Rizika při císařském řezu | Moje zdraví

Císařský řez na přání: hazard se zdravím dítěte

Císařský řez na přání: hazard se zdravím dítěte
Přirozený porod v termínu je pro matku i dítě tou nejlepší variantou • Autor: iStock.com
10. října 2017 • 13:13

Česká republika je nejlepší zemí světa z hlediska úmrtnosti rodiček při porodu. Pravděpodobnost, že žena zemře je 1:9000, v loňském roce to bylo 10 žen. Možná právě proto se Češky rozhodly riskovat a žádají porodníky o císařský řez, i když k němu nemají zdravotní indikaci. Někteří porodníci jim skutečně vyhoví. Jaká jsou ale rizika císařského řezu a proč by si ženy měly přát spíše vaginální porod?

Objektivně je třeba říct, že Česká republika je v procentuálním poměru císařských řezů neboli sekcí stále ještě mírně pod průměrem EU. U nás je to 24,9 procent všech porodů, evropský průměr uvádí 25,2 procent. V loňském roce dokonce počet císařských řezů začal klesat.

„Císařský řez je z krátkodobého hlediska bezpečný a bezpečná je i anestezie, která je u něj poskytována. Z dlouhodobého hlediska však žádnou výhrou není, hlavně pro dítě,“ říká MUDr. Antonín Pařízek, vedoucí lékař Perinatologického centra Gynekologicko-porodnické kliniky 1. Lékařské fakulty UK a VFN v Praze.

Děti narozené císařským řezem jsou více nemocné

Pro dítě je porod císařským řezem větší psychickou, ale i fyzickou zátěží. Zejména poporodní adaptace novorozenců je komplikovanější, ale i z dlouhodobého hlediska mají tyto děti horší imunitu než jejich vrstevníci porození přirozeně. „Již dlouhou dobu jsou publikována epidemiologická data o vztahu mezi porodem dítěte císařským řezem a následným rozvojem obezity, astmatu, diabetu I. typu a neurovývojových poruch, mezi které se řadí i poruchy autistického spektra,“ upozorňuje MUDr. Jan Smíšek, neonatolog a pediatr z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze.

Ve výzkumech se ukazuje, že jedním z důvodů, který stojí v pozadí těchto nemocí, je narušení vývoje novorozeneckého biomu, tedy souboru mikroorganismů, které za fyziologických okolností při vaginálním porodu a bezprostředně po něm přecházejí do zažívacího traktu a kůže novorozence. Dítě narozené sekcí je o průchod porodními cestami ochuzeno a tyto mikroorganismy nemá. Některé matky proto po císařském řezu potírají své dítě poševním sekretem. Více na supermamy.cz.

Proč lékaři doporučují císařský řez?

Důvodem, proč někteří odborníci, zejména urogynekologové, ženám žádajícím sekci vyhovují či je k ní přímo nabádají, je strach z poškození pánevního dna při přirozeném porodu. „Tento strach je však opodstatněný jen u žen starších 35 let, a to ještě jen v některých případech,“ vysvětluje Antonín Pařízek.

Kdy je nejlepší věk pro otěhotnění? Podívejte se na naše video.

Video se připravuje ...
Gynekoložka Blanka Vavřinková odpovídá na otázku, kdy je nejvhodnější věk pro otěhotněníVIDEO 

Hlavním důvodem pro žádost o sekci je nadále strach žen z bolesti při vaginálním porodu. Výzkumy však ukazují, že tělo těhotné ženy je odolnější vůči bolesti, v těhotenství a při porodu je práh bolesti vyšší. „Je proto velká naděje, že porod žena zvládne sama. Pokud nebude sama zátěž zvládat, mohou jí být poskytnuty prostředky na tlumení bolesti, které jsou dnes zcela běžné a bezpečné,“ říká Antonín Pařízek.

Nové AVE centrum zlepší informovanost rodiček

Podle něj a dalších odborníků z řad porodníků, gynekologů a neonatologů stojí za vzrůstajícími žádostmi o císařský řez na přání také malá informovanost rodiček. Rozhodli se to proto změnit a v porodnici U Apolináře připravili unikátní program pro porodní asistentky z celé České republiky s názvem „Jak naučit učit“.

„Pomocí dnešních informačních technologií je možné, aby porodní asistentky, které tento program absolvují, získaly dovednosti jak těhotné přesně a objektivně informovat. Pro tyto účely bylo v porodnici U Apolináře vybudováno AVE centrum za přispění Avent Philips prostřednictvím Nadačního fondu VITA et FUTURA,“ popisuje Antonín Pařízek. A dodává: „Nejlepší start do života je pro dítě přirozený porod v termínu a kojení minimálně šest měsíců.“

Chcete vidět, jak přesně probíhá císařský řez? Podívejte se na video na porodnice.cz.



Autor: Kateřina Erbsová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.