Jak se chránit před sluníčkem? Co pomáhá na poštípání hmyzem? | Moje zdraví

Braňte svou kůži! Největší letní hrozby a jak se proti nim chránit

Braňte svou kůži! Největší letní hrozby a jak se proti nim chránit
Nejen sluníčko vám může v létě ublížit • Autor: iStock
5. června 2018 • 06:00

Dermatologové varují, v horkých měsících je naše pokožka vystavena celé řadě nebezpečí. A nemáme na mysli jen „přismahnutá“ ramena od slunce! Některá jsou snadno řešitelná, jiná už poměrně závažná. Většině těchto potíží se dá zabránit, pokud víte, jak na to.

Nejvíc nástrah na nás čeká v létě na koupalištích. Jak se jim můžete vyhnout?

Plísně nehtů a bradavice

Pravidlo číslo jedna zní: Na koupališti, u veřejného bazénu nebo v aquaparku se vždy pohybujte v gumových pantoflích nebo žabkách, nikdy naboso. Mezi nejčastější kožní problémy, které si odtud můžete „odnést“, patří infekční choroby. „Jsou to hlavně virové bradavice či mykotické postižení nehtů a kůže (lidově řečeno plísně). Udává se, že mykotickým postižením nehtů trpí až 12 procent populace, u starších lidí dokonce 25 až 30 procent. Až třikrát častěji jsou postiženi diabetici. Účinnou prevencí těchto problémů je nošení vlastní obuvi v tomto prostředí,“ uvádí MUDr. Jaromíra Janků, dermatoložka z EUC Kliniky Ústí nad Labem.

Nejčastějšími původci postižení nehtů jsou tzv. dermatofyta. Menší postižení lze zvládnout lokálními antimykotiky (masti, gely), závažnější případy je pak třeba řešit celkově, přičemž léčba je často dlouhodobějšího charakteru.

Bodnutí hmyzem

Mezi naše standardní „společníky“ při pobytu kdekoli v přírodě patří komáři, muchničky, ovádi, klíšťata i vosy. Štípnutí může u citlivějších jedinců způsobit výraznou kožní reakci v podobě bolestivého otoku, zarudlé boule, zatvrdliny nebo puchýře. To si často vyžádá léčbu antihistaminiky (nejčastěji lokálními ve formě gelu nebo masti), v těžších případech je třeba aplikovat krémy s kortikoidy. Dotěrné malé muchničky mají například ve slinách toxin, jehož účinek se projeví až po 24 hodinách nápadně silnou reakcí na štípnutí, s výrazným zarudnutím, otokem a svěděním.

Autor: istockphoto.com

Impetigo a intertrigo

Bakteriální infekce kůže s názvem impetigo trápí v létě hlavně děti. Jedná se o častou povrchovou infekci kůže, která je způsobena streptokoky či stafylokoky. Objevuje se zejména v dětských kolektivech, tedy mateřských školkách nebo na prázdninových táborech. Začíná se projevovat nejprve jako zarudlé ložisko, na kterém vznikají drobné puchýřky, jejichž obsah se brzy zkalí a následně dochází k tvorbě medově žlutých krust. Nejčastěji se infekce objeví v obličeji, postižena může ale být jakákoli část těla. Jak se léčí? V mírnějších případech postačí lokální léčba antiseptickými prostředky a antibiotickými mastmi, u těžšího postižení se podávají antibiotika celkově.

„Dalším problémem je intertrigo neboli zapařenina, která vzniká vlivem vysokých teplot a vlhkosti vzduchu v místech tření kůže a která může být komplikována například kvasinkovou superinfekcí,“ říká MUDr. Jaromíra Janků. Projevy se léčí především přípravky s obsahem oxidu zinečnatého, do míst tření kůže se aplikují gázové čtverce, aby se zamezilo dalšímu tření pokožky. Jako prevence se doporučuje udržování těchto partií v suchu, případně používání antibakteriálních mýdel.

... • Autor: iStock.com

Opalování s rozumem

Ochrana kůže před škodlivým slunečním zářením by měla být samozřejmostí. Přesto máme někdy, navzdory varováním lékařů, tendence ji podceňovat. Nevystavujte se cíleně slunečnímu záření mezi 11. a 15. hodinou, vždy používejte opalovací krém s ochranným SPF faktorem. Jeho správný výběr závisí zejména na přirozeném fototypu konkrétního člověka a plánované délce pobytu na slunci. SPF vyjadřuje celkovou míru ochrany před ultrafialovým zářením.

Krémem se natřete aspoň dvacet minut před opalováním, aby se prostředek dostatečně vstřebal a navázal na nejvrchnější vrstvu kůže. Nezapomeňte přípravek aplikovat opakovaně během dne, jelikož dochází k jeho setření oděvem či odplavení potem nebo vodou během koupání. Sluneční paprsky se odrážejí od vody, proto myslete na zvýšenou ochranu pokožky při koupání, totéž platí pro pobyt na horách.

Zabraňte vzniku pigmentací

Pigmentové skvrny jsou menší nebo větší hnědé skvrny kožního barviva, které se vyskytují na různých místech pokožky. Mohou mít různý tvar, velikost i intenzitu zabarvení. Jestliže máte kdekoli po těle již existující pigmentová znaménka nebo jste k jejich tvorbě náchylnější, doporučuje se překrývat je při pobytu venku oděvem.

Pigmentace v obličeji ošetřujte pravidelným používáním opalovacího krému s vysokým ochranným faktorem (SPF 50+), ženy případně ještě make-upem. Vzniku nových pigmentových skvrn zabráníte pouze tak, že omezíte slunění. Pomůže také strava bohatá na antioxidanty, vitaminy a minerály, zejména vitaminy C, E, selen, zinek a beta-karoten.

Průšvih jménem melanom

Výskyt melanomu, zhoubného nádoru kůže, celosvětově stoupá a Česká republika se pohybuje na hranici první desítky v četnosti nově diagnostikovaných melanomů. Rakovinou kůže v Česku každým rokem onemocní téměř dva a půl tisíce lidí a během 40 let došlo k téměř čtyřnásobnému nárůstu výskytu tohoto nádoru.

„Mezi hlavní rysy melanomu patří zejména změna velikosti, barvy nebo tvaru pigmentového projevu. Právě tyto příznaky by pacienta měly přimět k časné návštěvě dermatologa. V pozdějších stadiích se přidává přítomnost zánětu v okolí, krvácení či tvorba krusty,“ varuje MUDr. Jaromíra Janků. Prevence spočívá v důsledné ochraně před působením slunečního záření. Doporučuje se každoročně podstoupit preventivní dermatologické vyšetření, nejlépe v podzimních nebo zimních měsících.

Autor: Simona Procházková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.