Přepadá vás špatná nálada? Moringa vám ji vylepší přírodní cestou | Moje zdraví

Přepadá vás špatná nálada? Moringa vám ji vylepší přírodní cestou

Přepadá vás špatná nálada? Moringa vám ji vylepší přírodní cestou
Superpotravina moringa olejnatá • Autor: iStock.com
15. září 2021 • 14:00

Skleslost, únava, nedostatek zájmu a s blížícím se podzimem přidávající se špatná nálada a splín. S psychickou nepohodou bojuje vlivem různých faktorů řada z nás. Najít opětovnou rovnováhu a lepší náladu vám mohou pomoci dary přírody. Jedním z nich je moringa, superpotravina nabitá „veselými“ vitamíny. 

Moringa olejodárná, přezdívaná také jako jedlý strom, se k podpoře fyzického a psychického zdraví používá už po staletí. Je skvělým pomocníkem pro posílení obranyschopnosti a přirozeným zdrojem například vitamínu C, železa, hořčíku i draslíku, které přispívají k udržování normální psychické pohody. Má skvělé nutriční kvality a vysoký antioxidační, protizánětlivý, antidepresivní a ochranný efekt. „Ve východních kulturách byla používána jako prostředek k prevenci onemocnění, jako je diabetes, respirační a kardiovaskulární onemocnění, zažívací potíže, anémie, artritida a další. Je vynikajícím zdrojem vitamínu A, vitamínu C, železa, bílkovin, vlákniny, vápníku, hořčíku a draslíku,“ říká výživová poradkyně Ivana Bednářová Častvajová, garantka sekce Zdraví na Zoot.cz, kde například Moringu z Filipín najdete. 

Video se připravuje ...
Jaké potraviny vám zlepší náladu?VIDEO 

 

Co je moringa?

Jedná se o strom pocházející z Indie, ale roste i v Asii, Africe a Jižní Americe. Je několik druhů stromu moringa, ale nejznámější je Moringa olejodárná. Připomíná známý strom baobab, protože má také dužnatý kmen, který slouží jako zásobárna vody. Strom se zužitkuje celý včetně kořenů, neboť každá část je prospěšná. Proto tedy jedlý strom. Listy se dají jíst syrové, jako příloha či do salátů. Plody vypadající jako lusky se semínky jsou zdrojem oleje. V malém množství mohou kořeny moringy nahradit klasický křen. Větve stromu pak poslouží jako krmivo pro zvířata. A všechny tyto části obsahují velké množství zdraví prospěšných sloučenin. Má také extrémně nízký obsah tuků a neobsahuje žádný škodlivý cholesterol. Její použití sahá od zdraví a krásy až po prevenci a léčbu nemocí. Konzumuje se ve formě kapslí, prášku, oleje, můžete pít i moringové čaje.

Pomocník při léčbě poruchy nálady

Moringa je považována za velmi prospěšnou při léčbě deprese, úzkosti a únavy, neboť má antidepresivní účinky. Zavedením moringy do jídelníčku podpoříte své psychické zdraví, zejména pokud víte, že máte stresující práci, náročné životní období, či víte, že s přicházejícím podzimem vás přepadá splín. Měnící se počasí a úbytek denního světla může ztížit i běžné denní fungování.

Podzimní splín je naprosto přirozený. Funguje na něj nastavený režim a přijmutí faktu, že k danému ročnímu období patří, a doplnění vitamínů. „Ve stravě nebo na sluníčku důležitých vitamínů už moc nezískáte, ale imunitu na podzim podpořit musíte. Pravidelně jezte kvalitní vitamín C a D a přírodní přípravky, které vám doplní energii, výborná je matcha nebo moringa. Pokud vás chmurné nálady přece jen přepadávají, nenechte se vtáhnout do deprese a zkuste kvalitní přípravky CBD,“ doporučuje Častvajová a zároveň upozorňuje na fakt, abychom špatnou náladu či splín nezaměňovali s rozvojem depresí, které se zpočátku mohou tvářit podobně. „Deprese je na rozdíl od podzimního splínu dlouhodobější, obvykle přináší sebedestruktivní myšlenky, pocit zmaru, beznaděje a člověk postupně ztrácí zájem o vše, co má jinak velmi rád. Poměrně zřejmými ukazateli na depresi jsou navíc ztráta chuti k jídlu a zvýšená spavost i během dne,“ vysvětluje rozdíl odbornice.

Video se připravuje ...
Jak poznat depresi z počasí: Trápí více ženy, zahnat ji můžete vodou a světlemVIDEO 

Moringa má benefitů pro zdraví víc

Moringa prošla řadou výzkumů, mimo jiné i vedenými odborníky ze serveru Examine, kde výzkumnou analýzu vedl Kamal Patel a potvrzoval její pozitivní účinky. Například u extraktu z moringy  bylo prokázáno, že pomáhá při hojení ran a snižuje výskyt jizev, a v kosmetice se moringový olej používá při péči o kůži s pigmentací a vráskami. Moringa také může pomoci při snižování závažnosti některých astmatických záchvatů a chrání před zúžením průdušek. Bylo také prokázáno, že pomáhá s lepší funkcí plic a celkovým dýcháním. Pozitivní účinky má i při snižování krevního tlaku, neboť obsahuje isothiokyanát a niaziminin, sloučeniny, které pomáhají zabránit zesílení tepen, což způsobuje zvýšení krevního tlaku. Moringa také obsahuje vápník a fosfor, které pomáhají udržovat kosti zdravé a silné. Extrakt z moringy může spolu se svými protizánětlivými vlastnostmi pomoci při léčbě stavů, jako je artritida, a léčí poškozené kosti.

Pomocníkem je i pro ty, kteří se snaží zhubnout. Důkazy ukázaly, že extrakt z moringy může být účinný při snižování a kontrole přírůstku hmotnosti, neboť má vysoký obsah vitaminu B, který pomáhá při hladkém a efektivním trávení a může tělu pomoci při přeměně potravin na energii, na rozdíl od jejich ukládání jako tuku.

Avšak odborníci doporučují i přes tyto pozitivní účinky a minimum vedlejších účinků moringy, trpíte-li nějakým onemocněním a berete léky, konzultovat její dávkování a frekvenci užívání se svým lékařem.

Autor: Petra Kubalová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.