Nejlepší podzimní marmelády pro vaše zdraví: Zkuste šípek, bezinky i dýni | Moje zdraví

Nejlepší podzimní marmelády pro vaše zdraví: Zkuste šípek, bezinky i dýni

6. září 2021 • 06:00

Podzim je období hojnosti, kdy nám příroda nabízí pestré množství plodů a bylinek. Jak si s takovou nadílkou poradit? V dnešním článku pro vás má tři recepty na výborné podzimní marmelády naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Podzim je období hojnosti, kdy nám příroda nabízí pestré množství plodů a bylinek. Jak si s takovou nadílkou poradit? V dnešním článku pro vás má tři recepty na výborné podzimní marmelády naše bylinkářka Markéta Janďourková.

Zdravé podzimní recepty • Autor: istock.com

Šípková marmeláda

Nejenže je výborná a skvěle se hodí na slepování lineckého cukroví, ale také posílí vaše ledviny a játra.

Potřebujeme:

  • 1 kg zralých šípků
  • 150 g medu
  • podle chuti čerstvý strouhaný zázvor a strouhanou pomerančovou kůru

Postup:

Šípky omyjeme a odstraníme pecičky. Polovinu šípků vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly jen těsně pokryté, a 30 minut povaříme. Přecedíme, přidáme druhou polovinu šípků a rozemeleme či propasírujeme. Přidáme med, podle chuti zázvor a pomerančovou kůru a důkladně promícháme. Opět zahřejeme, horké naplníme do sklenic, uzavřeme a skladujeme v lednici.

Bezinkovo-mrkvová marmeláda

Obsahuje opravdu velké množství vitamínů, je tedy vhodná jako podzimní snídaně pomáhající nám s prevencí proti rýmě a nachlazení.

Potřebujeme:

  • 500 g zralých bezových bobulí
  • 500 g mrkve
  • 400 ml vody
  • cukr

Bezinky jsou účinným antioxidantem • Autor: Foto: scom, ara

Postup:

Bezové bobule vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a pět minut povaříme. Poté propasírujeme. Mrkev očistíme, v malém množství vody podusíme do měkka a rovněž propasírujeme. Obě hmoty důkladně promícháme a zvážíme. Odvážíme cukr (polovina hmotnosti bezinkovo-mrkvové směsi) a vmícháme do hmoty. Přivedeme k varu, ihned naplníme do sklenic, uzavřeme a otočíme na pět minut na víčko.

Dýňová marmeláda

Dýním právě začíná sezóna, proč ji nevyužít.

Potřebujeme:

  • 50 g dýně
  • 300 g ananasu
  • 250 ml bílého vína
  • 1 kg želírovacího cukru

Postup:

Dužinu dýně i ananasu nakrájíme na kostičky (pokud použijeme dýni Hokkaidó, nemusíme ji loupat – ostatní druhy ano). Vložíme do misky, zalijeme bílým vínem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs vlijeme do hrnce, vmícháme želírovací cukr, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se nepřestane tvořit pěna. Naplníme do předem připravených sklenic, uzavřeme a na pět minut postavíme na víčko.

Šípkový likér • Autor: Foto scom, ara

Autor: Markéta Janďourková, Marie Bezděková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.