Jak zvýšit plodnost muže? Jezte správné potraviny a nepracujte s notebookem na klíně | Moje zdraví

7 tipů, jak zvýšit kvalitu spermatu a mužskou plodnost

Video se připravuje ...
6. září 2019 • 06:00

O neplodnosti hovoří lékaři ve chvíli, kdy se páru jeden rok nedaří počít dítě. Pokud přemýšlíte o tom, jak podpořit kvalitu a množství spermatu u muže, a k lékaři ještě jít neplánujete, přinášíme vám tipy, na co se zaměřit. Jak podpořit mužskou plodnost?

Strava

Asi nikoho nepřekvapí, že klíčové bude to, co člověk jí. Správná jídla mohou zvýšit kvalitu, množství i pohyblivost spermií. Strava by měla být bohatá hlavně na potraviny, které obsahují vitaminy, minerály a antioxidanty nezbytné pro správný vývoj spermií a jejich funkci. K těm nejdůležitějším patří selen, zinek, kyselina listová, vápník a vitamin E. Určitě ale nespoléhejte na to, že si koupíte v lékárně multivitamín a jedna pilulka denně udělá svou práci za vás. Vitamíny, které přijmete přirozeně v potravě, budou mít ve vašem těle mnohem lepší účinky. Preparáty by měly fungovat jen na doplnění.

Které konkrétní potraviny jsou vhodné pro tvorbu kvalitního spermatu, čtěte zde.

Vyhněte se alkoholu a cigaretám

I tohle asi nikoho nepřekvapí, ale alkohol a cigarety mají výrazný podíl na poklesu plodnosti. Výzkumy ukazují, že kuřáci (a to platí i pro kuřáky konopí) mají v průměru o 22 % spermií v ejakulátu méně. Navíc kouření deformuje tvar spermií a jejich pohyblivost. Alkohol zase narušuje proces, během kterého se spermie tvoří. Ani u cigaret, ani u alkoholu neexistuje něco, čemu by se dalo říct „bezpečná denní dávka“. Pokud přemýšlíte o potomkovi, tak se prostě kouření a popíjení vyhněte.

Pozor na vysoké teploty

Notebook na klíně, vyhřívaná sedadla, dlouhé cyklovýlety v horku, těsné kalhoty, každé zahřívání varlat má negativní dopad na tvorbu i kvalitu spermií. Ve varlatech je obvykle o 2 °C nižší teplota, než je ta tělesná. Vyšší teplota ve varlatech působí negativně na vývoj spermií a způsobuje pokles jejich počtu. Stejný dopad má i časté saunování nebo horké koupele. Dobrá zpráva ale je, že pokud si na tyto věci dávají muži pozor, jejich spermiogram se po několik měsících prokazatelně zlepší.

Obezita

Nadváha a obezita jsou v povědomí lidí spojovány spíše s nemocemi srdce a cév, případně kloubů. Kromě dalšího mají ale negativní vliv na plodnost. Výsledky více studií se shodují v tom, že polovina obézních mužů má sníženou plodnost a dají se u nich očekávat potíže.

Pozor na léky

Některé léky omezují tvorbu spermií. Pokud nějaké léky užíváte, přečtěte si pozorně příbalový leták nebo se rovnou poraďte s lékařem.

Jak často mít sex?

Udává se, že po každé ejakulaci trvá nejméně 48 hodin, než se zásoba spermií zase „doplní“. Dva – někteří lékaři udávají i tři – dny před plánovaným početím by tedy partner měl v ideálním případě držet sexuální půst. Na druhou stranu je tu psychika a ze sexu by se neměl stát jen vědecky naplánovaný akt na daný čas a hodinu partnerčiny ovulace. Je dobré na to myslet, ale ještě důležitější je neztratit radost ze společných intimních chvil.

Stres

Čím dál tím více se ukazuje, že stres je spouštěčem mnoha nemocí, a to i takových, u kterých to dříve lékaři nepředpokládali. Jenomže rada „nestresujte se“ je opravdu nad zlato. Obzvláště pro páry, kterým se nějakou dobu nedaří počít potomka. Věty „nesmíte na to myslet“ nebo „nesmíte si to tak brát“ vedou hitparádu nevyžádaných rad. Z mnoha zkušeností ale vyplývá, že pokud pár na nějaký čas obrátí pozornost k něčemu jinému než k plánování rodiny, může to mít paradoxně právě tento účinek. Nemusíte si zrovna pořizovat psa, ale zkuste si třeba naplánovat si aktivitu, která bude bavit oba z páru. Cestování, zahrada a v neposlední řadě sport nebo jakýkoliv pohyb, to vše může být zdrojem zdravé mysli i těla. Stejně tak jako dostatek spánku.

 

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.