Proč se párům nedaří otěhotnět? Příčiny jsou na obou stranách | Moje zdraví

Jak zjistit neplodnost u muže a jak ji lze léčit?

Jak zjistit neplodnost u muže a jak ji lze léčit?
Čekání na miminko bývá psychicky náročné pro ženu i pro muže • Autor: iStock
7. června 2018 • 06:00

Stále více partnerů se o dítě snaží marně. Podle statistických údajů jde zhruba o 12–15 procent sexuálně aktivních párů. Možná pro vás bude překvapením, že „vina“ na neschopnosti počít dítě se dělí téměř spravedlivě na polovinu mezi muže a ženy.

Proč se některé páry marně snaží o dítě? "Příčiny neúspěšné snahy o těhotenství jsou skutečně v současné době z poloviny na straně muže a z poloviny na straně ženy,“ potvrzuje statistické údaje MUDr. Vladimír Kubíček, primář Centra andrologické péče Androcare. Vyvrací tak dlouho přežívaný (a přežitý) mýtus, že „vina“ neplodnosti bývá zpravidla a především na straně ženy.

Mužská hrdost si jen těžce připouští, že by muž mohl mít na tomto problému lví podíl. „Neplodnosti mužů je naštěstí často možné předcházet, stejně jako je tomu u jiných onemocnění. Proto je velmi důležitá intenzivní snaha o pochopení konkrétní příčiny mužské neplodnosti v daném páru. Cílem lékaře, specialisty na poruchy mužské plodnosti, není jenom získat spermie pro umělé oplodnění. Měl by především zlepšit schopnost daného muže mít děti, a umožnit tak partnerům otěhotnění.

To vše s využitím méně zatěžujících léčebných postupů, než je asistovaná reprodukce, která neřeší příčiny potíží. Lékař musí také dbát na pečlivou diagnostiku základních onemocnění, rizikových pro celkový zdravotní stav muže, tedy vidět celou situaci komplexně a v souvislostech,“ podotýká MUDr. Kubíček.

Diagnostika neplodnosti

Před rozhodnutím o formě a rozsahu léčby neplodnosti je v každém případě třeba provést odpovídající diagnostiku. „Jde především o analýzu spermatu, vyšetření hormonální a klinické, vysokofrekvenční ultrasonografii mužských pohlavních orgánů, dopplerovské vyšetření cév varlat a infračervenou termografii varlat. Vyšetření jsou naštěstí zcela nebolestivá a nezatěžují organismus,“ uklidňuje pacienty primář Kubíček.

„Při zkoumání mužské neplodnosti je také nutné aktivně pátrat po příčinách v budoucnu potenciálně nebezpečných stavů. Je známo, že výskyt rakovinového nádoru varlat ze zárodečných buněk je téměř třikrát vyšší u mužů s poruchou plodnosti do 10 let od diagnózy neplodnosti než u mužů s normální plodností.“

Nejčastější příčiny mužské neplodnosti

Problém s plodností u mužů nastává z různých příčin. Patří mezi ně poruchy tvorby či transportu spermií, poruchy sexuálních funkcí anebo je na vině kombinace poruch. Nejčastější příčinou mužské neplodnosti je varikokéla, postižení žil varlat srovnatelné s křečovými žilami na nohou. Porucha výživy tkáně varlete a porucha funkcí varlat je u včas diagnostikované a léčené varikokély preventabilní, tedy je možné jí předejít.

„Dnes již víme, že léčba vycházející z nálezu konkrétního muže s poruchou plodnosti může mít stejný či lepší efekt než asistovaná reprodukce, a to zcela bez zátěže jeho partnerky,“ zmiňuje důležitý fakt MUDr. Kubíček.

Pro „odstranění“ varikokély (poruchy prokrvení varlat) se používá mikrochirurgická operace, která zatíží pacienta jen minimálně a patří do skupiny restituční terapie, jež se snaží obnovit tvorbu vlastních hormonů a zlepšit tvorbu spermií při potížích s plodností. Dolní hranice pro „normální“ koncentraci spermií je 15 milionů na mililitr. Může být v nepořádku samotná tvorba spermií (malý počet), jejich nedostatečná pohyblivost nebo mohou nést poškozenou genetickou informaci.

Rady pro muže s poruchou tvorby spermií

  • nezvedejte nadměrně těžká břemena 
  • nezatěžujte břišní svalstvo 
  • hýbejte se (běh, chůze, plavání apod.), ideálně 10 000 kroků denně 
  • pokud máte kila navíc, zhubněte 
  • nenoste těsně obepínající slipy a nedopřávejte si horké koupele 
  • doporučená je ejakulace obden či denně, souvisí to i s prevencí karcinomu prostaty

Hra o budoucí zdraví

„Při péči o celkový zdravotní stav infertilních mužů, tedy mužů, kteří mají problémy s plodností, je důležité hledisko prediktivní, proaktivní medicíny (prevence). Muži s poruchou funkcí varlat mají změny spermiogeneze téměř vždy provázené nedostatečnou tvorbou testosteronu. Nízká hladina testosteronu je velmi významným rizikovým faktorem kardiovaskulárních onemocnění. 

V mladším věku je často provázena obezitou, ve středním věku vysokým tlakem, poruchou metabolismu tuků a poruchami erekce, ve vyšším věku navíc ještě řídnutím kostíosteoporózou, poruchami paměťových a rozpoznávacích funkcí mozku a úbytkem svalové hmoty,“ upozorňuje lékař a dodává: „Diagnostika a léčba příčin nedostatečné funkce varlat se tedy netýká jen tvorby spermií. Má velký význam pro nemocnost a očekávanou délku života daného muže!“

Máme špatné vyhlídky?

Jaký je tedy osud plodnosti mužů i párů v našem západním světě do budoucna? „Pokud bude alespoň část mužů euroatlantické civilizace respektovat fyziologické možnosti mužského organismu a bude se věnovat prevenci postižení pohlavních orgánů, je prognóza dobrá,“ podotýká optimisticky Vladimír Kubíček.

 

 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.