Jak poznat dehydrataci: Příznaky, na které byste neměli zapomínat. Barva moči nestačí | Moje zdraví

Jak poznat dehydrataci: Příznaky, na které byste neměli zapomínat. Barva moči nestačí

Jak poznat dehydrataci: Příznaky, na které byste neměli zapomínat. Barva moči nestačí
... • Autor: iStock.com
3. června 2023 • 06:00

Možná se vám zdá tento problém jako něco, co vůbec nemusíte řešit. Dehydratace je však jakousi epidemií současné doby. Děti ani dospělí z valné většiny nepijí, jak je potřeba, aby jejich tělo bylo zdravé. Problém dehydratace tkví především v tom, že nás nijak zvlášť neohrožuje – laicky řečeno s ní můžete poměrně dlouho přežívat. Dlouhodobá dehydratace však přesto nese jistá rizika. Jsou jimi ztráta svalové síly nebo aerobních a anaerobních schopností, ty se s nedostatkem tekutin snižují.

Jak se dehydratace projevuje?

Barva moči

Tím nejviditelnějším a asi i nejtypičtějším příznakem, jak poznáte, že nepijete, jak máte, je barva moči. Ta by v optimálním případě měla být světlá a ne příliš žlutá. Pokud je barva moči tmavá, je třeba tekutiny co nejrychleji doplnit.

Video se připravuje ...
Jak poznáte dehydrataci? Tekutiny je nutné doplnit včasVIDEO 

Únava

Únava je častým symptomem nedostatku tekutin. Problém ale spočívá v tom, že hodně lidí únavu přisuzuje hladu, a tak místo toho, aby se napili a doplnili potřebné tekutiny, sáhnou po jídle. Na vodu pak úplně s pocitem plného žaludku zapomenou. Pokud se u vás náhle objeví únava a vyčerpanost, zkuste nejprve vypít sklenici čisté vody a chvilku vyčkejte. Pokud nezmizí, klidně si dejte něco k snědku, většinou se ale dostaví překvapení, jak obyčejná voda dokáže s únavou bleskurychle zatočit.

Špatná nálada

Nedostatek tekutin může způsobit, že se vaše nálada nachází na bodu naprostého mrazu. Z lékařského hlediska platí, že lidé, kteří trpí byť jen mírnou dehydratací, mají větší sklony k tomu, být rozhněvaní, frustrovaní, nebo dokonce v depresi.

Sliny

Sliny jsou účinným symptomem, jak poznat, že naše tělo potřebuje doplnit tekutiny. Jakmile málo pijeme, projeví se to právě v dutině ústní. Laicky řečeno platí, že nebudeme mít tolik slin. Dalším projevem pak může být i páchnoucí dech.

Bolest hlavy

Bolest hlavy může mít zcela banální příčinu, jakou je právě dehydratace. Pokud málo pijete, sníží se množství tekutiny obklopující mozek v lebce. Tím nastane stav, kdy je mozek takříkajíc méně odolný proti mírným nárazům a pohybům.

Koncentrace

Pokud dostatečně nepijeme, mohou se zhoršit kognitivní funkce mozku. To se projeví špatnou koncentrací, ale také pocity, že nejsme schopní dělat rozhodnutí.

Autor: Valentina Lebová
 

Nejhledanější nemoci

Víte, co přesně vás čeká na vyšetření, které vám lékař předepsal? Zjistěte, co které znamená.