Koušete si nehty? Pozor, můžete trpět vážnou nemocí | Moje zdraví

Koušete si nehty? Pozor, můžete trpět vážnou nemocí

Koušete si nehty? Pozor, můžete trpět vážnou nemocí
Autor: istock.com
23. února 2021 • 06:00

Určitě znáte ve svém okolí alespoň jednoho člověka, který si kouše nehty. I když na to není zrovna hezký pohled, tito lidé si zkrátka nemohou pomoci – trpí chronickým nutkáním si nehty okusovat, tedy takzvanou onychofagií. Je tento zlozvyk neškodný, nebo vážnější, než si myslíme?

Většina lidí začíná s kousáním nehtů v dětství, kdy tím ventilují strach, stres, nervozitu či úzkost. Dalšími spouštěči kousání nehtů může být ale také nuda nebo potřeba soustředit se.

Vědci z univerzity v kanadském Calgary vypracovali studii, podle které si nehty okusuje až 30 % dětí ve věku do 10  let a dokonce až 50 % dospívajících mezi 10. a 18. rokem života. V dospělosti se pak onychofagie může vracet až u 25 % těchto lidí ve stresových situacích, jako jsou ztráta zaměstnání, rozchod, rozvod nebo ztráta někoho blízkého. 

Když zlobí psychika

Lidem, kteří si nehty koušou, se může jejich zlozvyk zdát poměrně nevinný, ve skutečnosti ale nejde jen o estetický problém. Onychofagie se dotýká především naší psychiky, a to mnohem hlouběji, než jsme ochotni si připustit. 

Odborníci mají za to, že nehty si koušou především nesebevědomí lidé, kteří tím ventilují frustraci z pocitu, že nedokážou zvládat své problémy. Sigmund Freud dokonce označil za příčinu kousání nehtů špatný vztah mezi dítětem do roku věku a jeho matkou, provázený nedostatečným nebo naopak příliš dlouhým kojením.

Chcete vychovat sebevědomé dítě? Více čtěte zde. 

Americká psychiatrická asociace jde ale ještě dál. Klasifikovala totiž kousání nehtů jako jeden z možných projevů obsedantně kompulzivní poruchy (OCD). Odborníci navíc vypozorovali, že lidé, kteří trpí onychofagií, mohou trpět některými psychickými poruchami:

  • Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD): hyperaktivita a impulzivita spojené s poruchou pozornosti
  • Porucha opozičního vzdoru: vzdor a neposlušnost vůči autoritám
  • Separační úzkostná porucha: nadměrná úzkost v případě, že jsou odděleni od konkrétních lidí nebo domácích zvířat
  • Tourettův syndrom: nekontrolovatelný pohybový a zvukový projev
  • Další nekontrolovatelná nutkání: tahání vlasů, kousání do tváří, skřípání zuby a podobně

Co vám hrozí, když si koušete nehty?

Pokud si ruce pečlivě nemyjete před každým kousáním nehtů, bakterie, které vám ulpí na rukou při běžných denních činnostech (nemluvě o jízdě MHD, práce na zahradě, sportu apod.), se vám přímou cestou dostávají na sliznice, a tím mohou ohrozit vaše zdraví. 

Kromě onemocnění celého organismu riskujete kousáním nehtů také nejrůznější nehtová onemocnění včetně plísní. Do narušeného nehtu se totiž snadněji dostanou bakterie.

I když zuby vypadají, že vydrží prakticky cokoliv, chronické kousání nehtů často vede k poškození zubní skloviny.

Pamatujte, že opakovaným kousáním nehtů nedochází jen k tomu, že nejsou zdravé a pevné a třepí se nebo se lámou, ale často i k nevratné změně jejich tvaru.

Jak si přestat kousat nehty

Pokud jste pevně rozhodnutí, že se chcete onychofagie jednou provždy zbavit, vyzkoušejte některý z následujících tipů, jak na to. Některé pomohou hlavně ženám, jiné můžou vyzkoušet i muži: 

  • Nemyslete si, že najdete rychlé řešení. Přestat s kousáním nehtů vyžaduje trpělivost, silnou vůli a odhodlání.
  • Vyfoťte si své ruce s okousanými nehty a zeptejte se sami sebe, jestli chcete, aby takhle vypadaly.
  • Stáhněte a vytiskněte si fotku krásně upravených nehtů z internetu a noste ji jako motivaci stále u sebe.
  • Vyberte si alespoň jeden nehet, který budete „chránit“, snažte se ho neokusovat a pozorujte, jak roste.
  • Noste si s sebou gumičku, minci nebo něco jiného, co můžete držet v ruce. Místo kousání nehtů si s tím hrajte.
  • Zaměstnejte ruce koníčkem, díky kterému nebudete mít na kousání nehtů čas ani pomyšlení.

  • Nalakujte si nehty speciálním lakem proti kousání nehtů. Tento přípravek obsahuje chemikálie, které vám rozhodně nebudou chutnat. 
  • Noste umělé nehty, které vám zabrání okusovat si své přírodní nehty. Svěřte se do rukou profesionální manikérky a zvolte gelové nebo akrylové nehty.
  • Pokud vám nehty dorostou, stříhejte si je nakrátko. Nebudete pak mít takovou chuť je zase okusovat.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud je vaše kousání nehtů problém, koušete si je pořád a často vám krvácí kůžičky, nebo dokonce o nehty přicházíte, možná se tohoto zlozvyku nedokážete zbavit sami. Přiznejte si, že máte problém, a navštivte odborníka – terapeuta. Ten dokáže odhalit, jestli váš zlozvyk vychází z vážnějších psychických potíží. 

Autor: Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.