Málo pijete? Likvidujete si páteř i klouby. Jakých 10 problémů vám podle odbornice hrozí? | Moje zdraví

Málo pijete? Likvidujete si páteř i klouby. Jakých 10 problémů vám podle odbornice hrozí?

Málo pijete? Likvidujete si páteř i klouby. Jakých 10 problémů vám podle odbornice hrozí?
Čistá voda nebo přírodní minerálky prospějí tělu nejlépe • Autor: istock.cz
9. listopadu 2023 • 05:00

Říká se, že bez vody člověk může být tři dny. Její nedostatek způsobuje různé potíže počínaje bolestí hlavy. Víte ale, že vliv má třeba i na zdraví páteře a kloubů? 

Voda z těla odvádí škodlivé látky, ale zároveň po těle rozvádí ty užitečné. Bez vody se nemůžete hýbat, ale ani myslet. Voda se neukládá do zásoby, proto pokud chcete, aby váš organismus dobře fungoval, musíte opravdu každý den dostatečně pít. Nejlepší jsou obyčejná voda nebo přírodní minerálky, které dodají tělu navíc i důležité minerální látky a zabrání dehydrataci.

Víte, jak poznáte dehydrataci? Podívejte se na video: 

Video se připravuje ...
Jak poznáte dehydrataci? Tekutiny je nutné doplnit včasVIDEO 

"Zdravé tělo člověka funguje jako dobře promazaný strojek hodinek. A stejně, jako je pro protáčení ozubených koleček tolik potřebný olej, je pro naše tělo velmi důležitá voda. Bez ní by prostě nefungovalo tak, jak má. Vodu obsahuje z 80 procent krev, ze 75 procent mozek a svaly a z 20 procent i kosti. Celkový obsah vody v těle zdravého člověka se pohybuje mezi 50 a 60 procenty tělesné hmotnosti," říká RNDr. Michaela Bebová, biochemička a odbornice na metabolismus a chemické procesy v těle AquaLife Institutu.

Podle odbornice je následujících 10 procesů zásadně ovlivněno nedostatkem vody:

1. Bez vody nefunguje mozek

Voda má zásadní význam pro myšlení, náladu a koncentraci dospělých i dětí. Podstatnou roli hraje také v prevenci deprese nebo úzkosti. Je potřebná pro efektivní tvorbu hormonů a neurotransmiterů včetně serotoninu – hormonu, který ovlivňuje náladu. Nízké hladiny serotoninu jsou spojovány s depresí. Už mírná, ale dlouhodobá dehydratace může vést k depresím.

2. Snižuje stres a únavu

Voda pomáhá snižovat únavu. I mírná dehydratace negativně ovlivňuje náladu a schopnost koncentrace. Voda pomáhá také předcházet stresu. Rovnice je totiž následující: stres způsobuje dehydrataci těla a dehydratace způsobuje tělu stres. Vyšší hladiny stresového hormonu kortizolu mohou způsobit nižší než potřebnou hladinu minerálních látek. Z toho důvodu je pití minerálních vod doslova prevencí v začarovaném stresovém kruhu.

3. Rozvádí živiny a bojuje s infekcí

Voda je hlavní složkou krve, která spojuje všechny orgány a tkáně v těle. Rozvádí kyslík, živiny a látky vstřebané v trávicí soustavě, odpadní produkty nebo hormony.

Je ale také hlavní složkou lymfy, která proudí v lymfatickém systému. Pomáhá tělu vypořádávat se s infekčními onemocněními – filtruje a odvádí z těla odpadní látky. Lymfa s nedostatkem vody je hustá, a to znamená, že cirkuluje pomaleji, a celý systém tak pracuje nedokonale.

4. Zlepšuje trávení, vyměšování i hubnutí

Voda také pomáhá při hubnutí. Mimo jiné tělo potřebuje vodu nejprve ohřát na tělesnou teplotu, což vykonává za spotřeby energie.

Je také součástí slin, střevních šťáv, pankreatické šťávy a žluči čili všech tekutin nezbytných pro správné trávení sacharidů, bílkovin a tuků, z kterých tělo získává energii a stavební materiál. Je ale také nedílnou součástí stolice a její dostatečný příjem je prevencí zácpy.

5. Odvádí škodliviny z těla

Určitě jste zažili situaci, kdy se o vás pokoušel zánět močového měchýře a vy jste ho zastavili tím, že jste pili větší množství tekutin. Je to správná strategie, voda je totiž hlavní složkou moči, prostřednictvím které jsou z těla odváděny odpadní a toxické látky. Pravidelné odvádění těchto látek z těla je důležité pro správnou detoxikaci organismu.

Škodliviny se z těla dostávají také potem, kterého je voda hlavní složkou. Jeho funkcí je ochlazovat tělo a bránit životu nebezpečnému přehřátí. Protože tělo ztrácí s potem i důležité minerální látky, součástí každodenního pitného režimu by měly být i minerálky, které doplňují tělu hořčík, vápník, draslík, případně i další minerály.

6. Chrání klouby a páteř

Voda je také součástí synoviální tekutiny, která snižuje tření styčných ploch kloubů a chrupavek, a chrání je tak před opotřebováním. Stejně tak ji obsahují meziobratlové ploténky, které fungují jako tlumivé polštářky mezi dvěma obratli, a chrání je tak před opotřebováním.

7. Zpomaluje stárnutí

Správný pitný režim je přímo spojen se zlepšením projevů stárnutí, při kterém dochází k postupnému „vysychání“ těla. Pomáhá ozdravit kůži. Zdravá a hydratovaná pokožka je vypnutá a hladká, zatímco při nedostatku vody v organismu je křehká a má oslabenou svou bariérovou funkci.

8. Zabraňuje infarktu a mozkové mrtvici

Voda udržuje správnou hustotu krve a dostatečná hydratace je prevencí vzniku krevních sraženin i samotného infarktu či mozkové mrtvice.

9. Mírní bolest hlavy

Zejména někteří lidé jsou velice citliví na nedostatek vody, protože jim velmi rychle způsobuje bolest hlavy. Správný pitný režim, který má být hlavně pravidelný, pomáhá předcházet slabosti, bolestem hlavy nebo křečím svalů.

10. Vyrovnává následky menopauzy

Návaly, vedro, pocení. Strašáky žen v menopauze. Vzhledem k tomu, že tělo v tomto období ztrácí opravdu hodně tekutin, je nutné posílit pitný režim. To pomůže v prevenci únavy, bolestí hlavy a poruch koncentrace.

 

Autor: Markéta Grosmanová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.