8 nápojů, které jsou sladší než limonády, i když se tváří zdravěji. Čím je nahradit? | Moje zdraví

8 nápojů, které jsou sladší než limonády, i když se tváří zdravěji. Čím je nahradit?

  • 8 nápojů, které jsou sladší než limonády, i když se tváří zdravěji. Čím je nahradit?
    Kokos • Autor: shutterstock.com
    12. června 2017 • 06:00

    Všichni víme, že nejlepší pití je obyčejná voda. Na druhou stranu, někdy prostě dostaneme chuť napít se něčeho, co má nějakou příchuť. Víme, že sladké limonády to být nemají – a co tedy místo nich? Sáhnete po džusu, ledovém čaji nebo ochuceném mléku? Pak jste na tom z hlediska cukru stejně, ne-li hůře. Podívejte se na následující nápoje, které se možná tváří jako zdravější alternativa limonád, ale rozhodně jí nejsou.

  • Kokosová voda

    Kokos • Autor: shutterstock.com

    Kokosová voda je hubnoucím hitem mezi celebritami. V poslední době se u nás dá koupit nejen v obchodech se zdravou výživou, ale i v supermarketech. Pozor – nejedná se o mléko, které je tučné. Jde skutečně o pravou vodu z mladého kokosu. Díky svému složení pomáhá snižovat špatný cholesterol, zrychlovat metabolismus a tím i hubnout.

    Kde je tedy problém? V ceně – ona totiž samotná kokosová voda je docela drahá. Výrobci ji tedy ředí vodou a pro zvýraznění chuti použijí pochopitelně – cukr. Pak se z výrobku stává spíše kokosová limonáda a na hubnutí můžete zapomenout.

  • Ochucená minerálka nebo voda

    Voda • Autor: istockphoto.com

    Minerálky s příchutí nebo další „jemně ochucené vody“ mohou být také skrytou cukřenkou. I tady se vyplatí sledovat obsah cukru deklarovaný výrobcem a pokud ho na obalu neuvádí, napoví energetická hodnota nápoje. Některé minerálky mají ještě k tomu i vysoký obsah sodíku, který zadržuje vodu v těle.
    Minerálky s vyšším obsahem minerálních látek (nad 500 mg na litr) pijte jen občas. Sodíku by měly obsahovat maximálně 150 miligramů na litr.

  • Smoothie

    ... • Autor: iStock.com

    Nedávným hitem pro hubnutí jsou také nápoje smoothies. Někteří na ně nedají dopustit, jiní poukazují na to, že jejich obliba také může stát za nárůstem obezity ve vyspělých zemích.

    Smoothie je obecně zdravé pití: Do těla se dostanou vitamíny a také vláknina. Někteří lidé dávají přednost této formě konzumace ovoce a zeleniny, a pokud by jinak nesnědli nic, pak je smoothie lepší. Na druhou stranu je ale potřeba vědět dvě následující věci: Ovocné smoothie  jsou výrazným zdrojem cukru. Pokud nepijete jen zeleninové varianty, musíte počítat s tím, že vaše tělo dostane kalorickou nálož. Což mají lidé obecně u smoothies tendence dost podceňovat.

    Navíc smoothie zvýší hladinu cukru v krvi mnohem více, než kdybyste ovoce snědli v přirozené formě. A poslední věc – většina lidí si posléze dopřeje energeticky bohatší jídlo. Proto mají někteří oprávněný pocit, že smoothie se příliš neslučuje s hubnoucím režimem.

  • Ovocný džus

    ... • Autor: iStock.com

    Poučení už vědí – pokud si koupíte jiný než 100% džus, nedostanete z něj nic jiného než cukr. Podle lékařů je doporučená denní dávka cukru 35 gramů, u žen je to ještě o něco méně. To odpovídá přibližně sedmi–osmi čajovým lžičkám. Ve 330 ml ovocného džusu je právě osm lžiček cukru. Znamenalo by to tedy, že si přes den můžete dát maximálně jednu skleničku, a pak už žádné další jídlo.

    Kromě obezity také sladké džusy narušují zubní sklovinu. A ani stoprocentní džus není taková výhra – i samotná ovocná šťáva obsahuje cukrů dost, ale protože v ní chybí vláknina, nápoj vám dodá velké množství kalorií, ale nezasytí.

    Tip: Pokud se džusu nechcete vzdát, je dobré ho ředit vodou.

  • Kakao

    ... • Autor: iStock.com

    Co může být zdravější než mléko plné bílkovin v kombinaci s kakaovým práškem, který obsahuje antioxidanty a minerály? Takový nápoj je skutečně v pořádku, pokud ovšem k jeho přípravě nepoužijete instantní prášky. Tam je totiž obsah kakaa podstatně menší a aby chuť byla bohatá, je v něm obsažen – hádejte – cukr! Jeden čokoládový nebo kakaový nápoj z takového prášku se pak vyrovná spíše svačině, nezasytí a naopak vám hladinu cukru ještě rozbouří.

    Tip: Kakao si dělejte z kvalitního kakaového prášku nebo zkuste mléko se skořicí. Skořice výborně stabilizuje hladinu krevního cukru!

  • Sladké jogurtové nápoje a mléka

    ... • Autor: iStock.com

    Podobně je to se sladkými jogurtovými nápoji – sice dodají tělu prospěšné bakterie a vápník, pokud jsou ale doslazovány, je vždy potřeba sledovat etikety, kolik cukru vlastně v jednotlivých výrobcích je. A pozor – cukr najdete i v těch, které jsou bez příchuti!

  • Ledový čaj a káva

    Ledová káva • Autor: iStock.com

    Myslíte, že ledový čaj a káva z obchodu jsou tou správnou volbou?  Pak jste na omylu. Ty výrobky, které si koupíte v obchodě, jsou stejně sladké jako limonáda. Mnohdy i sladší. Schválně se podívejte na etikety a na obsah cukru a kalorickou hodnotu.

    Tip: Ledový čaj i kávu si jednoduše vyrobte sami doma. Pokud vám samotné nechutnají, dodejte do nich lžičku cukru – pořád to bude méně než u výrobků z obchodu. Čaj dochuťte citronem nebo bylinkami, kávu mlékem.

  • Tonik

    ... • Autor: iStock.com

    Pokud vám Cola s rumem přijde jako kalorická bomba a dáte si večer raději gin s tonikem, moc kalorií neušetříte. Tyhle nápoje vyjdou nastejno. Nemluvě o tom, že pokud chcete zhubnout, je potřeba alkohol vynechat úplně.

Autor: Irena Sládečková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.