Zapomínáte a bojíte se předčasné demence? Spíše jste ve stresu! | Moje zdraví

Zapomínáte a bojíte se předčasné demence? Spíše jste ve stresu!

Zapomínáte a bojíte se předčasné demence? Spíše jste ve stresu!
Autor: iStock.com
29. ledna 2019 • 06:00

Bez upomínek v mobilu byste zapomněli i na to, že máte jít na oběd se svojí nejlepší kamarádkou, pětkrát denně hledáte mobil? Za boha si nemůžete zapamatovat jméno nové kolegyně z práce a minulý týden jste zapomněli odvézt dítě na skauta? Máte obavy z počínající demence? Spíše máte problémy se stresem.

Při stresu mozek vytěsní méně důležité věci, a tak se může stát, že PIN vaší platební karty nebude považovat za tak důležitý jako poradu s šéfem oddělení. Vás možná ve chvíli, kdy vaše karta bude mizet v bankomatu, napadne, že vás postihla předčasně stařecká demence, nebo dokonce jedna z raných forem Alzheimerovy choroby. Nemusíte se bát. Obávané výpadky paměti častěji než se závažným onemocněním souvisí s přepracovaností.

Mozek je naprogramován k tomu, aby zajistil naše přežití v případě ohrožení života. Aby toto své základní poslání mohl beze zbytku splnit, nesmí být přehlcen informacemi,” potvrzuje Dana Steinová, předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging.

 

Pouhá zapomnětlivost opravdu nemusí znamenat počátek nějaké vážné choroby, neznamená většinou ani úbytek duševních schopností v souvislosti s přibývajícím věkem. Jak poznáte, že už máte problémy?

Stres, nebo nemoc?

Určitě není třeba za nemocnou považovat manažerku, která si od své sekretářky nechává připomínat narozeniny své maminky. Stejně si asi nikdo nebude o řediteli podniku myslet, že má Alzheimerovu chorobu, když potřebuje asistentku, aby mu připomněla nejen termín obchodního jednání, ale i účastníky, se kterými se sejde. I když by se mohlo zdát, že vysoce angažovaný, pracovitý a jistě nadprůměrně inteligentní člověk by takovou věc měl zvládnout sám, není to vzhledem k jeho povinnostem možné.

Stres určitě paměti škodí, ale neznamená to, že ji přímo poškozuje. Zátěžové situace však mohou vést k roztržitosti a poruše soustředěnosti, kterou lze zvládnou jistou disciplinovaností nebo prostě pomůckami, jako jsou právě upomínky na mobilu. Paměť také poškozuje nedostatek spánku, který jde ruku v ruce se stresem. Pokud špatně spíte, stále zapomínáte, možná se musíte naučit relaxovat a odpočívat.

Co by vás mělo varovat?

Za „normální“ lze považovat, když si lidé stěžují na funkčnost své paměti, přiznají chybu, že něco zapomněli. Prvním znakem toho, že už něco není v pořádku, je situace, kdy někoho přesvědčujete, že určitou věc zapomněl, a on to neuzná a tvrdí, že to není pravda. Pokud se to stane častěji a vy víte, že dotyčný není jen chorobný lhář, měli byste mu poradit návštěvu odborníka. Na sobě to ale obvykle nepoznáte.

A co dělat, abychom mozek nenechali jen tak zestárnout? Není to jenom o tom, zda ho budeme trénovat nebo mu dáme prostor si odpočinout, je přesvědčený neurolog prof. MUDr. Pavel Kalvach, CSc.: „Snažme se zpomalit stárnutí mozku činnostmi, které brzdí rozvoj jeho aterosklerózy a zajišťují dobrou výkonnost krevního oběhu. Pomáhá sportovat, předcházet obezitě, včas si léčit cukrovku i případné vysoké hladiny krevních tuků a vést aktivní život.“

Do posilovny paměti včas

Trénovat však je třeba nejen svaly, ale i paměť. A s jejím pravidelným procvičováním je dobré začít co nejdřív: „Mozek má totiž celou řadu omezení ve svém výkonu,“ vysvětluje Ing. Dana Steinová, předsedkyně České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging. Kromě toho, že nedůležité věci odsouvá na vedlejší kolej, pokud musí “bojovat o přežití”, je také vybaven velmi malou kapacitou krátkodobé paměti, která je pro úspěšné zpracování informací zcela zásadní. “Vývoj mozku je ukončen zhruba kolem 25. roku života a od té doby se jeho funkčnost začíná zhoršovat. Mozek zkrátka často potřebuje naši asistenci,” vysvětluje Dana Steinová.

Za cvičení paměti se podle ní dá považovat hlasité čtení, sčítání, odčítání, sudoku a křížovky. Pokud však jde do tuhého a potřebujete si zapamatovat informace v určitém pořadí, telefonní čísla či delší číselné řady, nebo dokonce seznamy na přeskáčku, už potřebujete znát základní mnemotechnické pomůcky. “Vřele doporučuji se zapsat do kurzů trénování paměti, trenéři České společnosti pro trénování paměti a mozkový jogging pořádají kurzy po celé republice a zájemci je najdou na www.trenovanipameti.cz pod heslem Kurzy pro veřejnost,“ radí.

Autor: Alžběta Javorková
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.