Na dostatek pití nezapomínejte ani v klimatizované kanceláři | Moje zdraví

Na dostatek pití nezapomínejte ani v klimatizované kanceláři

Na dostatek pití nezapomínejte ani v klimatizované kanceláři
Autor: iStock.com
4. srpna 2020 • 06:00

Průměrný člověk stráví v práci asi 90 000 hodin svého života. Nejen proto je naše pracovní prostředí velmi důležité. Jedním z nejčastějších problémů, kterým člověk nevěnuje pozornost, je dostatečná hydratace. V kancelářích je paradoxně podceňována více, než u lidí s fyzicky namáhavou prací. Proč lidé v kancelářích nepijí dostatečně a co to znamená pro jejich zdraví?

Víte, co udělá většina lidí pracujících v kanceláři, kdy se cítí unaveni a otupěle? Jdou si uvařit další šálek kávy nebo čaje. A není vyloučeno, že to s jejich energií nic moc neudělá. Často by jim mnohem lépe posoužila sklenice vody. Za jejich únavou totiž mnohdy stojí nedostatek tekutin, které v práci vypijí. A čaj nebo káva naopak tělo ještě více odvodní. Výsledek? Ještě větší únava a pocit otupělosti.

Tichý potížista

Každý z nás ví, že denně by měl přijmout litr a půl až dva litry tekutin, v horkých dnech i více. Kdo z nás má ale v kanceláři na stole lahev s vodou nebo každou hodinu si jde natočit sklenici do kuchyňky? Přitom nedostatek tekutin ovlivňuje nejen naše trávení, vyplavování toxinů, ale i koncentraci a výkonnost mozku.

Problém je v tom, že nedostatek tekutin se v našem těle projevuje nenápadně. Pokud špatně sedíte, začnou vás bolet záda a vy se protáhnete. Pokud se dlouho díváte na obrazovku, začnou vás pálit oči a vy je necháte odpočinout. Pokud máte nedostatek tekutin, nemusí se to projevit jen žízní. Spíše vás začne bolet hlava, budete se cítit unavení nebo hladoví. Nedostatek tekutin se projevuje i nesoustředěností, podrážděním a sníženou výkonností, což potvrzují i četné studie

Svůj podíl má i klimatizace. „Suchý klimatizovaný vzduch může způsobovat i dehydrataci, která je také vyvolávajícím faktorem bolesti hlavy,“ vysvětluje primář neurologického oddělení Nemocnice Na Homolce MUDr. Miroslav Kalina. Chladný suchý vzduch navíc snižuje pocit, že se člověk potí. O to víc by měl myslet na to, že nedostatek tekutin se nejspíš pocitem žízně neohlásí.

Jak a co v kanceláři pít

Pijte průběžně

Pijte po menších dávkách. Pokud budete pít naráz větší množství vody, může se vám nafouknout břicho a to není nijak příjemný pocit.

Dejte si na stůl lahev

Mějte pití na očích. Natočte si ráno vodu do lahvičky a dejte si ji na stůl.

Voda je základ

Základem pitného režimu by měla být přírodní pramenitá voda. Můžete ji ochutit citronem, okurkou, melounem, bylinkami (například meduňkou, mátou nebo levandulí) nebo ovocnou šťávou. Pokud doplňujete přírodní minerální vody, měli byste vybírat spíše středně a mírně mineralizované. 

Vyhýbejte se syceným nápojům, které většinou žaludek zaplní plynem. Vyhýbejte se sladkým limonádám, nejenže žízeň nezaženou, obsahují ale nadměrné množství cukru.

Jak poznat, že mám dost tekutin

Dobrým pomocníkem vám může být barva moči, která by měla být velmi světlá (tmavá, koncentrovaná moč poukazuje na nedostatečný pitný režim).

Takže až vás v práci začne bolet hlava, přepadne vás hlad nebo pocit, že vám to nemyslí, sáhněte nejdřív po sklenici vody. Nebo po dvou. Uvidíte, že ve většině případů se váš problém vyřeší.

Autor: Pavla Skurovcová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.