Nepravidelná menstruace: Co ji způsobuje, jak ji vyléčit? | Moje zdraví

10 nemocí, které se projevují nepravidelnou menstruací. Rozeznejte je včas!

10 nemocí, které se projevují nepravidelnou menstruací. Rozeznejte je včas!
Nepravidelná a bolestivá menstruace může být příznakem celé řady nemocí • Autor: iStock.com
24. března 2024 • 06:00

Když se stane, že máte dva cykly během roku mimo svou normu, pravděpodobně bude vše v pořádku a nemusíte se ničeho bát. Pokud ale výkyvy trvají tři měsíce a déle, konzultujte problém s lékařem. Můžete mít totiž jednu z následujících nemocí.

V mnoha případech může pomoci jen změna životního stylu. Svůj vliv na průběh vašeho menstruačního cyklu mají totiž například i stres a nadváha. V jiných případech se ale může skutečně jednat o příznak závažného onemocnění. Pokud máte menstruační cyklus v intervalech kratších než 21 dní či naopak delších než 40 dní, měli byste zpozornět. Co tedy dělat a jaké nemoci můžou menstruaci ovlivnit?

Syndrom polycystických ovárií (vaječníků)

Až 10 procent žen v reprodukčním věku má tuto složitou poruchu, která ovlivňuje hormony a metabolismus. Mezi příznaky patří nepravidelné cykly (nejméně 35 dní u dospělých a 45 dní u dívek v pubertě). V některých případech se při tomto onemocnění nedostaví cyklus vůbec.

Toto onemocnění je také často spojované s neplodností, ale podle odborníků to rozhodně není pravidlem. Faktem ale je, že zmiňovaný syndrom může vést k cukrovce či k problémům se srdcem. Naštěstí ale na syndrom polycystických vaječníků existují účinné léky. Jako podpůrná léčba také zabírá změna životního stylu.

Štítná žláza

Štítná žláza v našem krku zodpovídá za regulaci metabolismu. Kromě toho může ale ovlivnit i menstruační cyklus. Nadměrně aktivní či naopak neaktivní štítná žláza může znovu způsobit předčasné, opožděné či vůbec žádné cykly. A důležitá informace – kontrola nad nedostatečně aktivní štítnou žlázou je velmi důležitá, pokud chcete mít děti.

Děložní fibroidy

Děložní fibroidy vznikají nadměrným růstem svalových buněk v děloze. Nejsou sice rakovinotvorné, ale u žen ve věku 30 až 40 let mohou způsobit těžké menstruační krvácení. Většina způsobů léčby fibroidů zachovává plodnost. Léčba zahrnuje změnu stravy, cvičení, antikoncepci, hormonální léky a zvláštní postupy, jako je například zmrazení fibroidů.

Cukrovka

S menstruačními problémy je spojená také cukrovka 1. a 2. typu. Z jedné nedávné studie vyplývá, že ženy s cukrovkou 1. typu – autoimunitní poruchou, která napadá buňky produkující inzulín, mohou mít delší či opožděné cykly a může se u nich projevit i výrazné krvácení. Podle jedné studie došlo u některých pacientů s cukrovkou k stabilizaci stavu díky užívání antikoncepčních pilulek. 

Endometrióza

Endometrióza je nemoc, při které se děložní sliznice objeví mimo dělohu, nejčastěji například ve vejcovodech, na vaječnících či jinde v dutině břišní (dokonce mohou být nalezeny i na plicích či mozkových obalech). Tento stav může mít za následek kratší či delší, ale také bolestivější menstruaciPokud nezaberou léky, přistupuje se v tomto případě k chirurgickému zákroku, při kterém se endometrióza odstraní. Onemocnění ale může být tak závažné, že je někdy nutné podstoupit hysterektomii, tedy odstranění dělohy.

Poruchy příjmu potravy

Pacientky s anorexií či bulimií se vystavují riziku, že menstruační cyklus nebudou mít vůbec. Pokud totiž výrazně zhubnou, hladina hormonů v těle se naruší a menstruace se nedostaví.

Adenom hypofýzy

Jedná se o malé nádory, které se objevují na hypofýze (podvěsku mozkovém). Stává se tak, že ženy mají zkrácené, delší či vůbec žádné cykly. Některé z těchto nádorů vylučují takzvaný prolaktin, což je hormon zodpovědný za tvorbu mléka při kojení. Adenomy hypofýzy nejsou časté a objevují se zhruba u 1 procenta žen. Velké nádory je obvykle potřeba odstranit operací. Menší adenomy je možné zmenšit a následně odstranit pomocí léků.

Von Willebrandova choroba

Jedná se o poruchu srážlivosti krve. Tato dědičná choroba způsobuje menstruační abnormality – silné krvácení, při kterém je nutné vložku či tampón měnit každou hodinu. Pokud je krvácení delší než 7 dní, vznikají navíc i krevní sraženiny. Při léčbě mohou pomoct hormonální léky, ale není to pravidlem.

Zánětlivé onemocnění pánve

K tomuto onemocnění dochází, když se žena nakazí pohlavní nemocí, jako je například kapavka či chlamydie. Tyto choroby následně můžou způsobit nepravidelné krvácení a extrémně bolestivé menstruační křeče, horečku, zimnici a výtok z pochvy. Na bakteriální infekce jsou velmi účinná antibiotika. Pamatujte ale na to, že je vždy nutná návštěva lékaře. Tato onemocnění totiž mohou vést až k neplodnosti.

Rakovina

Rakovina dělohy se nejčastěji objevuje po menopauze. Jedním z jejích příznaků je abnormální krvácení. Větší riziko vzniku tohoto typu rakoviny mají obézní lidé. Mezi další příznaky patří slabý vaginální výtok, bolesti při močení i při pohlavním styku. Rakovina dělohy může rovněž způsobovat nepravidelnou menstruaci.

Pokud tedy pociťujete již delší dobu změnu vašeho menstruačního cyklu, měla byste ihned vyhledat lékaře, můžete tak ještě včas odhalit některá závažná onemocnění.

VIDEO: Máte bolestivou menstruaci a trpíte na silné PMS příznaky? Co s tím?

Video se připravuje ...
VIDEO 

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.