pití alkoholických nápojů je i negativní vliv na myšlení, úsudek a chování. Například významně zvyšuje a podporuje agresivní chování a je jednou z nejvýznamnějších příčin domácího násilí. Alkohol sice mnoho lidí používá k moderování své nálady a řešení psychických obtíží a stavů, ale jeho užívání má obvykle zcela opačný dlouhodobý efekt v podobě zhoršení projevů úzkosti, deprese či jiných duševních poruch.

 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.