V čem hledat viníky alergií a vyrážek? Pozor na úklid, oblečení i dezinfekci | Moje zdraví

V čem hledat viníky alergií a vyrážek? Pozor na úklid, oblečení i dezinfekci

V čem hledat viníky alergií a vyrážek? Pozor na úklid, oblečení i dezinfekci
Co způsobuje alergie a vyrážky? • Autor: iStock.com
13. prosince 2021 • 06:00

Nepříjemné svědění, pupínky, suchá kůže či červené flíčky. Vyskytnou se z ničeho nic, nebo se jejich výskyt pomalu rozšiřuje. Začínáte hledat, co za tím stojí. Prozkoumejte blíže složení toho, co na sebe dáváte.

Chemikálie, barviva, konzervanty, stabilizátory, umělé vůně a emulgátory, všechna tato slova se pojí s nepříjemnými stavy pokožky, ale také s produkty, které každý den používáme. Denně se oblékáme, dezinfikujeme ruce, používáme prostředky pro úklid či čištění. Naše kůže je něčemu neustále vystavena. To, že nám na ní začne něco vadit, způsobují většinou látky, které jsou obsažené v tom, co používáme, a které naši pokožku naruší. Pak může i běžně snášená bavlna kousat, objeví se zčervenání, pupínky, prasklinky. U jakých produktů zbystřit? Které vyměnit za ty, jež neobsahují agresivní složky a jsou k pokožce přívětivější?

Vyrážka na rukou a dezinfekce

V současné době se nejvíce řeší dezinfekce rukou. Nejpoužívanější a nejdoporučovanější dezinfekce obsahují hodně alkoholu či jiných chemických látek, které sice ničí viry a bakterie, ale zároveň mají neblahý vliv na lidskou pokožku, která se stává vysušenou a níž se objevují vyrážky.

Běžné dezinfekce nejčastěji obsahují 40 až 60 % alkoholu. Dezinfekce je tak cítit alkoholem, zároveň dochází k silnému odmaštění kůže. Častější používání dezinfekce způsobuje vysušení kůže, které vede až ke kožním poraněním (např. popraskání pokožky nebo ekzémy),“ vysvětluje Radek Hubeňák, spolumajitel společnosti VH Eco, která se specializuje na ekologické dezinfekční prostředky, a dodává další možné příčiny.

Někteří výrobci přidávají do dezinfekcí další chemické látky, které mají zakrýt zápach vůní a také hydratovat vysušenou pokožku. Tedy snaží se za použití dalších chemických složek blokovat zápach a snižovat vysušení pokožky. Asi jako když namísto osobní hygieny (sprchy) použijete jen vůni, kterou se snažíte překrýt zápach.

Video se připravuje ...
Jak správně aplikovat dezinfekciVIDEO 

Jak vybrat dezinfekci

Při výběru dezinfekce si vždy pečlivě přečtěte etiketu výrobku a kontrolujte, zda jsou v dezinfekci obsaženy žíraviny, zda je výrobek nebezpečný pro děti. „Klasickou dezinfekci lze ale nahradit kombinací čistých bio olejů a přírodních extraktů, které jsou nejen účinné (ověřeno v laboratoři ZUOVA), ale také nezpůsobují nežádoucí vysušení rukou a nezapáchají po alkoholu. Proto se nemusíme bát používat je i na citlivé dětské ruce,“ říká Mauricio Espinosa, jednatel společnosti ISOKOR Bohemia, která se specializuje na přírodní čisticí prostředky. Dokázanou výhodou přírodních hygienických sprejů je i jejich dlouhodobý účinek, který chrání pokožku několikanásobně déle než alkoholová dezinfekce, která nás ihned po odpaření přestane chránit před dalšími vnějšími vlivy.

