Suchá, nebo dehydrovaná pleť? Jak je snadno rozlišit a jak o ně pečovat | Moje zdraví

Suchá, nebo dehydrovaná pleť? Jak je snadno rozlišit a jak o ně pečovat

Suchá, nebo dehydrovaná pleť? Jak je snadno rozlišit a jak o ně pečovat
Autor: istock.com
24. března 2024 • 06:00

Je vaše pokožka napjatá, svědí nebo pálí? Pak je téměř jistě suchá, což je v zimních měsících velmi častým jevem. Pokud navíc nedodržujete zdravou životosprávu, může být i dehydrovaná. Jak je od sebe rozlišíte a co se s nimi dá dělat?

Dermatologové tvrdí, že se suchou kůží se lidé rodí, zatímco dehydrovanou mohou získat v průběhu života. Většina lidí si ale myslí, že suchá = dehydrovaná, což ovšem není pravda. Největší rozdíl je v tom, že s dehydrovanou pokožkou si snadno poradíte díky pitnému režimu a kosmetice, ale suchá pokožka vyžaduje systematickou speciální péči. 

Dehydrovaná pleť

Dehydrataci pokožky způsobuje nedostatek vody, netýká se ale jen těch, kteří mají suchou pleť. Může postihnout všechny typy pleti – mastnou, kombinovanou i suchou. Typický je pro ni pocit napětí po umytí. Pokud se ráno po odlíčení a bez použití krému probudíte s pocitem pnutí, objevíte na tváři více výraznějších vrásek nebo šupinatá místa, měli byste se zamyslet nad svým pitným režimem. Vašemu tělu i pleti totiž skoro jistě chybí voda. 

Při výběru kosmetiky pak sáhněte po přípravcích se zvlhčujícími látkami, například kyselinou hyaluronovou, meruňkovým olejem, alantoinem nebo glycerinem. Pořiďte si také kosmetiku, která neobsahuje alkohol. Ten totiž pleť zbytečně ještě víc vysušuje. 

Suchá pleť

Suchá pokožka souvisí s nedostatečným vytvářením kožního mazu, ztenčováním vrstev kůže a následným napínáním a křehkostí. Projevuje se sníženou produkcí mazových žláz, takže kůže ztrácí vlhkost, objevují se suchá, loupající místa. Má jedinou výhodu – v mladším věku vypadá téměř dobře, nenaleznete na ní žádné nečistoty, velké póry ani mastný lesk. Později to bývá horší – pokožka je matná, citlivá, zarudlá a bez lesku. Má větší sklon ke vzniku brzkých vrásek, ekzému a dermatitidy. Dalším problémem je nesnášenlivost vůči řadě kosmetických produktů.

Další informace o suché pleti najdete zde.

Vrásky jsou vidět dřív

Důvodů, proč někoho trápí suchá pokožka, je několik. Částečně je úroveň hydratace daná dědičně. „Přirozenou kožní bariéru pak narušují četné vnější i vnitřní faktory, které nepříznivě ovlivňují rovnováhu v procesu hydratace a způsobují nadměrné ztráty vody,“ vysvětluje MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D., z Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze. „Z častých fyzikálních faktorů lze jmenovat vítr, extrémní chlad či teplo, suchý vzduch a nízkou vlhkost vzduchu, pobyt v zakouřených či klimatizovaných prostorách nebo nadměrný kontakt s tvrdou vodou či UV zářením,“ dodává lékařka.

Na kvalitě se hodně podepisují i hormonální vlivy – těhotenství nebo menopauza mohou mít za následek vysušování pokožky. Roli hraje rovněž věk s přibývajícími roky se snižuje schopnost pokožky vytvářet pot a lipidy, ztrácí výživu, takže se vysušuje a začínají se na ní tvořit vrásky.

Zásady správné péče

Je dobré mít na paměti, že nejde jen o estetickou záležitost. Suchá pokožka může být prvním signálem počínajícího kožního onemocnění a rizika plynoucí z komplikací neléčené suché kůže mohou mít pro jedince zdravotní důsledky. Pokud se tedy stav pokožky ani po dlouhodobém používání kosmetických přípravků na suchou pokožku a při správné péči nelepší, je třeba navštívit odborníka.

„Cílem péče o suchou kůži je obnovit její ochrannou funkci a normalizovat její hydrataci. Pravidelné léčebné i preventivní používaní emoliencií chrání kůži před faktory zevního prostředí a zlepšuje kvalitu pokožky,“ uzavírá doktorka Arenbergerová.

Emoliencia jsou látky vyhlazující kůži zvýšením hydratace (doplněním vody) v rohové vrstvě. Mezi nejznámější patří bílá vazelína, různé oleje (parafínový, rybí, mandlový, sójový) nebo kyselina linolová.

Autor: Jana Nová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.