Nejlepší podzimní marmelády pro vaše zdraví: Zkuste šípek, bezinky i dýni
Podzim je období hojnosti, kdy nám příroda nabízí pestré množství plodů a bylinek. Jak si s takovou nadílkou poradit? V dnešním článku pro vás má tři recepty na výborné podzimní marmelády naše bylinkářka Markéta Janďourková.
Podzim je období hojnosti, kdy nám příroda nabízí pestré množství plodů a bylinek. Jak si s takovou nadílkou poradit? V dnešním článku pro vás má tři recepty na výborné podzimní marmelády naše bylinkářka Markéta Janďourková.
Šípková marmeláda
Nejenže je výborná a skvěle se hodí na slepování lineckého cukroví, ale také posílí vaše ledviny a játra.
Potřebujeme:
- 1 kg zralých šípků
- 150 g medu
- podle chuti čerstvý strouhaný zázvor a strouhanou pomerančovou kůru
Postup:
Šípky omyjeme a odstraníme pecičky. Polovinu šípků vložíme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byly jen těsně pokryté, a 30 minut povaříme. Přecedíme, přidáme druhou polovinu šípků a rozemeleme či propasírujeme. Přidáme med, podle chuti zázvor a pomerančovou kůru a důkladně promícháme. Opět zahřejeme, horké naplníme do sklenic, uzavřeme a skladujeme v lednici.
Bezinkovo-mrkvová marmeláda
Obsahuje opravdu velké množství vitamínů, je tedy vhodná jako podzimní snídaně pomáhající nám s prevencí proti rýmě a nachlazení.
Potřebujeme:
- 500 g zralých bezových bobulí
- 500 g mrkve
- 400 ml vody
- cukr
Postup:
Bezové bobule vložíme do hrnce, zalijeme vodou, přivedeme k varu a pět minut povaříme. Poté propasírujeme. Mrkev očistíme, v malém množství vody podusíme do měkka a rovněž propasírujeme. Obě hmoty důkladně promícháme a zvážíme. Odvážíme cukr (polovina hmotnosti bezinkovo-mrkvové směsi) a vmícháme do hmoty. Přivedeme k varu, ihned naplníme do sklenic, uzavřeme a otočíme na pět minut na víčko.
Dýňová marmeláda
Dýním právě začíná sezóna, proč ji nevyužít.
Potřebujeme:
- 50 g dýně
- 300 g ananasu
- 250 ml bílého vína
- 1 kg želírovacího cukru
Postup:
Dužinu dýně i ananasu nakrájíme na kostičky (pokud použijeme dýni Hokkaidó, nemusíme ji loupat – ostatní druhy ano). Vložíme do misky, zalijeme bílým vínem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Směs vlijeme do hrnce, vmícháme želírovací cukr, přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud se nepřestane tvořit pěna. Naplníme do předem připravených sklenic, uzavřeme a na pět minut postavíme na víčko.