Myomy: Jaké mají příznaky a jak se léčí? | Moje zdraví

Jak se zbavit myomů? Někdy pomůžou hormony, jindy je nutná operace

Jak se zbavit myomů? Někdy pomůžou hormony, jindy je nutná operace
Způsobů, jak se zbavit myomů, je mnoho • Autor: iStock.com
2. března 2018 • 12:00

Léčba děložní fibrózy byla podle odborníků ještě donedávna velmi problematická a k jejímu úspěchu bylo mnohdy zapotřebí odstranění celé dělohy. Dnes už ale existuje řada sofistikovanějších postupů, které pacienta dovedou k vyléčení. Co vás čeká, pokud vám lékař diagnostikuje myom?

Způsob léčby je samozřejmě vždy závislý na typu vašeho onemocnění. Příznaky děložní fibrózy se obvykle projevují těžkým krvácením, bolestí zad, zácpou či průjmem. Pro následnou léčbu je také důležité, jak velké myomy jsou, kolik jich je a kde se nacházejí. Podle odborníků je ale výhodou, že nežádoucím důsledkem léčby už dnes v žádném případě nemusí být neplodnost. I po léčbě děložních fibroidů už dnes ženy běžně rodí zdravé děti.

Fibroidy neboli myomy jsou děložní nádorky, které nemají základ ve vazivu, nýbrž ve vrstvě svalové tkáně, kterou nazýváme myometrium. Myomy tak mohou vzniknout uvnitř stěny či na vnitřní nebo vnější straně dělohy. Nejvíce potíží napáchají právě uvnitř děložní stěny. Myom přitom může být velký jako hrášek, ale dorůst může i do velikosti pomeranče.

Fibroidy bez komplikací

Pokud ve vaší děloze byla zjištěna přítomnost myomů, ale necítíte žádné negativní příznaky, nemusí lékař nutně zasahovat. Pravidelně chodíte na vyšetření, a váš stav je tak pod neustálou kontrolou odborníka. K výrazným změnám pak obvykle dochází před či po menopauze.

Existuje prevence myomů?

V důsledku toho, že vlastně nevíme, co tvorbu myomů způsobuje, je těžké říct, co bychom měli udělat, aby se nám v těle žádný myom neobjevil. Víme samozřejmě, že fibroidy jsou citlivé na hormony (zejména na již zmiňovaný estrogen) a že k léčbě i ke zmírnění některých příznaků výrazně přispívá pozitivní změna životního stylu. Jednoduše řečeno je tak pro léčbu myomů přínosná vhodná dieta a také pravidelné cvičení. Zatím sice nemáme žádné rozsáhlé studie o stravě či potravinách, které by mohly fibroidy zmenšit. Obecně lze ale říci, že se vyplatí jíst spíše stravu založenou na ovoci a zelenině.

Hormonální léčba myomů

K léčbě fibroidů se používají i některé hormonální léky. Jedná se například o leuprolid (Lupron), který zabraňuje vzniku příznaků fibroidů, jako jsou krvácení či bolest pánve. Tyto léky jsou obvykle dostupné ve formě pilulek či nosního spreje. Do těla vám mohou být dodány ale i injekční formou. Tyto léky se ale používají jen po krátkou dobu. Kromě medikamentů se dají myomy zmenšit i chirurgickým zákrokem.

Hormonální antikoncepce

Další možností léčby symptomů fibrózy dělohy je hormonální antikoncepce. Tyto léky sice myomy nezmenší, ale můžete se díky nim zbavit těžkého krvácení. Někdy se přistoupí i k příjmu mužských hormonů. Například danazol dokáže velmi účinně napodobit mužský testosteron a pomáhá myomy zmenšit. Tato forma léčby může ale u ženy způsobit nadváhu i hrubší hlas.

Nehormonální léky

Užívají se ale i nehormonální léky s obsahem kyseliny tranexamové. Ta může zeslabit krvácení. Bolest a tlak v pánvi mohou snížit analgetika (léky proti bolesti).

Zničení myomů ultrazvukem

Lékaři mohou přistoupit i k chirurgickému zákroku s použitím magnetické rezonance. Odborník myomy vyhledá a následně je „ničí“ vysokofrekvenčním ultrazvukem. Postup je navíc zcela bezbolestný a pacientky se ještě v den zákroku obvykle vrací domů.

Embolizace děložních fibroidů

Mezi další postupy patří i blokování přívodu krve k fibroidům. Ty se díky tomu „smršťují“ a následně umírají.  A jak tato léčba probíhá? Jednoduše, lékař vám dá injekci do tepen, které dodávají do fibroidů krev.

Endometriální ablace

Jedná se o malý chirurgický zákrok, který zničí nejen myom, ale zabrání i těžkému krvácení. Provede se při něm destrukce děložní sliznice. Jedná se ale o metodu, která není vhodná pro ženy, které ještě chtějí v budoucnu otěhotnět.

Myomektomie

Mezi další chirurgickou metodu odstranění fibroidů patří i mymektomenie  odstranění myomů ze sliznice. Lékaři se nejprve pokusí provést ji laparoskopicky, když je nález nevhodný, tak klasickou operační cestou. Její výhodou je, že je i po provedení daného zákroku mohou ženy znovu otěhotnět.

Hysterektomie

Tato metoda byla dlouhá léta jediným způsobem, jak se děložních myomů zbavit. Obvykle se k ní přistupuje u žen s velmi velkými děložními fibroidy, u kterých dochází ke značnému krvácení. Lékaři k této metodě přistupují i v případech, kdy je u pacientky možný například výskyt rakoviny vaječníků. Při vlastním zákroku pak může dojít i k odstranění celé dělohy.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.