Co znamenají a jak odstranit drobné vady pleti? | Moje zdraví

Řídké kosti nebo rakovina. I to o vás může prozradit vaše pleť. Jak o ni pečovat?

Řídké kosti nebo rakovina. I to o vás může prozradit vaše pleť. Jak o ni pečovat?
Pleť prozradí nejen váš věk, ale i vaši zdravotní kondici • Autor: iStock.com
5. března 2018 • 06:00

Možná to nevíte, ale vnější vrstva vaší pokožky se obnovuje a regeneruje každý měsíc. Kůže musí být stále v tom nejlepším stavu, má totiž důležité úkoly – chrání naše tělo před různými patogeny. Pleť o našem zdravotním stavu prozradí hodně. Jak docílíme silné a zdravé pokožky?

Podle odborníků kůži „pomůžeme“ hlavně tím, když do těla dostaneme potřebné živiny. Musíme se též kontrolovat v zrcadle, zda se na ní neobjevují nějaké skvrny. Jak mít stále jemnou, hladkou a hlavně zdravou pokožku?

Hodně vrásčitá pleť

Pokud se vám na těle i na obličeji objevuje až neobvykle mnoho vrásek, může to být příznak takzvané nízké hustoty kostí. Odborníci totiž podotýkají, že kůže a kosti jsou vyrobeny ze stejného typu kolagenu. Další studie z Nizozemska zase uvádí, že ženy s křečovými žílami mají vyšší krevní tlak. Vrásky mohou totiž signalizovat, že naše tělo nevytváří dostatek bílkovinného elastinu, který pomáhá udržovat pokožku a krevní cévy pružné.

Hnědé vřídky na pleti

Pokud na své kůži pozorujete hnědé nepravidelné vřídky, měli byste zpozornět. Jedná se totiž o melanom, který byste rozhodně měli ukázat svému lékaři. Jsou totiž nádůrky, z nich některé mohou být i zhoubné a mohou se stát spouštěčem rakoviny kůže. Takže na nic nečekejte a honem k dermatologovi.

Skvrny na kůži

Pokud vám vadí různé skvrny a pihy na kůži, můžete se jich dokonce i zbavit. Existují různé látky a medikamenty, které dokážou pleť vyčistit. Pozor, nikdy ale nedejte na reklamy a zázračné „lektvary" z internetu. Vždy si raději zajděte za dermatologem a nechte si poradit, co s danými skvrnami dělat. Bez odborné pomoci byste si totiž naopak mohli hodně ublížit. Mezi nejúčinnější metody ale obecně patří lasery.

Akné se může s věkem zhoršovat

Mysleli jste si, že s pubertou akné zmizí? Po vstupu do perimenopauzy, ke kterému může dojít už po třicátých narozeninách, totiž klesá hladina estrogenu. Tato nerovnováha „přeplňuje“ mazové žlázy. Znovu je nejlepší zajít za dermatologem, který vám poradí, jak se nepříjemných skvrn na obličeji zbavit.

Co jíst pro vyčištění pokožky?

Pokud chcete mít čistou pleť, tak místo grilovaného steaku jezte například lososa. Jeho maso je totiž bohaté na protizánětlivé omega-3 mastné kyseliny. Studie zveřejněná v roce 2009 navíc naznačuje, že konzumace ryb alespoň každých pět dní nás chrání před prekancerózními změnami.

Místo velkého množství citrusových plodů je také vhodné konzumovat melouny. Citrusové plody totiž obsahují látku psoralen, která naši pokožku činí citlivější vůči UV záření, a zvyšuje se tak riziko vzniku melanomu. Meloun, stejně jako citrusy, obsahuje velké množství vitamínu C, který naši pokožku posiluje. Nenajdeme v něm ale žádný nežádoucí psoralen.

Potničky: vyrážky způsobené potem

Na úvod si řekněme, že existují dva typy potních žláz. První z nich jsou takzvané ekcriny, které se nacházejí po celém těle. Druhé se pak nazývají apokrinní a najdeme je v oblastech s mnoha vlasovými folikulami, jako je například podpaží.

Problémem jsou právě apokrinní žlázy, které vylučují mléčnou tekutinu, která se na našem těle spojí s bakteriemi, a vytváří tak nepříjemný zápach. Pokud se chcete vyvarovat nepříjemným vyrážkám způsobeným potem, je dobré nosit například na cvičení volnější a prodyšné oblečení. Po každém tréninku se pak hned osprchujte. Pokud se vám v nadměrném množství potí dlaně, nohy, podpaží či hlava, nejlepší je si zajít za dermatologem, který vám poradí nejúčinnější způsob, jak se problémů zbavit.

Co potřebujete vědět o kůži?

Abyste pokožku udrželi zdravou, je dobré znát níže uvedené pojmy. Začněme epidermem, což je takzvaná nová kůže, která obsahuje Langerhansovy buňky, které pomáhají regulovat imunitní systém. Dále byste měli něco vědět o podkožních tukových polštářích, ty totiž chrání naše tělo a pomáhají nám zůstat v teple.

Znát musíte i mazové žlázy, které produkují mastnou látku, která udržuje naši pokožku hladkou a měkkou. Podstatné jsou i krevní cévy odstraňující z těla „odpad“, jako je například CO2.

Důležité jsou i takzvané vlasové folikuly, které jsou „připevněné“ k drobným svalům. Pokud je nám zima, tak folikuly úspěšně zachycují teplo. Tepové žlázy zase vylučují pot, aby zvlhčily povrch naší pokožky a ochlazovaly nás.

Nervy vysílají signály do našeho mozku. Díky tomu například víme, že nás něco pálí a „že tu ruku máme z horké nádoby co nejrychleji vyndat“.

Autor: Daniel Mareš
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.