Jak vybírat přírodní kosmetiku? Přírodní přípravky na vlasy, dekorativní kosmetika, laky na nehty | Moje zdraví

Přírodní kosmetika může působit jako lék. Víte podle čeho ji vybírat?

28. února 2018 • 06:00

Vezmeme-li v úvahu, že nás od okolního světa a všech toxinů dělí tak vnímavá vrstva, jako je pokožka, je důležité přemýšlet o tom, co si na ni nanášíme. Proto se obracíme k látkám z přírody a chceme jim důvěřovat. Jak poznat a jak vybírat přírodní kosmetiku?

Jakou radu poskytnout jako první? Kosmetika na bázi přírodních látek, která nejen zkrášlí, ale zároveň neškodí našemu zdraví, by měla být kontrolována nezávislými certifikacemi. Jsou garancí, že produkt neobsahuje neznámý koktejl chemických látek.

Kůže může být krásná dvěma způsoby. Buď jí dodáte všechny látky zvenčí, aby vypadala tak, jak chcete vy, a nebudete se starat o to, jakého jsou původu, nebo se pokusíte podpořit její vlastní schopnosti a zharmonizovat ji, aby sama našla svou sílu se bránit, prospívala a byla krásná pomocí přírodní kosmetiky. 

Na konvenční, nebo chcete-li klasické, kosmetice není v zásadě nic špatného, pokud zůstává vaší prioritou rychlý efekt. Ať už jde o vypnutí pokožky, vyhlazení vrásek, permanentní odbarvení vlasů a další její schopnosti.

Kosmetika pro děti

Děti mají až pětkrát tenčí pokožku než dospělí, a tak všechny látky, které na jejich kůži naneseme, se vstřebají do malého krevního oběhu pětkrát rychleji než u dospělého. Dětské tělo se samozřejmě rychleji vyrovnává se všemi vjemy, ale je zároveň i mnohem citlivější. Vliv toxinů tedy může být doslova znatelný. 

Parfemace vyvolávají alergické reakce a nezřídka v sobě nesou i toxiny, které ve složení nemusejí být uvedeny – je totiž stále dovoleno, pokud se týká složení, parfém neuvádět ani na etiketách. Jestliže používáte konvenční kosmetiku pro své děti, vyhněte se tedy co nejvíce parfemacím a zkuste eliminovat hormonální disruptory a potenciální karcinogeny tím, že budete více procházet složení výrobku. Pomůže vám v tom i váš chytrý telefon.

Výrobci chrlí přípravky pro intimní hygienu

Ženy často narážejí na diskuse, kde jsou hlavním terčem pozornosti produkty určené pro jejich intimní hygienu. Měsíčně je stojí poměrně dost peněz a neobejdou se bez nich. Registrují však informace o tom, že konvenční vložky a tampony bývají bělené chlorem, jsou upozorňovány na přítomné pesticidy a další zbytkové látky obsažené v konvenčně pěstované bavlně.

Kvůli přítomnosti chloru se z vložek vylučují nebezpečné dioxiny. Opakované vystavování se dioxinům figuruje ve výčtu rizikových faktorů rakoviny. Kromě toho dioxiny nepříznivě ovlivňují hormonální regulaci, jako jsou například vznik vývojových poruch, neplodnost, spontánní potraty, poškození plodu apod., dále jsou také spojovány s poruchou imunity. 

Totéž platí o jednorázových dětských plenách. Ale možnost volby tady je. 
Na českém trhu je více než 14 značek ekologických jednorázovek, které jsou dražší, ale mnohem zdravější variantou.

Příroda v koupelně

Kvůli absenci látek, které udrží vůni sprchových gelů, tělových mlék a parfémů po nekonečně dlouhou dobu, mohou mít někteří lidé s výměnou těchto produktů zásadní problém. Stačí ale jen trochu pozměnit myšlení a považovat sprchový gel pouze za mycí přípravek, tělové mléko jen za pečující/zjemňující.

