Jak poznat závislost na alkoholu u sebe nebo u svých blízkých? | Moje zdraví

Jak poznat závislost na alkoholu u sebe nebo u svých blízkých?

Jak poznat závislost na alkoholu u sebe nebo u svých blízkých?
Alkoholismus dokáže zcela zničit mezilidské vztahy • Autor: iStock.com
27. prosince 2022 • 14:00

Zdá se vám, že to váš kamarád či příbuzný s alkoholem už trochu přehánějí a dopřávají si ho víc, než je zdrávo? Jak ale poznat, že se stále nejedná jen o zálibu ve vysedávání na baru u oblíbené whisky? Kdy už se jedná o závislost? To vám hned prozradíme.

Abstinenční příznaky začínají zpravidla po 12 až 48 hodinách. Projevují se třesem, slabostí, ale také pocením. Abstinence však může mít i svou těžší formu nazvanou delirium tremens, kterou mohou doprovázet tachykardie a zrakové halucinace.

Video se připravuje ...
Ženy a alkoholismus. Proč pijí?VIDEO 

Závislost na alkoholu je především duševní porucha, která se projevuje hned několika způsoby. „Možná to nebude znít nějak objevně, ale rozpoznat, že už se jedná o závislost, není až tak složité. Typická závislost se projevuje tím, že pacient cítí ohromnou a neovladatelnou touhu si nalít alkohol. Jde třeba do supermarketu, vidí tam vyskládané lahve se svým oblíbeným pitím a nemůže odolat. Láhev si musí koupit,“ vysvětluje praktická lékařka Lucie Nováková.

A pokračuje: „Tito lidé také často zanedbávají úplně obyčejné a pro život důležité věci. Nezaplatí nájem, nezajdou na poštu, neodvedou dítě do školky. Tak jako jiné závislosti i tato může dokonale zničit léta budované mezilidské vztahy.“ Podle doktorky tito lidé časem pociťují i stále větší toleranci vůči alkoholu. Vydrží toho zkrátka mnohem více. Pravidelně také pijí už ráno a často bývají agresivní. Závislý jedinec také konzumuje tajně a lahve si všude možně schovává.

Jak se zbavit závislosti?

Co ale dělat ve chvíli, kdy zjistíme výše popsané problémy například u partnera? Lucie Nováková v takovém případě doporučuje si s ním v nějaké světlejší chvilce promluvit a tlačit na něj, ať vyhledá pomoc odborníka (psycholog, psychiatr, lékař). Musíme mu zkrátka zkusit pomoct. Pokud to ale odmítá, nastává problém, neboť k léčbě musí být souhlas daného člověka. „Jedinou výjimkou je soudem nařízená léčba kvůli nějakému trestnému činu. I to ale musí posoudit soudní znalec,“ sděluje lékařka.

Sundejte si růžové brýle

Velkým problémem blízkých domnělého alkoholika je také to, že mu často podřizují své chování a dělají, jako by se nic nedělo. Naopak musíme být velmi tvrdí a závislému členovi rodiny říct jasné „ne“. Samozřejmě by to mělo být v době, když zrovna není pod vlivem alkoholu. Rozhodně se mu nesnažte domlouvat ve chvíli, kdy je opilý. To by k ničemu nevedlo a situaci by to mohlo ještě zhoršit. Mohou se u něj totiž začít projevovat sklony k agresivitě.

Vyplatí se vám s ním žít?

Pokud vidíme, že se dotyčný skutečně snaží, můžeme mu samozřejmě poskytnout tu největší podporu, jaké jsme schopni. Pomozme mu, aby se znovu radoval z každého dne. Buďme co nejvíce trpěliví. Pokud ovšem vidíte, že to prostě nejde a člověk nemá žádnou snahu a propadá se do ještě hlubší závislosti, a jasně přitom pozorujete, že se mu mění osobnost, je namístě otázka, zda už pro vás není ohrožující s ním sdílet domácnost.

Je to těžké rozhodnutí, ale někdy už nic jiného nezbývá a vy se nemůžete pořád točit na místě. Máte přece i svůj život. Takové rozhodnutí je samozřejmě jen na vás a jedinou radou, na kterou v tomto případě dejte, je slovo odborníka na závislosti.









Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.