Andropauza: Projevy mužského přechodu a co s nimi? | Moje zdraví

Andropauza

Jako andropauza se označuje období, kdy u mužů nastává pokles hladiny testosteronu. Zpravidla k takzvanému mužskému přechodu dochází kolem 50. roku života, přijít ale může dříve i později. Jaké jsou příznaky andropauzy, jak se s ní vyrovnat a existuje podpůrná léčba?

Co je to andropauza?

Andropauza, také nazývaná mužský přechod, je přirozený proces stárnutí u mužů, při kterém dochází ke snižování hladiny testosteronu v těle. Tento proces může vést k různým fyziologickým a psychologickým změnám, jako je úbytek svalové hmoty, únavnost, poruchy spánku, snížená sexuální touha a deprese. Andropauza obvykle nastává kolem 50. roku života.

Příznaky andropauzy

  • změny nálad
  • únava a podrážděnost
  • návaly horka
  • zhoršení paměni
  • poruchy erekce
  • úbytek kostní hmoty

Andropauza se projevuje jednak v rovině  psychické, a to zejména změnou nálad, větší únavou, podrážděností a celkovým poklesem energie. Podobně jako u žen mívají muži návaly horka, špatně spí a přidávají se potíže, jako jsou zhoršení paměti či potíže s klouby a vazy. V oblasti sexu se kromě snížení chuti na sex projevují také problémy s erekcí. Hormonální změny mají také podobný vliv jako u žen, zvyšuje se hladina tuku a s ní riziko nemocí srdce a cév. Ubývá kostní hmota.

Léčba andropauzy

Většina mužů problém neřeší i protože na rozdíl od žen nemají svého “gynekologa”, proto je třeba začít u svého praktického lékaře, který rozhodne o dalším postupu. Stejně jako u žen se potíže s andropauzou mohou řešit (po laboratorním zjištění hladiny hormonů) hormonální substituční terapií. Ta ale není vhodná pro každého, nemají ji užívat pacienti s rizikem nádorových onemocněním a není vhodná ani při nemocech cév či diabetu. Vždy by měla jít ruku v ruce se změnou životního stylu.

Léky

Hormonální substituční terapie, která upraví klesající hladinu testosteronu.

Prevence

Stejně jako u žen v klimakteriu i mužům pomáhá zdravý životný styl, omezení tuku ve stravě, dostatek vitamínů a vlákniny zejména v podobě zeleniny a pohyb.

Kdy vyhledat lékaře

Pokud vám potíže s klesající hladinou testosteronu výrazně mění kvalitu vašeho života.


Autor: miv, redakce Moje zdraví
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.