Zatímco v ranku přírodní kosmetiky není zatím dost široký výběr bioparfémů, sprchových gelů a dobrých tělových mlék za slušnou cenu je dost. Z těch cenově dostupných jmenujme například značky Neobio, Urtekram, Lavera, Weleda nebo Alverde. Přírodní parfémy na českém trhu nabízejí značky Les Fleurs de Bach, Florascent, Acorelle aj.

Jak pečovat o vlasy přírodní kosmetikou?

Přechod na přírodní a biokosmetiku v případě vlasových přípravků bývá kamenem úrazu. 
Snadnější možnosti určitě mají majitelky nebarvených vlasů standardní kvality. Tam obvykle nebývá problém, neprahne-li dotyčná po nějakém extrémním objemu a stylingových kreacích. Péče o vlasy odbarvené, případně obarvené oxidačními barvami, pak velmi často ztroskotá právě na stylingu. Jakmile vlas opustí vlasový váček a z pokožky vyroste, je v podstatě mrtvý – pak je velmi těžké tvarovat jej do krásy pomocí nesyntetických složek. 

Méně snadné je nahradit pocit dokonale uhlazených a bez problémů rozčesatelných vlasů po kondicionéru se silikony. Pokud se problémů tohoto typu obáváte, případně jej už zažíváte, zkuste přejít postupně přes profesionální značky vlasové kosmetiky, které nabízejí třeba méně silikonů nebo jsou šetrnější ve složení. Každopádně však z principu, že jsou profesionální, musejí nabízet určitý efekt. 
U mastných vlasů budete jistě bojovat s objemem a maštěním, jediná rada je zkoušet a bojovat. Vlasy suché je pak třeba vyživovat, tam je dobré naučit se pracovat s kvalitními rostlinnými oleji a využívat jejich schopností uhlazení, ochrany a hydratace.

Pleť poskytne rychlou odezvu

Nedokážete rozšifrovat řeč své pleti? Po celé ČR působí několik desítek kosmetiček, které pracují s hypoalergenní značkou Dermalogica a přírodními značkami Anne Marie Börlind, Dr. Hauschka, Inlight, Phyt’s nebo Éminence. Je opravdu namístě některou z odbornic navštívit a ošetření si dopřát. Nejenže máte možnost vyzkoušet za jednu cenu hned několik produktů vhodných pro váš typ pleti, ale okamžitě poznáte, jestli vás přípravek pálí, voní vám, případně nezamašťuje či nezpůsobuje pupínky.

Pokud je přípravek (pleťová řada) pro vaši pleť skutečně vhodný, prostě se po něm do druhého dne neosypete. Jestliže přicházejí pupínky, je to zřejmě reakce na některou ze složek, která vám nesedí. Jestliže se vaše pleť chová přecitlivěle a je suchá, vybírejte řady vhodné pro tento typ a co nejméně parfémované. S poradenstvím se můžete setkat i v drogeriích, ale v případě problematické pleti začněte raději s přírodní kosmetikou u odborníka.

Přírodní dekorativní kosmetika nemůže být voděodolná

Vizážistka Helena Tomanová tvrdí, že jako profesionálka při správné aplikaci dokáže s přírodním make-upem, stíny a odstíny, které jsou na trhu k dispozici, v podstatě cokoli včetně líčení pro televizi či fotografii. 

S přírodní dekorativní kosmetikou nedocílíte u make-upu voděodolnost či dlouhotrvající lesk na rtech, ale všechny jiné efekty jsou možné. Určitě nebudete mít problém najít správný odstín make-upu či pudru, výběr je veliký. Minerální make-up harmonicky propojený se správným krémem můžete podle Heleny Tomanové použít i na suchou pleť.

Přírodní laky na nehty

Ještě před nedávnem nebylo možné vyrobit přírodní lak na nehty. To dnes už neplatí a k dostání jsou laky vyrobené na bázi pryskyřic a minerálních pigmentů. Jejich složení je netoxické a místo odlakování se jen jednoduše sloupnou.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: Andrea Mouaddab Vémolová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.