Muže ohrožuje ztráta paměti víc než ženy. Začíná to po šedesátce! | Moje zdraví

Muže ohrožuje ztráta paměti víc než ženy. Začíná to po šedesátce!

Muže ohrožuje ztráta paměti víc než ženy. Začíná to po šedesátce!
Autor: istock.com
31. srpna 2023 • 06:00

Zatímco o příznacích klimakteria čili snížené produkce ženských pohlavních hormonů se mluví často, o tom, co se děje v mužském těle, toho lidé zase tak moc nevědí. Úbytek svalové hmoty, snížení celkové tělesné i mentální výkonnosti, řídnutí kostí a samozřejmě také problémy při sexu se přitom týkají mnoha z nich. A nejen to – muži mívají i větší problémy s pamětí.

Prodloužit mládí, oddálit stárnutí či zvrátit nebo alespoň zastavit jeho projevy by chtěl každý. Jednou z možností jsou přírodní preparáty, které mohou pomoct alespoň s některými příznaky. Jedním z nich jsou změny kognitivních schopností, jež jsou při poklesu pohlavních hormonů poměrně časté. V důsledku hormonálních výkyvů se muži s přibývajícím věkem potýkají se zhoršenou koncentrací a ztrátou paměti.

Video se připravuje ...
Alzheimerova chorobaVIDEO 

Zhoršené soustředění

Jak vysvětluje sexuolog Pavel Turčan, četné výzkumy ukazují, že muži mají oproti ženám vyšší pravděpodobnost výskytu zmíněných poruch. Obecně se u nich v dřívějším věku než u žen projevují ztráta paměti a zhoršené soustředění. Stojí za tím klesající hladina testosteronu. Přestože se tyto projevy vyskytují převážně po 65. roce života, u některých mužů lze první příznaky pozorovat již po třicátých narozeninách.

Proč k tomu dochází? Vysvětlení není úplně snadné. U mladých mužů je hladina testosteronu regulována zejména pomocí hormonu kortizolu. Tento takzvaný stresový hormon má na starosti především funkci neurotransmiterů – jde o látky, které slouží k přenášení vzruchů, tedy ke komunikaci v mozku.

V období andropauzy však hladina testosteronu výrazně klesá a kortizol již nemůže míru testosteronu účinně regulovat. Výsledkem toho je stav, kdy funkce neurotransmiterů začíná selhávat, což způsobuje krátkodobé výpadky paměti. Zhoršení soustředění a paměti se tak může projevit již v raných stadiích andropauzy, kdy se produkce testosteronu začíná přirozeně snižovat.

Frustrující změny

Ztráta paměti je omezující i frustrující a přímo ovlivňuje všechny další aspekty života. „Muži se však těmto příznakům andropauzy nemusí podvolit bez boje. Díky úpravě životního stylu lze hladinu hormonů stabilizovat a projevy mužského přechodu zmírnit,“ vysvětluje Turčan.

Základem je zdravý jídelníček, který je možné podpořit i užíváním kvalitních doplňků stravy. Důležité jsou dostatek pohybu, ideálně chůze, jízda na kole či plavání, a především následně patřičný odpočinek, hlavně dostatečně dlouhý a kvalitní spánek, protože testosteron se v těle tvoří zejména v nejhlubší fázi spánku.

V neposlední řadě je třeba odbourat stres, který dlouhodobě narušuje hladinu hormonů v těle. „Právě muži v permanentním a dlouhodobém stresu, jimž mozek takzvaně pracuje i v noci, jsou v tomto směru rizikovou skupinou. Je nutné taktéž podotknout, že jedním z projevů nedostatku testosteronu může být nespavost či poruchy spánku,“ říká sexuolog. Nedostatečný a nekvalitní spánek zároveň způsobuje nízkou produkci testosteronu. Muži se tak ocitají v začarovaném kruhu, z něhož se někdy těžko hledá cesta ven.

Pozor na cévy

Změny v soustředění a paměti nejsou ale jediným faktorem, který andropauza ovlivňuje, muži by si měli dát pozor také na své cévy. S poklesem hormonů se totiž zvyšuje riziko mozkové mrtvice. „S mužským přechodem je spojena řada příznaků velmi podobných symptomům přechodu ženského. Mezi ty závažnější patří vedle obávaného řídnutí kostí i vyšší riziko hypertenze, zvýšená hladina cholesterolu a nepříznivé kardiovaskulární změny. Toto všechno jsou pro vznik cévní mozkové příhody velmi rizikové faktory,“ popisuje Turčan.

Kvůli odlivu energie, jenž se s andropauzou též často pojí, mohou navíc muži začít přibývat na váze. Obezita se přitom pojí právě se zvýšeným rizikem mrtvice, ale i kardiovaskulárních chorob. Proto je tak důležité nezapomenout na zdravý pohyb.

Autor: Marie Chmelíková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.