Vyrážka kvůli čisticím prostředkům

Nejen ruce, ale i plochy vyžadují v dnešní době hodně pozornosti. Chemické čisticí látky působí na předměty, ale tutéž práci odvádějí také na naší pokožce. Není to jen podrážděnost, ale mohou způsobit doživotní alergie. Při používání chemických čističů jsme si zvykli při úklidu nosit ochranné rukavice, abychom předešli nežádoucím účinkům na kůži. Ale práce v ochranných rukavicích není vždy komfortní. Pokud máte citlivou pokožku nebo chcete minimalizovat množství chemie v domácnosti, řešením jsou přírodní čističe. Kvalitní a ověřené přírodní čističe plochy spolehlivě vyčistí a vyrovnají se tak konvenčním čističům, navíc mají prokázané účinky zaručující hygienickou čistotu s dlouhodobým účinkem. Ocení to nejen naše ruce, ale i životní prostředí, kam vodu po úklidu vypouštíme.

Na co si dát pozor při úklidu?

Každý z nás zažil, jak silně je cítit chemický prostředek v uzavřeném prostoru, například v koupelně. „Pokud se vám v takovém prostředí začne hůře dýchat, začnete trpět návalem kašle, používáte na úklid své domácnosti přípravek se silným chemickým složením. Běžná věc jsou také odbarvené ručníky po použití prostředku na dezinfekci koupelny,“ upozorňuje Radek Hubeňák. Uklízejte tedy v gumových rukavicích, nebo přejděte na přírodní produkty. Vybírejte vždy takové prostředky, které nezpůsobují zápach, neničí textil a nevysušují vaše ruce, a přesto mnohdy i s lepší účinností likvidují viry, bakterie, ale i spory a houby, a to bez negativního dopadu na životní prostředí a zdraví.

Oblečení naši kůži trápí

Oblečení je jako naše druhá kůže, proto bychom měli pečlivě zvažovat materiály, kterými se každý den obklopujeme. Obzvláště důležité je to u osob se sklonem k ekzémům či kožním alergiím a také u malých dětí, které mají jemnou a citlivou pokožku. Jak doporučuje Zuzana Hejná, CEO Green butiku, kde se soustředí na výrobu produktů z přírodních materiálů, tito lidé by se měli vyhýbat syntetickým materiálům, jako je například polyester, který nedovoluje pokožce dýchat a může podpořit vznik ekzému nebo plísní. Zvolit by měli raději jemné přírodní materiály, jako je bio bavlna, bambus, modal nebo tencel. Materiály, ze kterých je oblečení ušito, jsou velmi důležité.

„Pěstování bavlny se neobejde bez velkého množství chemických hnojiv, následné zpracování a barvení také provází řada chemikálií, kterých se vlákna bavlny nezbaví. Pozor také na různá vlákna, která jsou používána jako příměsi bavlny. Nejsou přírodního původu a také mohou pokožku dost potrápit,“ varuje Nina Garden, stojící za Gardencarrier.cz, kde se zaměřují na ekologické produkty, které jsou vyrobené etickým způsobem a jsou lokální.

V čem perete?

Také bychom neměli zapomínat, že důležitou roli hraje i to, jak o naše oblečení pečujeme. Není vhodné používat běžné prací prášky a aviváže, které obsahují řadu agresivní složek a mohou tak podpořit vznik ekzémů a dalších potíží, ale raději je nahradit přírodnějšími prostředky na praní, které možná tak silně nevoní, ale prádlo vyperou stejně a nezatěžují naše tělo zbytečnými chemikáliemi.

Čím se při nákupu oblečení řídit?

Avšak kupovat oblečení z přírodních materiálů také vyžaduje obezřetnost. Velice levný výrobek z těchto materiálů značí, že vlákno během zpracování také prošlo ne zcela dobrou chemickou cestou. „Dnes už nalezneme výrobky z bio bavlny a čistě zpracovaných ostatních vláken nebo přírodní eko prostředky i v nabídce řetězců a světových textilních producentů. Na mnohých najdeme i mezinárodní certifikáty, které dokazují čistotu dané věci, GOTS nebo ECOCERT. Negarantují jen organickou kvalitu, ale mluví i o procesu výroby, etice výroby a fair trade podmínkách,“ poukazuje na to, co při nákupu oblečení vnímat, Nina Garden.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.