Co na spáleniny od slunce: 6 tipů zaručí okamžitou úlevu | Moje zdraví

Spálení od sluníčka? Šest tipů, jak rychle uzdravit kůži

Spálení od sluníčka? Šest tipů, jak rychle uzdravit kůži
Spálené kůže se dotýkejte jen velmi zlehka. Je velmi citlivá na podráždění • Autor: istock.com
30. června 2023 • 14:00

Spálit se na slunci není v tuto roční dobu zas tak těžké. Horší je pak kůži dát opět do stavu před samotným spálením. Jak dlouho přetrvává podrážděná pokožka a jaká je rychlá pomoc, když nemáte doma krém nebo chladivý gel?

Krém s SPF faktorem je na jaře a v létě opravdu nutnost. Na obličej se doporučuje dokonce celoročně, a to právě i v měsících, kdy slunce tolik nesvítí. Spálená kůže se pak může hojit i několik týdnů, záleží především na stupni závažnosti. U mírnějšího spálení je kůže začervenalá a horká, regeneruje se 3 až 5 dní. U těžších případů s výskytem puchýřů a při bolestech hlavy doprovázených horečkou může trvat i 2 týdny.

Video se připravuje ...
Jak rychle ulevit kůži od spálení sluníčkem?VIDEO 

Po bitvě je však každý generál, a když už se vám povede se spálit, máme pro vás tipy, jak kůži co nejrychleji ulevit:

Vaječný bílek

Syrový vaječný bílek je výborný na spáleniny, které si uděláte při vaření. Kůži zchladí a zklidní. Je proto skvělý i na kůži spálenou od sluníčka. Namažte ho na postižené místo a nechte působit několik minut, pak smyjte vlažnou vodou.

Aloe vera

Aloe vera je rostlina, jejíž výtažek je v kosmetickém, ale i farmaceutickém průmyslu dobře známý. Pokožku zchladí a zklidní. Je užitečné mít doma tuto nenáročnou rostlinu, odříznout list a menší postižená místa namazat šťávou. Na větší spálené plochy se vyplatí koupit si gel z této rostliny nebo přímo krém po opalování s výtažkem z aloe vera.

Bylinkové obklady

Jednou z možností, jak zmírnit bolest popálené kůže, jsou obklady z bylinek. Na zchlazení skvěle funguje máta, protizánětlivě i na uklidnění kůže použijte obklad z heřmánku. Látky v zeleném čaji, jako jsou třísloviny a teobromin, pomáhají proti bolesti. Z uvedených bylin udělejte výluh, nechte vychladit a přikládejte jako obklady.

Tvaroh, mléko nebo probiotický jogurt

Mléčné výrobky mají na kůži uklidňující a hojivé účinky. Ne nadarmo se používají i jako pleťové masky. Probiotický jogurt obsahuje živé probiotické kultury a enzymy a pomáhá léčit pokožku. Vychlazený jogurt nebo tvaroh zlehka namažte na popálenou kůži a nechte působit, dokud nezteplá (5 až 10 minut), potom smyjte vlažnou vodou. Pokud máte jen mléko, namočte do něj hadřík, vyždímejte a přikládejte na postižené místo.

Voda

Voda je skvělá, ale zvenku vám na popáleniny moc nepomůže. Užívejte ji hlavně zevnitř. Tělo potřebuje více tekutin na chlazení organismu. Navíc váš organismus bojuje vlastně se zraněním, takže každá pomoc navíc se mu hodí. Pijte minerálky s obsahem draslíku a sodíku, protože tyhle látky ztrácí vaše tělo v horku nejrychleji. Není nutné pít je s ledem, protože tělo pak spotřebovává energii na to, aby je zase uvedlo na normální teplotu, a vlastně se zahřívá.

Zapomeňte na sluníčko

Určitě vás to už napadlo, ale jen pro pořádek – pokud jste spálení, nechoďte na slunce. Alespoň dva dny. Když už musíte ven, spálená místa zakrývejte lehkou prodyšnou látkou, držte se ve stínu a v chladu, mažte se ochranným krémem s vysokým faktorem a hodně pijte. Pokud se vám vytvořily na pokožce puchýře, tak je nepropichujte, tekutina v nich léčí, navíc je velké riziko zanesení infekce. Trpíte-li zimnicí a máte-li horečku, vyhledejte lékaře.

Autor: Kateřina Erbsová, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.