Kolik stojí operace křečových žil | Moje zdraví

Operace křečových žil: Jaká je pro vás nejvhodnější?

Operace křečových žil: Jaká je pro vás nejvhodnější?
Po laserové operaci můžete mít nohy hladké jako dřív • Autor: iStock
17. května 2023 • 14:00

Křečové žíly neboli varixy trápí každého čtvrtého Čecha. Můžou za to genetika, životní styl, prodělaná těhotenství i nadváha. A není to jen kosmetický problém, pokud do křečových žil vstoupí zánět nebo trombóza, může jít až o život ohrožující onemocnění. Jak můžete křečové žíly odstranit?

Konzervativní léčba je vhodná při lehčí formě varixů. Pokud je onemocnění ve vyšším stupni, je nutné přistoupit k chirurgické léčbě. Při tomto typu léčby se postižená žíla odstraní. "Pokud se tak stane, organismus si následně vytvoří nové cesty k odtoku krve v zachovaném žilním krevním řečišti,“ říká MUDr. Robert Vlachovský z brněnského Centra žilní chirurgie VASCUMED.

Video se připravuje ...
Křečové žíly VIDEO 

K léčbě drobných mikrovarixů a žil o průměru větším než 1–3 milimetry je možné použít sklerotizaci. „Podstatou této metody je aplikace sklerotizačního přípravku přímo do postižené žíly. Aplikovat se takto dá speciální tekutina nebo pěna. Sklerotizační přípravek žílu zevnitř nenávratně naruší a tělo ji pak samo odbourá. K dosažení optimálního výsledku je většinou nutné sklerotizaci opakovat v několika sezeních. Součástí terapie je i nošení kompresivních punčoch nebo bandáže. Výkon se provádí ambulantně a pacienta příliš nezatíží ani neomezí v běžných aktivitách,“ popisuje lékař. Tento výkon není hrazen ze zdravotního pojištění, přímá platba od pacienta se pohybuje v řádech stovek korun.

Chcete vědět více o kosmetickém odstranění drobných žilek? Čtěte ZDE.

Odstranění žil laserem

Mezi chirurgické metody léčby varixů patří i termální metody. Jak název napovídá, v hlavní roli je v těchto případech teplo aplikované zevnitř na postiženou část žíly. „Mezi termální metody patří odstranění žil laserem, radiofrekvencí či párou. Mechanismus tepelného poškození spočívá v nepřímém zahřátí žilní stěny bublinkami páry a v kontaktu mezi hrotem laserového vlákna s vlastní stěnou, což vyústí v uzávěr žíly. Takto zneprůchodněná žíla je ponechána na místě a organismus ji opět vstřebá,“ vysvětluje MUDr. Vlachovský.

Tato metoda je pro pacienta příjemnější zejména proto, že umožňuje rychlejší rekonvalescenci než odstranění běžnými chirurgickými metodami. Pacient je fit většinou do 1 až 2 týdnů, co je mnohem kratší doba než po klasické operaci. „I tyto výkony se provádějí ambulantně, pouze s lokálním znecitlivěním,“ dodává lékař. Termální metody nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a ceny se obvykle pohybují mezi 15 a 30 tisíci korun, podle zdravotnického zařízení.

Klasická operace křečových žil

Pacienti mají na výběr nejrůznější metody – od tradičního chirurgického přístupu, po moderní tepelné i netepelné metody. Metoda strippingu a exstirpace varixů je však nadále dominantní metodou výkonu na křečových žílách v našich nemocnicích. „Tato metoda, známá ve své původní podobě více než jedno století, spočívá ve ,vytržení‘ celého nefunkčního úseku povrchového žilního kmene velké či malé skryté žíly, nejčastěji v úseku od třísla do podkolení, respektive od podkolení do poloviny bérce,“ vysvětluje MUDr. Vlachovský.

Nevýhodou metody je vyšší pooperační bolestivost, vznik krevních podlitin a rekonvalescence trvající zpravidla 3–5 týdnů. „Tento výkon většinou vyžaduje pracovní neschopnost. Oproti předešlým metodám léčby je však plně hrazen ze zdravotního pojištění,“ podotýká chirurg. K novějším netepelným metodám patří i léčba za použití biologického lepidla či mechanicko-chemická ablace. U těchto metod se ještě čeká na dlouhodobější výsledky, nicméně jejich hlavní výhody opět představuje možnost ambulantního provedení a kratší rekonvalescence.

Článek vyšel v původním znění v tištěném magazínu Moje zdraví.

Autor: redakce Moje zdraví, Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.