Kocovina: Proč je každému po večírku jinak a proč se s věkem zhoršuje? | Moje zdraví

Kocovina: Proč je každému po večírku jinak a proč se s věkem zhoršuje?

Kocovina: Proč je každému po večírku jinak a proč se s věkem zhoršuje?
Autor: istock.com
29. prosince 2019 • 06:00

Chystáte se na pořádnou silvestrovskou oslavu? Pak asi počítáte s novoroční kocovinou. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč je u někoho tato indispozice otázkou pár chvil a někdo doslova protrpí den? A také pociťujete, že se obtíže s věkem zhoršují? Co všechno má během večírku vliv na to, jak se budete cítit druhý den?

Vlastně nevíme, zda pro vás máme dobrou zprávu – průměrná kocovina se vás totiž může držet klidně 24 hodin. Takže ta vícedenní není výjimkou. Může ale zmizet i za dvě, tři hodiny po probuzení. Pokud máte rychlé spalování, nemusíte ji pocítit vůbec. Co všechno má vliv na to, jak se druhý den po prohýřené noci cítíme?

Co je to vlastně kocovina?

Intenzita a délka kocoviny je pochopitelně v první řadě spojená s tím, jak velké množství alkoholu jste vypili. Co se v našem organizmu vlastně děje? Jednoduše řečeno naše játra musí pracovat přesčas. Nejprve rozloží alkohol na toxický acetaldehyd, ten se pak co nejrychleji snaží přeměnit na netoxický acetát. Pokud toho ale vypijeme až moc, játra jednoduše nestíhají. V našem těle tak zůstává větší množství nepřeměněného acetaldehydu, což vede k nevolnostem a k zvracení. Proč je ale vašemu kamarádovi hned ráno po party dobře a vy naopak ležíte se studeným obkladem v posteli?

Pořádně pijte. Ale vodu…

Alkohol má takzvaný diuretický účinek – náš organismus výrazně dehydratuje. Pokud navíc po ránu zvracíte či trpíte krátkodobým průjmem, vylučujete z těla ještě více tekutin – to vše může zpomalit celkový proces detoxikace, a vy se tak utápíte v mnohem delší kocovině. Takže první rada zní: Zapíjejte vodou. V ideálním případě si udělejte základ už během dne před večerní party.

Pokud můžete, spěte

Tak tohle je celkem jasné – pokud naspíte po večírku dvě hodiny, nemůžete se divit, že vám není moc dobře. Takže pokud to jde, zalezte si do postele a oči neotvírejte alespoň do poledních hodin. I tak ale nebudete příliš svěží. Alkohol sice pomáhá usnout, takže leckdy máme pocit, že spíme jako špalek, spánek je ale mnohem méně kvalitní.

Rozmyslete si, co budete pít…

Seznamte se s kongenery. Že nevíte, co to je? Jedná se o chuťové přísady či vedlejší produkty fermentace v alkoholických nápojích. Pokud budete ve větším pít třeba whisky, rum, červené víno či brandy, můžete se „těšit“ na mnohem horší průběh kocoviny. Lepší to mají ti, kteří upřednostňují bílé víno, vodku či gin.

Na věku záleží

Je docela těžké si to přiznat, ale je to tak – pokud vám je dvacet – vaše spalování je mnohem rychlejší a játra pracují o sto šest. Už kolem třicítky to tak rychlé bohužel není. Což se projeví tak, že už toho rozhodně nevypijete tolik, co během svých studentských let. A úměrně tomu se prodlužuje i „kocovina“.

Každý je jinak citlivý na různé látky

I když o tom nevíte, možná je za vaší horší kocovinou i citlivost na určité potraviny či chemické látky. Například pivo se vyrábí a z chmelu – můžeme v něm najít třeba lepek. Víno zase může obsahovat siřičitany. Výše uvedené je samozřejmě velmi individuální a je celkem těžké diagnostikovat, co je tím hlavním spouštěčem kocoviny – občas totiž svou roli hraje i takzvaný placebo efekt.

Nepijte na prázdný žaludek

Nevolnost, bolesti břicha či zvracení se mohou objevovat i v souvislosti s kolísáním krevního cukru. S alkoholem se zvyšuje množství jednoduchých cukrů v našem organismu, vyplavený inzulin pak působí rychlý pokles, a pokud navíc před návštěvou večírku ani během něj nic nejíme, může hladina cukru klesnout ještě více. Takže před party si dejte něco vydatného – zkuste třeba pořádný sendvič, ale pomůže i arašídové máslo.


 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.