Odpolední spánek: Zlepšíte činnost mozku a dobijete baterky | Moje zdraví

Odpolední spánek zlepší činnost mozku. Kdy a na jak dlouho si dát šlofíka?

Odpolední spánek zlepší činnost mozku. Kdy a na jak dlouho si dát šlofíka?
Autor: archiv firem
14. listopadu 2019 • 12:00

Jsou dny, kdy má člověk se odpoledne na chvilku natáhnout. Obvykle za to může počasí, vydatný obědý nebo probdělá noc. Všichni ale také dobře víme, že se někdy po spánku probudíme svěží a jindy zase jako praštění palicí. Zdřímnutí během dne může naši energii i myšlení povzbudit, důležité ale je vědět, kdy a na jak dlouho si zdřímnout.

O tom, že odpolední spánek pomůže dohnat probdělou noc, není pochyb. Správně načasovaný "šlofík" má ale daleko větší benefity. Podle studie NASA dokáže takové čtyřicetiminutové zdřímnutí zvýšit pozornost o 100 %. Jiné studie zjistily, že 20 minut odpoledního spánku probere člověka lépe než jeden šálek kávy.

O tom, jak zabránit chronické únavě, čtěte ZDE.

Vědci z německé Saarland University zase dokázali ve studiích, že 45–60 minutový odpolední spánek umí až pětkrát zlepšit kognitivní funkce mozku. Tedy paměť, koncentraci, komunikaci, pozornost, rychlost myšlení i schopnost pochopení informace. A do třetice, studie Georgetownské univerzity zase zkoumala vliv denního spánku na kreativitu, která se díky odpočinku dokázala zvýšit. V neposlední řadě může mít ospolední spánek vliv i na zlepšení nálady. Otázkou ale zůstává: kdy a na jak dlouho?

Podle vědců existuje několik variant. Která bude optimální pro vás, záleží na vašich možnostech a také důvodech, co od odpoledního spánku očekáváte.

Probudit mozek nebo dobít baterky

Pokud se cítíte odpoledne unavení a potřebujete rychle dobít baterky, pak vám stačí zdřímnutí na 10 až 20 minut. Během této chvíle ani nestihnete usnout tvrdě, váš mozek si ale dostatečně odpočine, a vy se odpoledne můžete s novou vervou vrhnout na řešení pracovních úkolů nebo vyřizování pošty.

Pokud se cítíte vystresovaní nebo se musíte učit a máte trochu více času, pak si nařiďte budík na šedesát minut. Právě takto dlouhý odpolední spánek umí podle vědců zvýšit toleranci vůči stresu a zároveň zlepšit právě kognitivní funkce mozku zodpovědné za učení a paměť. Pokud si nemůžete dovolit hodinu, nezoufejte a zkuste i dvacetiminutový odpolední spánek. I malé množství spánku dokáže podle vědců mozek probudit a jeho činnost zlepšit.

Přehled nemocí, které se projevují nadměrnou únavou, najdete ZDEZDE.

Pokud jste zcela přetaženi a cítíte se vyčerpáni, věnujte odpolednímu spánku hodinu a půl. Devadesátiminutové pospání umožňuje projít jedním kompletním spánkovým cyklem, a vy tak vašemu tělu dopřejete restart. Odměnou vám bude nejen více energie, ale i čerstvý mozek.

Kdy si dopřát odpolední spánek

Ideální čas na zdřímnutí je po obědě: pro skřivany (kteří vstávají dříve) kolem jedné, pro sovy (vstávají později) kolem třetí odpoledne. Snažte se nechodit odpočívat později a vzbudit se nejpozději v půl čtvrté, jinak byste mohli mít večer potíže s usínáním. Pro většinu z nás ovšem čas nepředstavuje zásadní problém. Horší je to, že většina z nás nemá kde se přes den natáhnout.

Pokud ale náhodou patříte k těm šťastnějším, kteří mají k dispozici klidné a nerušené místo v práci nebo jsou přes den doma, možná se vám budou hodit i další tipy pro efektivnější odpolední spánek:

Zatáhněte závěsy, aby byla v místnosti co největší tma.

Udělejte si pohodlí, ideální je zachumlat se do teplé deky.

Pokud neusínáte, nestresujte se. I odpočinek bez spánku vás posílí.

Dejte si kávu

A pokud se po dvaceti minutách odpoledního spánku chcete probudit svěží, dejte si před spaním kávu. Opravdu! Jak uvádí spánkový expert Michael Breus, pokud vypijete šálek kofeinového nápoje a jdete si hned lehnout a odpočívat, kofein začne působit až za nějakou dobu. Tu využijete k odpočinku a pak se probudíte parádně nastartovaní. Po této dvojkombinaci „jste v čilém stavu zaručeně čtyři hodiny,“ ubezpečuje Breus.

Pravidelný odpočinek během dne má nejen vliv na aktuální stav. Dlouhodobě umí snižovat hladinu stresu a také snižovat riziko obezity, srdečních příhod nebo mrtvice. To už stojí za to, abychom si v práci nějakou odpočinkovou místnost našli, že?

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.