Zabíjí alkohol inteligenci? Rozdíly v mozku mužů a žen | Moje zdraví

Jak se liší mozek mužů a žen? A kolik mozkových buněk zabije alkohol?

Jak se liší mozek mužů a žen? A kolik mozkových buněk zabije alkohol?
Jak se liší mozek mužů a žen? • Autor: istock.cz
17. října 2023 • 12:00

I když se ještě před 150 lety snažili i významní vědci tvrdit, že menší mozek žen souvisí s tím, že se nemohou vzdělávat jako muži, není to pravda. Ženský mozek je menší, protože ženy jsou menší. Schopnosti jsou ale stejné.

Jistý rozdíl mezi ženským a mužským mozkem přece jen nějaký je. Co byste o něm měli vědět a jaká další fakta o mozku vás možná překvapí? Rozhodně platí, že ženy jsou na rozdíl od mužů úspěšnější v tom, jak dokáží díky své empatii odhadnout nálady a úmysly jiných.

Podívejte se, co o fungování mozku říká prof. MUDr. Jiří Horáček z Národního ústavu duševního zdraví

Video se připravuje ...
Profesor psychiatrie, lékař a neurovědec Jiří Horáček v pořadu Prostor XVIDEO 

Ženy také obvykle lépe ovládají řeč, pamatují si také lépe příběhy nebo seznamy věcí

U mužů (i když to neplatí vždy) se zase můžete kvůli jejich hormonální hladině spolehnout více na orientaci. Pokud si budou něco pamatovat z návštěvy u známých, bude to spíš to, zda okna vedou na západ než obraz nad stolem.

I když je lidský mozek poměrně prozkoumaný, stále o něm ještě nevíme všechno. A čím méně o něčem víme, tím lépe se o tom vytvářejí zaručené pravdy. Jaké jsou ty nejznámější:

Poškození mozku jsou nevratná

I když se to dlouho považovalo za jisté, není pravda, že v mozku je počet buněk, který se už v životě nemůže změnit. Náš mozek je schopen vytvořit si buňky nové. Dokonce dokáže přivolat jiné části mozku, aby nahradily funkci již ztracených nebo nefunkčních částí, tak jak to dokáží například mozky lidí po mozkové mrtvici. Důležité ale je, aby člověk pro to něco udělal.

Převratné objevy v tomto směru udělal zejména tým profesora Jonase Friséna ze stockholmského Karolinska Institutet. Jonas Frisén s kolegy odhadl, že se během dospělosti v hipokampu vymění až tisíc čtyři sta neuronů denně. Regenerace pokračuje i ve vyšším věku, ale její intenzita pomalu klesá.

Většinu mozku nevyužíváme

Používáme jen deset procent mozku! Informace, která hraje do karet všemožným šarlatánům a vesmírným lidem, kteří vás budou přesvědčovat o skryté síle vaší mysli. Jen si zaplaťte kurz a naučíme vás chodit po vodě. Vědecká data ale něco takového jasně vyvracejí. Ono se stačí trochu zamyslet: K čemu by byla tisíciletí vývoje lidského mozku, kdybychom jej pak neuměli používat?

Od čtyřicítky už to jde jenom dolů

Některé kognitivní schopnosti nám samozřejmě s věkem slábnou. Nový jazyk už se vám bude učit hůře, protože na rozdíl od malých dětí už váš mozek není ve vývoji, aby nasával všechny okolní informace. Taky bude pravděpodobně častěji docházet k situacím, kdy něco máte na jazyku, ale mozek ne a ne to spojit.

Na druhou stranu mají starší lidé daleko bohatší slovní zásobu, lepší odhad na lidi, lépe se dokážou vypořádávat s konflikty a obecně zvládnou věci řešit víc s klidem.

Alkohol zabíjí mozkové buňky

Ačkoli nás alkohol připravuje o schopnost mluvit srozumitelně, chodit rovně a vyhodnotit, kdy by bylo dobré v rámci udržitelnosti následujícího dne přestat pít, trvalé následky na naše mozkové buňky většinou nemá. Zabíjet by je sice mohl, ale bylo by to takové množství, které už by otrávilo celý váš organismus. Pití s rozumem tak vašemu mozku nijak neuškodí. Dlouhodobě vás nadměrné pití ale dožene, protože alkohol poškozuje vzájemnou komunikaci neuronů.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.