5 mýtů o plavání: Opravdu pomáhá na bolest zad? A proč dětem škodí kruhy a křidýlka? | Moje zdraví

5 mýtů o plavání: Opravdu pomáhá na bolest zad? A proč dětem škodí kruhy a křidýlka?

  • 5 mýtů o plavání: Opravdu pomáhá na bolest zad? A proč dětem škodí kruhy a křidýlka?
    Plavání pod vodou je lepší s brýlemi • Autor: iStock.com
    27. srpna 2018 • 06:00

    Plavání je sport, který je je prospěšný pro celé tělo. Ano! Je to pravda, Ale platí jen v případě, že plavete opravdu správně. Pokud plavete legendárním stylem “paní radová”, tělu spíše škodí. Jaké další chyby nedělat? Přečtěte si, jaké mýty jsou s plaváním spojené.

  • Plavání je skvělé na záda

    Jedním ze způsobů, jak se naučit správně plavat, jsou skupinové plavecké kurzy • Autor: iStock.com

    Určitě už jste slyšeli, že plavání prospívá páteři. Ano, při plavání se skutečně můžete dobře protáhnout, ale fyzioterapeuti vědí, že u rekreačních plavců je to spíše naopak. Navíc chyby, které škodí páteři, mají lidé zažité už odmala a dnešní děti v nich pokračují.

    Mezi nejčastější problémy patří špatné dýchání a zakloněná šíje nad vodní hladinou. Přitom dobře provedený styl prsa začíná výdechem do vody, následuje lehké splývání s uvolněním zádových svalů s protažením páteře od šíje po bedra a končí nádechem nad hladinou. Ruce a nohy pracují synchronně, nedochází k přetížení ramen, které celé tělo táhnou, jako je tomu v kraulu.

    “Při stylu kraul je důležité mít páteř rovně a při nádechu pod rukou rotovat hlavu střídavě na obě strany, například každé třetí tempo – při mrskání hlavou doprava doleva nad hladinou trpí kromě krční páteře nejvíc ramena a šíjové svaly,“ popisuje vedoucí fyzioterapeutka pražské FYZIOkliniky Iva Bílková.

  • Plavání je skvělé na protažení

    Kraul neboli freestyle klade velké požadavky na koordinaci rukou a nohou • Autor: iStock.com

    Ano, ale pokud neplavete již zmíněným stylem “paní radová”. “Vytrčená hlava nad hladinu a zlomená záda při rekreačním plavání ubližují páteři. Proto cítí-li lidé určité bolesti svalového aparátu, lze jim rekreační plavání doporučit pouze v případě, že dodrží správný plavecký styl. Tvrzení, že je obecně rekreační plavání skvělé na protažení, u nich může být velký omyl,“ upozornila Iva Bílková.

    Ideálním stylem pro narovnání páteře je znak, ovšem za předpokladu, že plavec zvládá orientaci v prostoru a nemusí se neustále dívat, kam plave, protože při neustálém napřimování hlavy a kontrole směru jen vyvíjí další nápor na zaťaté šíjové svaly a pozitiva narovnané páteře jsou rázem pryč.

  • Koukat pod vodou je nezdravé

    Trpí při plavání oči? • Autor: iStock.com

    Tak to je nesmysl, který asi vznikl z toho, že rodiče nechtěli, aby jejich děti měly po celodenním koupání červené oči. “Pokud není voda znečištěná, jsou na chvíli otevřené oči ve vodě přirozené a ničemu to nevadí. Nebezpečí představují zejména bakterie, ale v takové vodě není dobré plavat vůbec, natož otevírat oči. Dokonce i v moři jsou na chvíli otevřené oči v pořádku, pokud to tedy nezkoušíte v hustém a extrémně slaném Mrtvém moři, delší styk se slanou vodou už je pro oči nepříjemný,“ vyvrací další z mýtů Pavel Stodůlka, primář sítě očních klinik Gemini.

    Zdravé oči snášejí vodu bez problémů. Ovšem kdo má oči jakkoli podrážděné, třeba alergií, sennou rýmou nebo chronickou oční nemocí, měl by je důsledně chránit proti jakýmkoli podnětům a ve vodě používat plavecké či potápěčské brýle. Ty jsou podle primáře Stodůlky důležitým doplňkem také pro pravidelné a vytrvalostní plavce.

  • Plavání pomůže od bolesti svalů

    Plavání je zdravé i pro malé děti • Autor: iStock.com

    Pokud jste si po náročné túře chtěli ulevit v bazénu, tak pozor. Pomůže vám jedině voda teplá, ideálně pak vířivka nebo termální koupel. Lidé se svalovými problémy by se měli vyvarovat koupání v chladné vodě, v níž svaly tuhnou ještě víc. „Ač je teplota vody v bazénu 27 až 29 stupňů pocitově v pořádku, pro naše svaly je stále nízká a na člověka trpícího bolestmi beder nepůsobí dobře. V takové vodě spíš svaly v oblasti bederní páteře a pánve ztuhnou, i když je jeho páteř při plavání v horizontále. V tom se pozitivní vliv plavání na svalový aparát trochu přeceňuje,“ míní fyzioterapeutka Iva Bílková.

  • Děti se naučí plavat s kruhem či křidélky

    Pokročilí plavci zvládají složitější styly • Autor: iStock.com

    Pomůcky používané ve výuce plavání dětí po desetiletí jsou zgruntu špatné. „Malé děti se stále učí plavat s kruhem nebo rukávky, které brání přirozenému pohybu paží, a dítě si tak fixuje nesprávný plavecký styl. Vhodnější pomůckou je plavecký pás, který se uváže kolem pasu dítěte. Lze z něj postupně odebírat jednotlivé plováčky, dokud se dítě nenaučí bezpečně ve vodě pohybovat samo. Pás podpírá hrudník dítěte a poskytuje mu větší stabilitu a volnost paží. Plave-li dítě s rukávky, ty jeho trup táhnou dolů, naopak s pásem dítě plave s napřímenou páteří,“ vysvětlila Iva Bílková.

    Pokud tedy dítě necháte ve vodě bez pomůcek – samozřejmě v případě, že v bazénu stačí a vy ho hlídáte, uděláte mu nejlepší službu. Dítě se postupně naučí plavat pod vodou a to je ten nejlepší způsob, jak si osvojit správný návyk: nevystrkovat zakloněnou hlavu a neškodit krční páteři.

     

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.